Banka mevduat faizleri ve repo gelirleri beyana tabi değil. Offshore hesaplarından elde edilen faiz 900 YTL'yi aşarsa beyan edilecek...
Geçen yıl yatırım araçlarından elde edilen gelirlerin beyanı için süre başladı. İster YTL, ister döviz cinsinden olsun, banka mevduat faizleri ile repo gelirleri beyan edilmez. Diğer menkul kıymetlerde ise vergi beyanı şöyle:
* Offshore hesapların faizleri: Tutarı 900 lirayı aşarsa beyan edilecek, aşmazsa beyan edilmeyecek. Ancak, bunun için vergiye tabi gelirlerin toplamının 900 lirayı aşmaması gerekir. Faizin YTL cinsinden tutarı, faizin elde edildiği günkü Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden hesaplanır.
* Yurtdışı mevduat: Yurtdışındaki bankalardan elde edilen faiz tutarı 900 lirayı aşıyorsa beyan edilir. Yurtdışında vergi ödenmişse, belgelenmek koşulu ile ödenecek vergiden düşülür.
* Yatırım fonu: Menkul kıymet yatırım fonlarından elde edilen gelirler tutarı ne olursa olsun vergiye tabi değil. Menkul kıymet yatırım fonları dışındaki fonlardan elde edilen gelirlerin tutarı 19 bin lirayı aşarsa beyana tabidir.
* Faizsiz bankacılık: Elde edilen gelirler mevduat faizi niteliğinde kabul edilmiştir. Tutarları ne olursa olsun beyan edilmezler.
* Tahvil, bono faizleri: 1.1.2006 tarihinden önce ihraç edilen devlet tahvilleri ve Hazine bonolarının faiz gelirleri ve satılmalarından sağlanan kazançların 205.994 lirası vergiden istisnadır. Bu tutar enflasyon indirimi yapıldıktan sonra kalan tutardır. Bir de indirim ve istisna tutarı düşüldükten sonra kalan tutar için 19 bin lira beyan sınırı var. Bütün bunlar dikkate alındığında 361.146,32 YTL faiz beyan dışı kalıyor.
(Kaynak: Takvim Gazetesi | 07.03.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.