BASINDAN YAZILAR
Çalışan Annelere Kreş Desteği / Arif Temir - MuhasebeTR

Çalışan Annelere Kreş Desteği / Arif Temir

Çalışma hayatında kadınların daha çok yer alabilmesi için özellikle son yıllarda önemli düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemeler arasında; yarım çalışma ödeneğinin uygulamaya konulması, çocuğu okul çağına gelene kadar eşi çalışan anneye kısmi süreli/parttime çalışma imkanının getirilmiş olması, çocuğu engelli olan annelere erken emeklilik uygulaması yer alıyor.  Bu düzenlemelerin yanı sıra torununa bakan  büyükanne projesi gibi değişik projelerde uygulamaya konuldu. 

Yüzde 34’e çıktı 

Bütün bu uygulamaların amacı kadınların çalışma hayatında yer almalarını ve  kalmalarını sağlamak. 2005 yılında  yaklaşık yüzde 23 olan kadının iş gücüne katılım oranını günümüzde yaklaşık  yüzde 34'lere çıkmıştır. Kadınların  iş gücüne katılım oranı 2023 yılında yüzde 41 olarak hedeflenmiştir. Kadınların işgücüne katılımını artırmak ve çalışma hayatında kalma sürelerini uzatmak için kreş ücretleri ile ilgili yeni düzenlemeler yapmaya ihtiyaç var. 

Yardım sigortası 

Kadınların çalışma hayatında istenilen düzeyde yer alabilmesi için aile ve sosyal yardım sigortası adı altında bir sigorta kolu oluşturulmalı. Böylece özel sektörde çalışan ve küçük çocuğu olan kadınlar çocuklarına bakmak için işi bırakmak zorunda kalmayacak veya yeni bir iş bulduğunda işbaşı yapmak için tereddüt yaşamayacaktır. Özel sektörde çalışan kadınların bir çoğu doğum yaptıktan sonra çocuklarının bakımı amacıyla kreş veya bakıcı parası ödememek için işten ayrılarak çocuklarına kendileri bakmaktadır. 

Sürdürülebilir istihdam 

Özellikle ücretleri düşük olan kadın işçiler doğumdan sonra işe devam etmeleri durumunda kazandıkları ücretlerin büyük bir kısmını bakıcı veya kreşlere ödemek durumunda kalmaktadırlar. Hal böyle olunca kadın yönünden çalışmamak daha kazançlı bir duruma gelmiş olmaktadır. İşte bu olumsuz durumu giderebilmek için doğum yapan kadının çocuğunun kreş veya bakıcı ücreti, aile ve sosyal yardım sigorta kolundan devlet tarafından karşılanması gerekmektedir. Bu sigorta kolu kadınların küçük çocuklarının bakımlarının sağlanması için işten ayrılmalarını önleyecektir. Böylece kadınlar çalışma hayatında doğum sonrası kalmaya devam edecektir. Bu nedenle aile ve sosyal yardım sigortası adı altında bir sigorta kolu oluşturulması kadınların çalışma hayatında daha uzun süre kalmalarına katkı sağlayacaktır. Kreş ücretleri geçiş döneminde işsizlik sigortası fonundan karşılanabilir. Daha sonra ise oluşturulacak aile ve sosyal yardım  sigorta kolundan toplanacak primlerden karşılanır.

(Kaynak: Güneş Gazetesi | 30.01.2018)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM