Kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi noktasında sosyal tarafların bazı itirazları var. Sosyal tarafların itirazlarının nedenleri farklı. Ve bu itirazlar Bakanlık'la paylaşıldı. Peki, fona kim, neden itiraz ediyor? İşçi kesiminin 'kırmızı çizgisi' ne? Yazı dizimizin ikinci gününde bu soruların cevaplarını açıklayacağız...
30 GÜN GÜVENCE ALTINDA
İşçi kesiminin fon noktasında en temel itirazı 30 günün korunmasıydı. Mevcut sistemde işçinin bir yıllık çalışması karşılığında 30 günlük brüt ücreti tutarında kıdem tazminatına hak kazanması söz konusu. İşçi kesimi kıdem tazminatı fona dönüşürse 30 günlük tutarın korunmasını 'kırmızı çizgi' olarak ifade etti. Bu ifadeler dikkate alınarak kıdem tazminatında 30 günün korunması güvence altına alındı.
Prim de önemli
Yani kıdem fona dönüşürse bir yıla karşılık 30 günlük brüt ücret tutarındaki miktar korunacak. Ancak bu güvencenin sağlanması işvereni endişeye sevk etti. İşveren kesiminin fona itiraz etmesinin nedeni ise fona ödenecek prim miktarı. Bir yıllık çalışma karşılığında 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenebilmesi için işverenin her ay yüzde 8.33 oranında fona prim ödemesi gerekiyor. Asgari ücret üzerinden bu rakam 148 TL’ye denk geliyor. Bu noktada tıkanan konu, kıdem tazminatı fonu için yeni arayışları gerekli kıldı.
Maliyetlerini planlayabilecek
Kıdem tazminatının fona dönüşmesi, işverene maliyetlerini planlama avantajı getirecek. Maliyeti planlayamamak, nakit akışında sorunlara neden olabiliyor. Fona dönüştüğünde ise işveren kıdem tazminatını aydan aya fona prim ödeyerek planlayabilecek.
İşçinin sorunu çözülecek
Kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi işçi kesimine tazminata erişiminde kolaylık sağlar. Bugün maalesef çalışanların önemli bir kısmı kıdem tazminatını alamıyor. Çoğu işçi bir yılın altında çalışmaları nedeniyle kıdem tazminatı alamazken, istifaya zorlanan işçiler de kıdem tazminatına erişemiyor. Fon işçinin bu sorunlarını çözecektir. Kıdem tazminatı fona dönüşürse, 30 günlük kıdemin korunması için fonda biriken paranın nemalanması şart. Bunun için fona düzenli prim ödenmesi ve fondaki paranın verimli bir şekilde işletilmesi gerekiyor.
Çalışanı tutmak zorlaşır mı?
İşveren fonla ilgili en büyük endişesi yeni bir maliyet kalemi oluşturması. İşveren kesiminin fonla ilgili bir diğer endişesi ise fon sonrası eleman tutmanın zorlaşacak olması. Bugün pek çok işçi kıdemini yakmamak için istifa ederek işinden ayrılmıyor. Kıdem tazminatı fona dönüşürse işçinin böyle bir endişesi kalmayacak. Daha iyi bir teklif aldığında işyerinden ayrılabilecek.
2. Çok konuşulan kıdem tazminatı fonu nasıl bir yapıda olacak? İşleyişi ve şartları nasıl planlanıyor? Mevcut çalışanlar fona geçecekler mi?
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 17.06.2017)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.