BASINDAN YAZILAR
Telefon Faturasını Patron Ödeyecek / Arif Temir - MuhasebeTR

Telefon Faturasını Patron Ödeyecek / Arif Temir

 Soru: Çalıştığı işyerinin işleri için  cep  telefonunu kullanan çalışanın cep telefonu faturasını patron  karşılamak zorunda mı? Naim Kar 

Cevap: Çalışmış olduğu işyerinde işyeri ile ilgili olarak kendine ait cep  telefonunu kullanan çalışanın bunun karşılığını patrondan alması gerekiyor. Örneğin işyerinde şoför olarak çalışan bir kimse götürdüğü malları teslim edeceği kişileri  kendi telefonu ile ararsa işvereninden bunun parasını istemesi gerekir. 6098 sayılı  Borçlar Kanununa göre işveren /patron çalışanların işle ilgili malzemelerini sağlamak ve giderlerini karşılamak durumundadır. İşverenler bu tür durumlarla karşılaşmaması için çalışanlarına  telefon temin etmesi veya çalışana ait telefonun giderlerini karşılaması  gerekiyor. 


Emekli olanın memurluğa dönmesi 
Soru: Emekli olan kişi tekrar memurluğa dönebilir mi? Mahmut Çıtak 
Cevap: Sayın Çıtak, bazı istisnalar hariç olmak üzere emekli aylığı kesilmeden tekrar devlet memurluğunda çalışılamıyor. 5335 sayılı Kanuna göreherhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar bu aylıkları kesilmeksizin; genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamaz ve görev yapamazlar. 


İşe geç gelene ceza uygulaması 
Soru: Servisi olmayan işyerinde işe geç kalındığında ceza verilebilir mi? Kahraman Göze 
Cevap: Sayın Göze, işyerlerinde servis olsun yada olmasın çalışanların işlerine zamanında gelme mecburiyeti vardır. Geç kalmanın cezası sözleşmede varsa geç gelene ceza uygulanabilir. 


Maaş kesintisi 
Soru: İşveren maaş kesintisini hangi durumlarda yapabilir? Ufuk 
Cevap: İşveren maaş kesintisi cezasını iş sözleşmesinde belirtmek suretiyle uygulayabilir. Bu ceza, işe geç gelenlere, işyeri çalışma koşullarını ihlal edenlere uygulanır. 


Evde çalışma 
Soru: Evde çalışma nasıl oluyor? Bahri Köse 
Cevap:Sayın Köse, Evde hizmet sözleşmesine göre çalışmada; işçi işvereninden almış olduğu bir işi kendi evinde yapmaktadır. İşverenin işçiyi evinde kontrol etme ve denetlemesi söz konusu değildir. İşveren, gerekiyorsa işçi tarafından sağlanacak malzemeyi, bu malzemenin sağlanması için kendisine ne miktarda ödemede bulunacağını ve iş için ödeyeceği ücreti de işçiye yazılı olarak bildirmesi gerekiyor. 
 

İşyerinde kıyafet seçimi 
Soru: İşyerinde açık veya kapalı kıyafetler nasıl belirleniyor? Munise 
Cevap: Sayın Munise Hanım,işyerlerinde çalışanların kıyafetleri kendi tercihleri doğrultusunda belirlenir. Ancak işin niteliği belirli bir kıyafeti giymeyi zorunlu kılıyorsa buna da uyulur. 

(Kaynak: Güneş Gazetesi | 23.06.2017)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM