Gazetelerde sık sık bu tür haberler okuyoruz. Emekli vatandaşların yıllar sonra işlemlerinde hata olduğu gerekçesiyle ücretleri kesiliyor, hatta verilen paralar 'yersiz ödeme' adı altında faiziyle geri isteniyor. Oysa bu durumun ortaya çıkmasında vatandaşın hiçbir kusuru yok. Tamamen kurumun, ya da o işlemi yapan memurun dikkatsizliğinden kaynaklanan eksik işlemin cezasını emekli vatandaş çekiyor.
Bu tür eksik primden kaynaklanan mağduriyetlerin artması üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu, tedbir aldı. Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik 5 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
AYLIKTA ARTIŞ YAPILACAK
Buna göre vatandaşın yanlış işlemi eğer kendi kusurundan kaynaklanmıyorsa maaşı kesilmeden mutlaka bir çözüm üretilecek.
Vatandaş askerlik, doğum veya yurtdışı gibi borçlanma süreleri varsa bunları kullanarak eksik günlerini tamamlayabilecek.
Bu tür borçlanma imkânı yoksa ya da süre yetmiyorsa bu kez emeklilik tarihiyle yersiz ödemenin tespit edildiği tarih arasında 4A sigortalılığı bulunanların yani emekli olduktan sonra çalışması olanların bu süreleri kullanılacak.
Bu tür bir çalışması olmayan emeklilerin ise isteğe bağlı sigorta ya da tarım sigortasının devam ettirilmesi suretiyle eksik süreleri tamamlanacak.
Askerlik ve doğum gibi borçlanma yapanların dışındaki yöntemlerle eksik primlerini tamamlayanlar için yeniden aylık hesaplanacak. Hesaplamada devam eden sigortalılık süreleri gün ve kazanç olarak, borçlanılacak süreler sadece prim ödeme gün sayısı olarak değerlendirilecek. Böylece ek ödeme yapan emeklilerin maaşlarında artış meydana gelebilecek. Emeklilerin yapacakları borçlanma ve prim ödemeleri emeklilerin maaşından kesilerek alınacak. Burada 24 aylık ödemelerde faiz işletilmeyecek.
BORCU OLANA DA MAAŞ
Aynı düzenlemede emekli olduktan sonra borcu olduğu tespit edilenler için de müjdeli bir haber geldi. Emekli maaşı aldıktan sonra ya da bağlanırken önceki sürelere ait asgari ücretin iki katı tutarına kadar prim borcu olduğu anlaşılanlara maaş bağlanacak. Prim borçları ödenecek aylıklarından kesilerek tahsil edilecek.
ARABULUCUYA GİDİN
10 yıldır çalıştığım bir şirketten sebepsiz olarak çıkartıldım. İşe iade davası açabilir miyim? Dava öncesi 8 maaş ödenir mi? İlker Turutoğlu
Sebepsiz yere işten çıkartıldığınız için işe iade hakkınız var. Bunun için çalıştığınız şirkette en az 30 çalışan olmalı (bütün şubeler dahil). İşten çıkartıldıktan sonra 1 ay içinde müracaat etmelisiniz. Arabulucuya müracaat edin. 8 maaş tazminat ise işe iadeniz yapılmazsa ödeniyor.
SEYYANEN ARTIŞ YOK
100 liralık seyyanen zam 2016-2017 emekli olanlara verilecek mi? Düşük maaşlara 500 lira zam yapılacak mı? Ahmet Ali İncekara Emekliler için yapılan düzenlemede 100 liralık seyyanen zam belli bir dönem için geçerli olmuştu. 2017 yılında emekli olacaklar için böyle bir ödeme yok. Emeklilere zam enflasyon oranında yapılıyor.
BORÇLANMA İMKÂNI VAR
Annem 1986'dan 2004'e kadar sigortalı çalıştı. Arada boşluklar da var. Kalan günlerin primlerini yurtdışından ödeyip emekli olabilir mi?
Pelin Geriye doğru boşlukları toplu ödeme imkânı yok. Ancak yurtdışında yaşayan ya da çalışan kadınlar için kaldıkları süreleri borçlanma imkânı var. Şartlar ülkeye göre ve gidiş tarihine göre değişiyor.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
10.10.2002 tarihinde işe başladım, 2004 ve 2010 doğumlu 2 çocuğum var. Ne zaman emekli olabilirim? Rahma DEMİRTAŞ
58 yaş ve 7 bin gün prim şartlarınız var. Çalışmaya devam ediyorsanız priminizi tamamlayın. Priminiz eksik kalırsa iki çocuk için borçlanma yapabilirsiniz.
05.04.1969 doğumluyum. 01.05.1990 tarihinde sigortalı oldum. Prim günüm 7 bini geçti. Hakan SUBAŞI
25 yıl 52 yaş ve 5525 gün şartlarınız var. Priminiz ve yılınız tamamlanmış. Emekli olacağınız tarih 05.04.2021.
1989 yılının 10. ayında sigortalı oldum. 1965 doğumluyum. 3.200 günüm var. Emekli olabilir miyim? Yusuf BAYRAKLI
25 yıl 51 yaş ve 5450 gün şartlarınız var. Yılınız ve yaşınız tamam ama prim eksik. Primi tamamlayıp emekli olabilirsiniz. 3.600 günden emeklilik için ise 60 yaş gerekiyor..
(Kaynak: Ahaber | 09.12.2017)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.