150’den fazla kadın çalışanı olan işyerlerinde kreş kurulması şart. Ancak yükümlülüğü olduğu halde kreş kurmayan veya hizmeti satın almayan işveren, bu nedenle istifa eden çalışana tazminat ödemek zorunda.
Türkiye işgücü piyasasını en büyük sorunlarından biri kadınların işgücüne katılım oranlarının düşüklüğü. Kadınların işgücü piyasasına katıl(a)mamalarının en büyük nedenlerinden birisi ise çocuk bakım hizmetlerinin kurumsallaşmamış olması. Kadınların iş hayatları doğum nedeniyle kesintiye uğruyor. Hamilelikte 16 hafta işten uzak kalan kadın çalışan, izni bittikten sonra da hemen işine dönemiyor. Çocuğa bakabilecek bir akraba yoksa bu süreç çok daha uzuyor. Pek çok çift bu nedenle çocuk sahibi olmayı erteliyor. Yani çocuk da, kariyer de yapmak şarkıdaki kadar kolay değil...
150 KADIN ÇALIŞANI VARSA
Çalışan kadınların doğum sonrası işlerine geri dönmeleri ancak kurumsal bakım hizmetleriyle mümkün. Yani kreş ve anaokulları bu konuda çok önemli. 150’den fazla kadın çalışanı olan işyerlerinde kreş zorunluluğu söz konusu. 150 kadın çalışan sayısı hesaplanırken eşini kaybetmiş veya çocuğunun velayetini almış olan erkek çalışanlar da dikkate alınıyor.
AYNI İLDEKİ İŞYERLERİ
Eğer işverenin aynı il ve belediye mücavir alanları içerisinde birden çok işyeri varsa, bunların tamamındaki kadın çalışan sayısı dikkate alınıyor. Örneğin bir bankanın Ankara’da 10 şubesi ve bu şubelerin her birinde 15 kadın çalışanı varsa, bankanın Ankara’da bir kreş açması zorunluluğu bulunuyor. Yani aynı ildeki işyerleri birlikte değerlendiriliyor.
İşyerine yakın olmalı
Kreşin işyerine en çok 250 metre uzaklıkta olması gerekiyor. Kreş hizmetinden 66 aylığa kadar çocuğu olan kadın çalışanlar faydalanabiliyor. Ayrıca eşini kaybetmiş veya çocuğun velayetini almış babalar da kreşten faydalanabiliyor. İşveren ayrıca kreş hizmeti satın alarak da bu yükümlülüğünü sağlayabilir.
Çok azının yükümlülüğü var
Türkiye’de kadın çalışan sayısının 150’nin üzerinde olduğu işyeri sayısının çok az olduğu görülüyor. Dolayısıyla işverenlerin çok azının kreş yükümlülüğü bulunuyor. Ancak kreş kurma yükümlülüğü olduğu halde kreş kurmayan veya kreş hizmeti satın almayan bir işveren, bu nedenle istifa eden çalışanına tazminat ödemek zorunda.
Yargıtay kararındaki kritik noktalara dikkat!
Yargıtay verdiği kararında, kreş kurması gerektiği halde kurmayan işverenin bu nedenle istifa eden çalışana tazminat ödemesi gerektiğine hükmetti. Kadın çalışan kıdem ve ihbar tazminatına hak kazandı. Ancak kararda önemli detaylar var. Öncelikle kadın çalışanın 66 aylığı geçmemiş çocuğunun olması ve işverenin kreş kurma zorunluluğunun bulunması şart. Bunun yanında kadın çalışanın işverenden kreş hakkını yazılı olarak talep etmesi de gerekiyor. Kadın çalışanların bu haklarını kullanırken bu esaslara dikkat etmeleri çok kritik. Aksi taktirde hem işlerinden, hem tazminattan olabilirler.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 09.10.2017)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.