BASINDAN YAZILAR
İsmail KÖKBULUT - Mali Müşavirlerin yasası değişiyor - MuhasebeTR

İsmail KÖKBULUT - Mali Müşavirlerin yasası değişiyor

Mali müşavirler bugünlerde oldukça heyecanlı. Zira mali müşavirlerin temel kanunu olan 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu yeni baştan yazılıyor.


Yeni Tasarı müşavirlikle ilgili yeni düzenlemeler getiriyor. Mali müşavirlik mesleğinin görev alanı oldukça geniş. İşletmelerin mali sistemleri müşavirler tarafından oluşturuluyor, raporlanıyor ve sonuçlar ortakların ve yatırımcıların önüne sunuluyor. Mali müşavirlerin görev konularına neler mi giriyor?

Gerçek ve tüzelkişilere ait teşebbüs ve işletmelerin; genel kabul görmüş muhasebe prensipleri ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince, defterlerini tutmak, bilanço, kâr-zarar tablosu ve beyannameleri ile diğer belgelerini düzenlemek ve benzeri işleri yapmak.

Muhasebe sistemlerini kurmak, geliştirmek, işletmecilik, muhasebe, finans, malî mevzuat ve bunların uygulamaları ile ilgili işlerini düzenlemek veya bu konularda müşavirlik yapmak.

Bu konularda, belgelerine dayanılarak, inceleme, tahlil, denetim yapmak, malî tablo ve beyannamelerle ilgili konularda yazılı görüş vermek, rapor ve benzerlerini düzenlemek, tahkim, bilirkişilik ve benzeri işleri yapmak. Oldukça yoğun bir tempo içerisinde çalışmalarına devam eden mali müşavirler, geçtiğimiz günlerde bizim de katılarak görüşlerimizi aktarma fırsatı bulduğumuz bir panelde yeni Tasarı hakkında görüşlerini dile getirme imkanı buldular.

Açılış konuşmacıları arasında Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy'un da bulunduğu , Başkanlığını Gelir İdaresi Eski Başkanı Osman Arıoğlu'nun yaptığı Panelde Tasarının getirdiği yenilikler, hem Tasarıyı hazırlayan Gelir İdaresi bürokratları, hem de mali müşavirlerce değerlendirildi. Yeni Tasarı, Avrupa Birliği Direktifleri doğrultusunda önemli değişiklik ve yenilikler içeriyor.

Örneğin, serbest muhasebecilik mesleği artık önemini yitiriyor. Serbest muhasebecilerin 2 yıl içerisinde sınavla serbest muhasebeci mali müşavir olma imkanı tanınıyor. Oda yönetim, denetim ve disiplin kurullarına seçilebilme koşulları da değiştiriliyor. Ayrıca sınav şartı aranmaksızın serbest veya yeminli mali müşavir olma imkanı da Tasarı ile ortadan kaldırılıyor.

Tasarı daha birçok yeni hüküm içeriyor. Fakat Tasarı ile ilgili olarak bizim gözümüze çarpan oldukça önemli bir husus, kazanılmış hakların korunması noktasında. Özellikle kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisi almış ve meslekî yeterlilik sınavını vermiş olanların yeminli mali müşavirlik yeterlik sınavını geçmiş sayılmalarına ilişkin hüküm kaldırılmasına karşın Tasarının yasalaştığı tarih itibariyle bu sınavı geçenlere kazanılmış bir hak verilmemiş durumda. Bugün itibariyle yeterlik sınavını geçmiş vergi inceleme elemanlarından yeterlik sınavını geçmiş olanlar artık yeminli mali müşavirlik yeterlik sınavını da geçmiş olma hakkını elde etmiş elde edeceği oldukça açık.

Tasarıda bu kazanılmış hakkın korunmaması önemli bir husus olarak göze çarpıyor. Mali müşavirlik mesleği, ortaya çıktığından bugüne her geçen gün daha önemli hale gelmiş ve günümüz koşullarında uluslar arası direktiflerle uluslar arası standartlarda düzenlemelere tabi oldukça önemli işlevleri yerine getiren bir meslek olmuştur. Bu paralelde yeni Tasarının mali müşavirlerin beklentilerini karşılaması, eksik yönlerinin Meclis görüşmeleri sırasında düzeltilmesi oldukça önemli.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 18.02.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM