Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal’ın gündeme taşıdığı Kurumlar Vergisinde indirim yapmayı planlıyoruz sözleriyle başlayan açıklama doğrultusunda iş dünyasının da gündemine vergi indirimleri oturdu.
Kamu finansmanı için tartışmasız en önemli kaynak olan vergilerin, hangi oranda alınacağı bir başka ifadeyle vergi yükünün hangi seviyede olması gerektiği tüm dünyada süregelen ve seçimlerde bile artık tartışma konusu. ABD seçimlerinde Trump’ın kazanmasına sebep olan vaatlerden biride Kurumlar Vergisi oranını azaltma taahhüdü olmuştu. Vergi rekabeti devletlerin ve bireylerin gündeminde son yıllarda daha çok yer almakta, çözüm önerileri üretilmeye çalışılmakta.
Kurumlar Vergisi indirimi ülke ekonomisini 2002-2007 dönemindeki gibi sağlıklı büyümesine tekrar yüksek bir ivme kazandıracak mı. Yurt dışından doğrudan yatırımlar tekrar ülkemize gelecek mi tartışmalarına rakamlarla bakalım.
1995 yılından sonra Kurumlar Vergisinde 6 kez değişiklik yapıldı.2006 yılında Kurumlar Vergi oranı yüzde 20 ye indirildi. Kurumlar vergisi ülkeler ortalaması yüzde 24 ler civarında seyretmekte.
Yeniden Kurumlar Vergisi oranını indirerek diğer ülkelere giden doğrudan yatırımları çekebilecek miyiz? Ülkemizdeki esas problem doğrudan vergilerin yüksekliği değil, dolaylı yolla toplanan vergilerin yüksekliği ve adaletsizliği herkes tarafından gündeme getirilmektedir.
Son yıllarda Maliye veznesi ciddi oranda tahsilât sıkıntısı çekiyor. Burada yapılacak bir indirim tahsilât artışı sağlayacak mı bunlarında iyi irdelenmesi gerekiyor.
Ülkemizin tasarruf seviyesinin çok düşük olması, doğrudan yabancı sermaye girişinin önemini bir kat daha artırmaktadır. Kısa vadede yabancı sermaye girişini teşvik edecek yapısal bir değişiklik olmadığı takdirde, ülkemizin yabancı sermaye girişinde radikal bir değişikliğin yaşanmayacağını söyleyebiliriz. Özellikle ABD ve AB ekonomilerindeki gelişmeler, gelişmekte olan ekonomiler üzerinde negatif yönlü gelişmelere sahne olmakta ve uzun yıllar sonra ilk defa gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışlarına rastlanılmaktadır. Doğrudan yabancı sermayenin gelişmekte olan ülkelerden çekilme eğilimi hiç şüphesiz aralarında ülkemizin de olduğu gelişmekte olan ülkelerde, daha agresif vergisel tedbirleri gündeme getirebilecektir. Yapılan araştırmalarda, doğrudan yabancı sermayenin yatırım kararlarında, vergi oranlarının temel belirleyici olmadığı görülse de önemli bir motivasyon unsuru olduğu açıktır.
Vergi rekabetinin tekrar gündeme gelmesiyle Ülkelerde Kurumlar Vergisi oranlarının uzun vadede düşüşe devam edeceği öngörülüyor. Ancak işletmelerin yatırım yeri seçiminde “teşvikler”, “indirim ve istisnalar”, ile “efektif vergi oranları” odaklanacakları konular olmaya devam edecektir.
Kurumlar Vergisi
1) Tahakkuk’unda her yıl yüzde 10 un üzerinde artış olmakta,2016 ve 2017 yıllarında tahakkuk artışı yüzde 40 ın üzerine çıkmıştır.
2) Tahsilâtında ciddi oranda tahsilât sıkıntısı baş göstermiş bulunmakta olup,2006 yılında yüzde 90 olan tahsilât yüzde 60 lara doğru düşmüştür.
3) Toplam vergi tahsilâtı içinde oranı yüzde 10 larda seyretmektedir.
4) En yüksek Vergi ödeyen ilk 100 Kurumlar vergisi mükelleflerinin toplam ödenen Kurumlar Vergisi içindeki payı yıllara göre değişmekle birlikte 2012 yılında en yüksek oran olarak yüzde 61,1 olup, son yıllarda düşme eğilimindedir. 2015 yılında bu oran yüzde 39,6 ya düşmüştür.
5) En yüksek Vergi ödeyen ilk 10 Kurumlar vergisi mükelleflerinin toplam ödenen Kurumlar Vergisi içindeki payı yıllara göre değişmekle birlikte 2004,2006 yıllarında en yüksek oran olarak yüzde 39 olup, son yıllarda düşme eğilimindedir. 2015 yılında bu oran yüzde 20,1 e düşmüştür.
6) Kurumlar Vergisinde 1 veya 2 puanlık indirim ciddi bir vergi kaybına sebep olmayacak.
7) En yüksek Kurumlar Vergisi veren ilk 10 mükellefe baktığımız son yıllarda ağırlık tamamen bankalara kaymıştır. Piyasayı yönlendirmekle görevli olan Merkez Bankası 2015 yılında en fazla kar eden 1.kurum, 2016 yılında en fazla vergi veren 3.kurum olmuştur.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 09.08.2017)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.