Toplam 114 kamu idaresi ve devlet üniversitelerinde 4 Aralık’ta taşeron olarak çalışan kişiler kamu işçisi olma hakkına kavuştular. Böylece kamuda taşeronluk sona erdi. Devam eden ihaleler de iptal edilecek.
Kamuda çalışan taşeron işçilerin kadro geçişleri konusundaki detaylar haftasonu yayımlanan KHK ile netleşti. Buna göre kamu kurumlarındaki taşeron işçiler yeni yılda kamu işçisi olacak. Belediye ve İl Özel İdareleri’ndeki taşeron işçiler de belediye veya il özel idaresinin kurduğu şirkette istihdam edilecek. Kamudaki taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi sonrası kamuda taşeronluk uygulaması da son buldu. Kamu İhale Kanunu’nda yapılan değişiklikle kamu kurumları personel çalıştırılmasına dair hizmet alımı veya niteliği itibarıyla bu sonucu doğuracak şekilde alım yapamayacak. Bu da kamuda taşeron istihdamının bittiği anlamına geliyor.
ASKERDE OLANA DA VAR
Diğer yandan şu an devam eden ve personel alımına dayalı ihaleler de iptal edilecek. İhalesi yapılan ancak 24 Aralık’tan sonra başlayacak şekilde imzalanan sözleşmeler de feshedilmiş sayılacak. Toplam 114 kamu idaresi ve devlet üniversitelerinde 4 Aralık’ta taşeron işçisi olarak çalışan kişiler kamu işçisi olma hakkına kavuştular. 4 Aralık’ta listedeki kamu idarelerindeki taşeron şirketlerde doğum veya sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmiş sağlık sorunları nedeniyle iş sözleşmesi askıda olanlar ve bu tarihte askerlik görevini yerine getirenler de kadro hakkından yararlanabilecek. Bunun dışındaki kamu iktisadi teşebbüslerindeki taşeron işçiler için kadro hakkı ne yazık ki yok.
SINAV SONUÇLARI ÇOK ÖNEMLİ
Gerekli şartları sağlayanlar kadroya geçiş için başvurularını yapacak ve eğer başvuru şartlarını sağladıkları tespit edilirse yazılı ve/veya sözlü ya da uygulamalı sınava alınacaklar. Sınavın yazılı, sözlü veya uygulamalı olmasına taşeron işçilerin kadroya geçirilecek kamu idaresi tarafından karar verilecek. Sınav sonucunda başarılı olanların kadroya kadroya geçişleri yapılacak.
12 Ocak'a kadar geçilecek
12 Ocak 2018 tarihine kadar kadro geçişi yapılacak kişilerin şu an çalıştıkları idarelere yazılı olarak başvurmaları gerekiyor. Bu kapsamda başvuruda bulunan kişilerin kadro geçişi için gerekli şartlara sahip olup olmadığı incelenecek ve daha sonra bu kişiler için kadro geçişi süreci başlayacak.
İşin %5'i firmalara tazminat
Bu arada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “Taşeron düzenlemesini iyi niyetle yaptık. Hiçbir firmamızın mağdur olmasını arzu etmeyiz” dedi. Düzenlemede tazminat maddesine yer verdiklerini vurgulayan Sarıeroğlu, şunları kaydetti: “Firmaların fesihedilen sözleşmelerden sözleşme konusu işin yüzde 80’ini tamamlamayanlar için yükleniciye yüzde 80 ile yapılan işin tutarı arasındaki bedel farkının yüzde 5’i oranında tazminat ödenecek."
Kadroya geçişte aranan şartlar
Kadro geçişlerinin yapılabilmesi için şu şartlar aranıyor:
- Türk vatandaşı olmak,
- Kamu haklarından mahrum olmamak,
- Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak,
- Akıl hastalığı bulunmamak,
- Askerlikle ilişkisi bulunmamak,
- Emekli veya malullük aylığı almıyor olmak.
Emekliler geçemez
Taşeron şirketlerde emekli olduktan sonra çalışan kişiler için kadro geçişi hakkı olmayacak. Bu kişiler diğer şartları sağlasalar bile kamu işçisi olamayacak. Sözleşmeleri hakları ödenerek sonlandırılacak. Diğer yandan şu an için emekli olmayan taşeron işçileri kamu işçisi olabilecek.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 26.12.2017)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.