* Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı. Yeni uygulamada, yasal yükümlülüklerini zamanında yerine getiremeyen işverenlere idari para cezası uygulanıyor. Ancak bazen işverenler yükümlülüklerini zamanında yerine getiremiyor. SGK bu durumları da göz önünde bulundurarak yeni düzenlemelere gitti.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), işyerleri ve çalışanlara ilişkin yapmakta olduğu uygulamalar, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde belirtilen usul ve esaslara göre belirleniyor. Belirtilen yönetmelikte, yeni değişiklikler yapıldı. Yapılan değişiklikler hem işyerlerini hem de sigortalıları etkiliyor. Bu yazımızda, yapılan söz konusu değişikliklerden, işverenlerden kaynaklanmayan sebeplerle SGK yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi ile çırak-stajyer ve öğrencilerin sigortalılıklarına ilişkin değişikliklerin uygulaması konu edildi.
İDARİ PARA CEZASI
SGK uygulamasında, yasal yükümlülüklerini zamanında yerine getiremeyen işverenlere idari para cezası uygulanıyor. Ancak bazen işverenler, yükümlülüklerini süresinde yerine getirmek istemelerine rağmen ortaya çıkan birtakım arızalar veya diğer engelleyici sebeplerle süresinde yerine getiremiyor. SGK da bu durumları göz önünde bulundurarak yeni düzenlemeler yaptı. Buna göre SGK’nın, merkezi bilgisayar sisteminde bir arıza olmamasına rağmen, işverenin işyeri dosyasının veya sigortalının ikametgahının bulunduğu bölge, il, ilçe veya mahalde:
Sorularınız için: isakarakas@hotmail.com
ÇIRAK-STAJYER VE ÖĞRENCİLERİN FAYDALANACAĞI SGK YARDIMLARI
Mesleki Eğitim Kanunu’nda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler, iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası kapsamında sayılacak. Bu bağlamda iş kazası geçirmeleri halinde iş kazası yardımlarından faydalanacak. Meslek hastalığı ya da işle ilgili olmayan hastalığa tutulmaları halinde ise bu sigorta kollarından yapılan yardımlara hak kazanacaklar.
Mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimi gören öğrenciler, yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler, kamu kurum ve kuruluşları tarafından desteklenen projelerde görevli bursiyerler ile Yükseköğretim Kanunu’na tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerden aylık prime esas kazanç tutarı, günlük prime esas kazanç alt sınırının 30 katından fazla olmayanlar hakkında sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanacak. Hastalık sigortasından ise faydalanamayacak. Bunlardan bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar hakkında ayrıca genel sağlık sigortası hükümleri, bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında oldukları halde çeşitli nedenlerle provizyon verilemeyen öğrenciler hakkında da ayrıca genel sağlık sigortası hükümleri uygulanacak.
(Kaynak: İto | 17.01.2018)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.