BASINDAN YAZILAR
Turizm Çalışanına Tazminat / Faruk Erdem - MuhasebeTR

Turizm Çalışanına Tazminat / Faruk Erdem

Yaz sezonu biterken mevsimlik çalışanlar işlerini bırakmaya başladı. Eğer bu kişilerin sözleşmesi yenilenmiyorsa tazminat ve işsizlik maaşı hakları doğuyor. Sözleşmesi askıya alınanlar gelecek sezon çağrılmak zorunda

Yaz ayları çoğumuz için tatil demek olsa da birçok kişi bu dönemde yoğun olarak çalışıyor. Özellikle turizm sektörü çalışanları ve mevsimlik işçiler yazın aralıksız mesai yapıyor. Sözleşmeli olarak çalışan mevsimlik işçilerin önemli hakları bulunuyor. Bu günlerde yaz sezonu kapandığı için bu meslek grubuna mensup olanlar işlerini bırakıyor. Peki bu durumda olanlar tazminat, ihbar, işsizlik maaşı gibi haklarını nasıl alacaklar? Sözleşmesi belirli süreli olsun olmasın tüm çalışanların kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, işsizlik maaşı gibi hakları bulunuyor. Ancak bu durum mevsimlik sözleşmeler yapan çalışanlarda biraz farklı uygulanıyor.

ASKIYA ALINANLAR DİKKAT
Turizm çalışanları sezonluk olarak 'belli süreli sözleşme' statüsünde oluyor. Bu süre bittiğinde eğer sözleşme feshediliyorsa işsizlik maaşı hakkı kazanılıyor. Yasal dayanak ise 4447 Sayılı Yasa'nın 51'nci maddesinin d bendi. Sözleşmesi biten sezonluk işçiler son 120 günde primlerinin ödenmesi ve son üç yılda en az 600 gün sigortalı olup işsizlik priminin de yatırılmış olması şartı ile İŞKUR'a işsizlik maaşı için başvurabilir. Fakat birçok turizm işletmesi sözleşmeyi feshetmek yerine askıya alıyor. Bu durumda bir nevi ücretsiz izin durumu ortaya çıkıyor. Dolayısıyla fesih olmadığı için de işsizlik maaşı hakkı ortadan kalkıyor. Kıdem tazminatında ise yine sözleşme önem kazanıyor. Eğer tek sezonluk bir sözleşme yapıldıysa bir yıl dolmadığı için tazminat hakkı doğmuyor. Ancak sözleşmeler yenilendiği için ya da askıya alındığı için toplam çalışmaya bakmak gerekiyor. Bu kez bir yılı geçtiği için tazminat hakkı doğuyor. Sözleşmenin askıya alındığı dönemler bu süreden sayılmıyor.

ASKIYA ALAN PATRON İŞE BAŞLATMAK ZORUNDA
Sözleşmenin peş peşe yenilenmesi, turizm çalışanlarına tazminat imkânı sağlıyor. Örneğin üç sezon beşer aylık anlaşan ya da peş peşe sözleşmesi 3 yıl yenilenen bir çalışan toplamda 15 ay çalıştığı için bir yılı doldurup kıdem tazminatını hak ediyor. Askıya alınan sözleşmelerde yeni sezon başladığında işverenin çalışanı işe başlatma zorunluluğu bulunuyor. Eğer başlatılmazsa sözleşmeyi feshetmiş sayılacağından işverenin ihbar tazminatı ödenmesi de gerekiyor. Yargıtay 11 ayı aşan işleri mevsimlik iş olarak kabul etmiyor. Askıya alınan sözleşmelerde işçi bir sonraki dönemde çağrılmamışsa bu kez işverenin feshi anlamı taşıyacağı için ihbar tazminatı da devreye giriyor.

(Kaynak: Sabah Gazetesi | 30.09.2017)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM