6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda işyerleri az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli şekilde üç sınıfa ayrılarak, işyerlerinin tehlike sınıflarına göre kademeli olarak iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırma yükümlülüğü getirilmişti. 18.06.2016 tarihli ve 7033 sayılı Sanayinin Geliştirilmesi Ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma yükümlülükleri kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 01.07.2020 tarihine kadar ertelendi. 7033 sayılı Kanun 1 Temmuz 2017 tarihinde yürürlüğe girdi. Söz konusu yerlerde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu 01.07.2020 tarihinde başlayacak.
Hangi işyerlerinde
50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan en az bir en fazla 49 kişinin çalıştığı mali müşavirlik, yeminli mali müşavirlik, noterlik, avukatlık, mimarlık, mühendislik, kooperatif merkezi, ana okulu, kreş, bütün okullar, apartmanlar, siteler, bakkal, manav, terzi, vb. gibi işyerleri de dahil olmak üzere bir çok işyerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu 1 Temmuz 2020 tarihine kadar ertelendi.
50 ‘den az çalışanı olanlar
1 ile 49 çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin işverenleri veya işveren vekilleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca ilan edilen sertifika eğitimlerini tamamlamak şartıyla, işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilecekler. Bu düzenleme işyerleri için getirilmiş önemli bir kolaylıktır. Bu kapsamdaki eğitimler Anadolu Üniversitesince verilmektedir.Bu program için herhangi bir mezuniyet şartı aranmamaktadır. Bu alana merak duyan 18 yaşından büyük herkes programa katılarak iş güvenliği uzmanlığı eğitimi alabiliyor. İşverenler/işveren vekillerinden birisi bu eğitimi alarak 01.07.2020 tarihinden itibaren iş güvenliği uzmanlığı hizmetini verebilecek.
Sağlık raporları aile hekiminden
50’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için ise kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden sağlık raporu alınabilecek. Raporlara itirazlar Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hakem hastanelere yapılacak. Hakem hastanelerce verilen kararlar kesin olacak.
Cezadan kurtarıldı
Mali müşavirlik, yeminli mali müşavirlik, noterlik, avukatlık, mimarlık, mühendislik, kooperatif merkezi, ana okulu, kreş, bütün okullar, apartmanlar, siteler, bakkal, manav, terzi, vb. gibi işyerleri iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi için ayrı ayrı olmak üzere her ay için 6.760 TL, idari para cezası uygulanacak. Bir kapıcının çalıştığı apartmanda işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanını bir ay görevlendirilmezse, apartmana 13.520 TL idari para cezası uygulanacak. Bir yıl işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmayan/görevlendirilmeyen apartmana ise 162.240 TL idari para cezası uygulanacak. Ancak iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu 1 Temmuz 2020 tarihine kadar ertelenmesi nedeniyle apartmanlar, 50’den az işçi çalıştıran az tehlikeli sınıfta yer alan büro vbişyerlerine bu tarihe kadar uzman ve hekim çalıştırmamadan dolayı ceza uygulanmayacak.
(Kaynak: Güneş Gazetesi | 04.07.2017)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.