BASINDAN YAZILAR
Kalp Krizi De Artık İş Kazası Sayılıyor / Mustafa İşcan - MuhasebeTR

Kalp Krizi De Artık İş Kazası Sayılıyor / Mustafa İşcan

Değerli okurlar, bugün kalp krizlerinin de iş kazası sayılmasından bahsedip sizlerden gelen sorulara cevaplar vereceğim.

Çalışma hayatında hiç karşılaşmak istemediğimiz ve en çok üzüldüğümüz durumlardan birisi “iş kazası” olayıdır. Maalesef iş kazaları da neredeyse her sektörde olmakla beraber inşat ve madencilik sektöründe daha sık yaşanmaktadır.

İş kazalarının önlenmesi adına mevzuatta hem işverenlere hem de çalışanlara önemli sorumluluk yüklenmiştir. Ülkemizde iş kazalarının giderek artması ile de Yasa Koyucu 30.06.2012 tarih 28339 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemiştir.

 

İşyerinde kalp krizi geçirilmesi iş kazası kapsamında değerlendirilir mi konusunda farklı görüşler bulunmakta idi ancak yargı kararları sonucunda SGK’da artık iş kazası olarak değerlendirmeye başladı.

İŞYERİNDEKİ KALP KRİZİ İŞ KAZASI SAYILMAMAKTAYDI

İşyerinde geçirilen kalp krizi 2011/50 sayılı genelge gereği iş kazası sayılmamaktaydı. 2011/50 sayılı Kısa Vadeli Sigorta Kolları Uygulaması Genelgesi’ne, “dışarıdan bir etki veya herhangi bir olayla ilgili olmaksızın işyerinde geçirilen bir kalp krizi veya başka bir hastalık nedeni ile vefat eden sigortalının ölümünün iş kazası olarak kabulüne imkân bulunmamaktadır” şeklinde hüküm konulmuş ve kalp krizlerinin iş kazası sayılması mutlaka dışarıdan gelecek bir etkenin varlığı koşuluna bağlanmıştır.

YARGITAY İŞ KAZASIDIR YÖNÜNDE KARAR BELİRTTİ

Yargıtay’ın emsal nitelikteki Hukuk Genel Kurulu Kararı ile işyerinde meydana gelen kalp krizini iş kazası saydığı, bir olayın iş kazası sayılabilmesi için Kanunda bulunmayan harici etki ile meydana gelme gibi bir şartın aranmasının geçerli kabul edilemeyeceğini, kalp krizi ile yapılan iş ya da işyeri koşulları arasında uygun bir illiyet bağının varlığını tespit etmenin birçok olayda son derece zor hatta imkânsız olduğunu belirtmiştir.

2016/21 SAYILI SGK GENELGESİ İLE İŞYERİNDE GEÇİRİLEN KALP KRİZİ ARTIK İŞ KAZASI SAYILIYOR

Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 29.09.2016 tarihinde yayınlanan “Kısa vadeli sigorta kolları uygulamaları” konulu 2016/21 sayılı SGK Genelgesi’nin; “Sigortalının işyerinde kalp krizi geçirmesi veya başka bir hastalık nedeniyle ölmesi ya da ruhen veya bedenen hemen veya sonradan engelli hale gelmesi iş kazası olarak kabul edilecektir” cümlesi ile artık işyerindeki kalp krizlerinin de iş kazası sayılmaya başlanmıştır.

KIDEM TAZMİNATINI SGK ÖDEMEZ

RAFET ÖZBEK

Ben bu ay 4080 gün ve %40 vergi indirim raporuyla emekli oldum. Maaş bağlanmış ama benim size sorum geçmişe dönük çeşitli çalıştığım işyerlerinde kalan tazminatlarımı SGK’dan toplu alabilir miyim?

 

Rafet Bey, öncelikle bağlanan aylığınızı güle güle harcayın. Sorunuza gelince kıdem tazminatı SGK’ca ödenmez. 1 yıl ve daha fazla süre ile çalıştığınız işyerlerinde kendi isteğinizle ve işveren tarafından haklı bir sebeple çıkarılmadıkça vb diğer nedenlerle hak edersiniz ve çalıştığınız işveren tarafından kıdem tazminatınız ödenmek zorundadır. Eğer bu güne kadar almadıysanız geriye dönük son 10 yıldaki çalışmalarınızdan doğan haklarınız var ise işverenlerinizden talep edebilirsiniz.

GSS PRİMİ DAHA UCUZ

HAYRİYE YAVUZ

Kızım eşinden ayrıldı, hiç sigortası yok. Babasının sağlık sigortasından yararlanamıyormuş. Bu durumda ne yapmalıyız? İsteğe bağlı sigorta mı yoksa GSS kapsamında mı ödeme yapsak hangisi iyi olur bizim için?

Hayriye hanım, kızınız eşinden resmi olarak boşandı ise babasının sigortasından faydalanmasında bir engel olmaması gerekmekte. Eğer ki babası 2925 sayı tarımSSK’lısı veya emeklisi değilse, GSS aylık 53 TL ödenebilir. Ancak önceden SGK’sı var ise ve ileride emekli olmak için isteğe bağlı 4-b ödemesi daha faydalı olur.

(Kaynak: Milli Gazete | 18.10.2017)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM