BASINDAN YAZILAR
İşyerinde Geçirilen Kalp Krizi De Artık İş Kazası! / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

İşyerinde Geçirilen Kalp Krizi De Artık İş Kazası! / Okan Güray Bülbül

Geçtiğimiz yıl ekim ayında yayımlanan genelgeyle SGK artık işyerinde geçirilen kalp krizini de iş kazası olarak değerlendiriyor. Kalp krizi geçiren kişiye iş kazası sigorta kolundan sağlanan yardımlar yapılacak.

Günümüz dünyasında beslenme alışkanlıkları, stresli çalışma hayatı ve çevresel faktörler nedeniyle kalp krizi gibi rahatsızlıkların sayısında da ciddi artış gözleniyor. İşyerinde geçirilen kalp krizlerinin sayısında da artış var. Peki, işyerinde geçirilen kalp krizi iş kazası sayılıyor mu? Çalışanların maruz kaldığı stres ve iş hayatında yaşadıkları zorluklar fiziksel bütünlüklerini tehdit eder noktalara ulaşabiliyor. Özellikle ailesinde kalp rahatsızlığı bulunan kişiler ekstra risk altındalar. Kalp krizi eğer işyerinde gerçekleşmişse iş kazası kapsamında değerlendiriliyor.


‘HANGİ NEDENLE’ SORUSU

Ancak bu noktada işçinin hangi nedenle iş kazası geçirdiği de önemli. İşyerinde amiriyle tartışırken kalp krizi geçiren işçinin geçirdiği kazadan işveren de sorumlu. Ancak işçi sağlık sorunları nedeniyle iş kazası geçirmiş ise bu durumda işverenin sorumluluğu bulunmayabilir. Bir olayın iş kazası olarak değerlendirilmesi için işyerinde gerçekleşmiş olması gerekir. Ancak buradaki işyeri tanımı geniş değerlendirilir. Örneğin işverenin sağladığı taşıtlar, kadın işçinin çocuğunu emzirmesi için işyerinde sağlanan yer, dinlenme ve yemek yeme alanları da işyerinden sayılır.


UYGULAMADAN VAZGEÇTİ

SGK’nın Ekim 2016’da yayımladığı genelgeye kadar, işyerinde kalp krizi geçiren bir kişinin geçirdiği kalp krizinin niteliğine göre geride kalanlara aylık bağlanıp bağlanmayacağına karar veriyordu. Kalp krizi geçiren işçi, eğer dışarıdan bir etki olmaksızın ve işyerindeki bir olayla ilgi olmadan geçirmişse bunu iş kazası olarak değerlendirmiyor ve bu kişi eğer hayatını kaybetmişse, geride kalanlara aylık bağlamıyordu. Artık işyerinde geçirilen her kalp krizi SGK nezdinde de iş kazası olarak değerlendirilecek ve kalp krizi geçiren kişiye iş kazası ve meslek hastalığı sigorta kolundan sağlanan yardımlar yapılacak.


Yakınlarına aylık bağlanabilecek

Geçen yıl ekimde yayımlanan genelgeyle artık işyerinde gerçekleşen bütün kalp krizleri iş kazası olarak değerlendirilmeye başlandı. Böyle olunca da, işyerinde iş kazası geçiren ve hayatını kaybeden işçinin geride kalanlarına aylık bağlanabiliyor. Bunun yanında işyerinde iş kazası geçiren işçide oluşabilecek hasarlara binaen sürekli iş göremezlik geliri alınması da söz konusu oluyor.


SGK ve Yargıtay kararları birbirinden farklıydı

SGK’nın yayımladığı genelge öncesinde işyerinde kalp krizi geçiren kişinin yakınlarına SGK maaş bağlamıyordu. Ancak Yargıtay bu konudaki kararlarında SGK’nın kanundaki hakkı sınırlayan uygulamasını kanuna aykırı bularak bu durumdaki kişilere aylık bağlanmasına hükmediyordu. Böyle olunca da, SGK ekstra olarak mahkeme ve avukat masraflarıyla karşılaşıyordu. Diğer yandan konuyla ilgili dava açmayan kişiler de mağdur olmuş oluyordu.


Genelgeyle işleyiş değişecek

Yeni genelgesde işyerindeyken geçirdiği bir hastalık nedeniyle gerçekleşen ölümlerin de iş kazası sayılacağı yönünde hüküm var. İşyerinde felç, sara gibi rahatsızlıklar geçirerek hayatını kaybedenlerin yakınlarına da aylık bağlanmasını sağlayacak bu düzenlemeyle SGK iş kazası konusunda kapsamı genişletmiş oldu.

 

Geçmiş ne olacak?

SGK’nın genelgesi sonrası daha önce işyerinde kalp krizi geçirip hayatını kaybeden kişilerin yakınlarından dava açmayanlarla ilgili uygulamanın nasıl olacağı sorusu kafaları karıştırıyor. Bu durumdaki kişilerle ilgili olarak SGK’nın başvuru yapılmadan işlem yapması mümkün değil. Bu kişilerin tekrar SGK’ya başvuru yapmaları için konudan haberdar olmaları gerekiyor.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 25.09.2017)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM