BASINDAN YAZILAR
Asgari Ücretlinin Maaşı Düştü Mü? / Mustafa İşcan - MuhasebeTR

Asgari Ücretlinin Maaşı Düştü Mü? / Mustafa İşcan

Değerli okurlar, bugün sizlere geçen yıl gazetemiz aracılığıyla gündeme getirdiğimiz ve gerekli düzenlemenin yapılmasına katkı sunduğumuz asgari ücretle çalışıp vergi dilimlerinden dolayı asgari ücretin altına düşen maaşların bu yıl da düşüşle gündeme gelmesi ve gerekli düzenlemelerin son durumundan bahsedeceğim.

İŞVERENLER, İŞÇİLER, MALİ MÜŞAVİRLER AÇIKLAMA BEKLİYOR

“İşçiler Eylül maaşlarını eksik mi alacak?”, “Muhasebeciler, Mali Müşavirler stopaj beyannamelerini ve APH bildirgelerini neye göre verecek?” sorularına tahmini cevaplar vererek konuyu detaylı şekilde ele alacağım. 4857 sayılı İş Kanunumuzun 34. maddesinde ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir (zorunlu) nedenler dışında ödenmesi gerektiği tanımlanmıştır. Ve bu maddeye istinaden işçilerin ve işverenlerin ileride sorun yaşamamaları açısından işverenlerin işçilerine hesaplanacak maaşının eksikte olsa belirtilen 20 gün içinde Eylül ayı maaşlarını ödemelerini eğer kanun yetişirse ek olarak kalan ücretinde bankaya ödenmesi gerekmektedir. Kanun yetişmez ise eksik kalan fark kısmı muhtemelen bir sonraki ayın maaşına eklenerek ödenmesi yönünde bir karar çıkar meclisten diye belirtmek istiyorum.

 

Yasa bu hafta alt komisyonlarda görüşülüp kabul edildikten sonra önümüzdeki hafta genel kurula gelip görüşülüp oylandıktan sonraki haftada Cumhurbaşkanlığının onayına sunulur ve Cumhurbaşkanının onayından sonra ise Resmi Gazete ’de yayınlanarak yürürlüğe girer şeklinde en iyimser tahminimle 3 haftaya kadar yasallaşacağını düşünüyorum, bu arada mali müşavirler her ay SGK’ya verdikleri APHB ve muhtasar beyannamelerinin son günü olan 23.10.2017 tarihi öncesi bu sorunun çözülmesini beklemektedirler veya verilecek beyannamelerin son günlerinin uzatılması için biran önce haber beklemektedirler. Ayrıca bu konunun bir an önce yasallaşması adına bir öneri sunmak istiyorum. İlgili maddenin mecliste görüşülecek kanun tasarısından çıkarılarak yerine kısa zamanda çıkarılacak bir KHK ile yasallaştırılması hem işçi ve işverenleri hem de muhasebeci ve mali müşavirleri rahatlatmış olur düşüncesi ile önerimi belirtmiş oluyorum.

10.12.2016 TARİHLİ YAZIMIZDA UYARMIŞTIK

Son 1 aydır gerek asgari ücretle çalışanlardan, gerekse mali müşavir ve insan kaynakları sorumlularınca mail veya diğer sosyal medya hesapları aracılığıyla bana sorulan soruların büyük çoğunluğu asgari ücretli çalışanların bu yıl durumu ne olacaktır sorusu ve şunu açık olarak belirtmek isterim ki ben bu uyarımı hükümete 1 yıl öncesinden yapmıştım. Ancak maalesef bugüne kadar çözülmesi anlamında bir adım atılmadı, ta ki 27.09.2017 tarihinde meclise sunulan çok maddeli (Torba) kanun tasarına kadar.

Bildiğiniz gibi geçen yıl asgari ücretlilerin maaşlarının asgari ücret rakamından aşağıya düşmemesi için konuyu gündeme getirip 1. sayfadan manşet haber olarak bu soruna sahip çıkmış ve gazetemizin bu çabaları sonucu hükümet tarafından geçen yıl için çözüme kavuşturularak verilecek ek AGİ’lerle asgari ücretin altına maaşlar düşmemiştir. Ancak geçen yıl bu konu ile alakalı 10.12.2016 tarihindeki köşemdeki yazımda gerekli uyarımı aşağıdaki paragrafla yapmıştım.

ASGARİ MAAŞ DÜŞÜŞÜ İÇİN BAŞTAN ÖNLEM ŞART

“Asgari ücret tespit edilirken bu yıl yaşanan asgari ücretlinin maaşının vergi kesintisinden dolayı düşmesi ve akabinde yapılan düzenleme süreci sıkıntılarının tekrar yaşanmaması için daha yolun başındayken gerekli düzenlemelerin yapılarak önleminin alınması daha efdaldir” diyerek gerekli uyarımızı köşemizde yapmıştık.

 

Ancak görülen o ki bugüne kadar bu konu ile alakalı sadece başbakanın bir açıklaması ve akabinde 27.09.2017 günü TBMM ’ye sunulan Torba Kanun 18. maddesi ile GVK’na Geçici 87.madde ilavesi ile yine pansuman bir çözüm düşünülmektedir. GVK Geçici 87’nci madde ile sadece kendisi için asgari geçim indirimi hesaplanan asgari ücretlilere ödenen 1.404,06 TL net ücretin altında kalanlara, bu tutar ile 2017 yılı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ilişkin olarak aylık hesaplanan net ücreti arasındaki fark tutarın, ücretlinin asgari geçim indirimine ayrıca ilave edilmesi sağlanacaktır. Yine buradan başta sayın Başbakan olmak üzere konu ile alakalı Maliye bakanı Naci Ağbal bey ve ÇSGB bakanı sayın Jülide Sarıeroğlu hanımefendiye önerim bu sorunun geçici pansuman çözümlerle değil kalıcı düzenlemelerle çözülmesidir.

İŞÇİYE İKİNCİ SONBAHAR YAŞATILMASIN

Her yıl sonbahar mevsimi geldiğinde işçilerin “maaşım düşecek mi? düşmeyecek mi?” ile yaşamış olduğu ikinci sonbahar olan eksik maaş stresini bir daha yaşatmamak gereklidir diyerek bu uyarılarımızın da mecliste görüşülecek olan torba yasa görüşmelerinde iktidar ve muhalefet milletvekillerince dikkate alınarak kalıcı bir çözüm şeklinde sonlanmasını istiyoruz.

 

(Kaynak: Milli Gazete | 07.10.2017)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM