BASINDAN YAZILAR
Veysi SEVİĞ - Bildirim formlarında yeni uygulama - MuhasebeTR

Veysi SEVİĞ - Bildirim formlarında yeni uygulama

Vergi Usul Yasası'nın 148, 149 ve mükerrer 257'nci maddelerinin vermiş olduğu yetki uyarınca Maliye Bakanlığı tarafından 256, 350 ve 362 sayılı Vergi Usul Yasası genel tebliğleri ile bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu" (Form Ba) ile mal ve hizmet satışlarında ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu" (Form Bs) ile bildirmeleri yükümlülüğü getirilmiştir.

Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin mal ve hizmet alımları ile mal ve hizmet satımlarının 2005 yılı ve müteakip yıllarda bildirilmesinde uygulanacak usul ve esaslar 362 sayılı Vergi Usul Yasası Genel Tebliği'nde açıklanmıştır. Ancak bu uygulama Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 381 sayılı genel tebliğ ile değiştirilmiştir. (06 Şubat 2007 gün ve 26779 sayılı Resmi Gazete.)

Buna göre bilanço esasına defter tutan mükelleflere, 2008 yılı ve müteakip yıllarda Ba ve Bs bildirim formlarını aylık dönemler halinde vermeleri hususunda zorunluluk getirilmiştir. "Dolayısıyla mükellefler bildirim formlarını aylık dönemler halinde düzenleyerek takip eden ayın 5'inci gününden itibaren bir sonraki ayın 5'inci günü akşamına kadar ilgili vergi dairesine vermekle yükümlüdürler. Örneğin; bir mükellef 2008 yılı nisan ayına ait Ba-Bs bildirimlerini 5 Mayıs gününden 5 Haziran 2008 Perşembe günü akşamına kadar verebilecektir.

Özel hesap dönemine tabi mükelleflerin de Ba-Bs bildirim formlarını tabi oldukları özel hesap dönemi içerisinde aynı ilke çerçevesinde vermeleri gerekmektedir.

Tebliğ ile yapılan yönlendirme uyarınca 2008 yılına özgü olmak üzere ocak, şubat ve mart dönemlerine ilişkin olarak ayrı ayrı düzenlenen Ba ve Bs bildirim formları, 2008 yılı nisan ayının 5'inci gününden itibaren haziran ayının 5'inci günü akşamına kadar verilebilecektir. Bu dönemlere ilişkin bildirim formlarının mükellefler tarafından nisan ayının 5'inci günü beklenilmeksizin daha önce de verilmesi mümkündür.

2008 yılı ve izleyen yıllara ilişkin mükelleflerin mal ve/veya hizmet alımları ile mal ve/veya hizmet satışlarına uygulanacak had 8.000 YTL olarak yeniden belirlenmiş bulunmaktadır. Buna göre bir kişi veya kurumdan Katma Değer Vergisi hariç 8.000 YTL üzerindeki mal ve/veya hizmet alımları "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu" olan (Ba) ile bildirilecektir. Bu bağlamda da limitin altında kalan alış ve satış bedelleri toplamı ise "Diğer Mal ve Hizmet Bedeli Toplamı" söz konusu bildirim formu üzerinde yer alan "Diğer Mal ve Hizmet Bedeli Toplamı" olarak Tablo III bölümüne yazılacaktır. Buna paralel olarak ödeme kaydedici cihazlar kullanılmak suretiyle yapılan satışların toplamı Katma Değer Vergisi hariç tutarlar olarak Tablo III'te bildirilen "Diğer Mal ve Hizmet Bedeli" toplamına dahil edilecektir.

Bildirim verme yükümlülüğünde olup da tüm alış ve satışları belirtilen hadlerin altında kalan mükellefler, söz konusu formları Tablo II dışındaki tüm bilgileri doldurmak suretiyle vermekle yükümlü tutulmuşlardır.

Bilanço esasına göre defter tutmakla birlikte, otomasyona geçmemiş mal müdürlüklerine bağlı olarak faaliyet gösteren mükellefler, bildirim formlarını, bağlı oldukları mal müdürlüklerine kâğıt ortamında verebileceklerdir.

Bilanço esasına göre defter tutan ve elektronik ortamda beyannamelerini vermek zorunda olan mükellefler Ba ve Bs bildirim formlarını 2007 yılına ait olup 2008 yılı şubat ayı bildirimini verecek olan mükellefler de dahil olmak üzere bildirim formlarını elektronik ortamda vermek zorundadırlar.

Bu nedenle de bildirimlerin elektronik ortamda verilmesinde, bildirimlerin verilmiş sayılabilmesi için onay işleminin yapılması gerekmektedir. Onaylama işlemlerinin ise en geç, bildirimlerin verilmesi gereken son gün saat 24.00'ten önce tamamlanması gerekmektedir.

Diğer yandan bildirim formlarını elektronik ortamda vermek zorunda olanlar kesinlikle kâğıt ortamında bilgi formu vermeyeceklerdir. Bu bağlamda da vergi daireleri kâğıt ortamında verilen veya elden veyahut da posta ile gönderilen bilgi formlarını hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerdir.

Formların elektronik ortamda gönderilmesi işlemi yeminli mali müşavirler tarafından gerçekleştirilecek ise formu düzenleyen kısmına varsa serbest muhasebeci mali müşavirlere ait bilgiler yazılarak, mükellefin serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşaviri bulunmaması halinde, bu kısma, mükellefe ait bilgiler yazılacaktır. Formu gönderen kısmına ise elektronik ortamda gönderen yeminli mali müşavirin bilgileri yazılacaktır.

Formların elektronik ortamda gönderilmesi işlemi, serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir tarafından gerçekleştirilecek ise formu düzenleyen kısmına serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavirin bilgileri, yeminli mali müşavir kısmına ise varsa yeminli mali müşavire ait bilgiler yazılacaktır.

Mükellefler, elektronik ortamda verdikleri bildirim formlarını onayladıktan veya kâğıt ortamında bildirimde bulunduktan sonra verdikleri bildirim formunda hata yaptıklarını belirlemeleri halinde düzeltme yapabileceklerdir.

(Kaynak: Referans Gazetesi | 22.02.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM