BASINDAN YAZILAR
Annelere Kreş Desteği / Faruk Erdem - MuhasebeTR

Annelere Kreş Desteği / Faruk Erdem

 KADINLARIN çalışma hayatında daha fazla yer almalarını sağlayacak birçok tedbir alınıyor ve uygulamaya konuluyor. Böylece kadınlar hem çocuk sahibi olup hem de iş hayatında kariyer yapma imkanı buluyor.

İş Kanunu hamile ve çocuklu çalışanların çalışma şartlarıyla ilgili tedbirler alınmasını hüküm altına almış durumda.
Yine bu hükümlere uygun olarak çıkartılan yönetmeliklerle de özellikle kreş konusuna son nokta konuldu. Söz konusu yönetmeliğe göre yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun, 100-150 kadın çalışanı olan işyerlerinde, emzirme odası açılması gerekiyor. Yine 150'den çok kadın çalışanı olan şirketlerde, 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması için bir kreş kurulması ya da hizmet satın alınması zorunlu hale getiriliyor.
Bazı şirketler yaptıkları sözleşmelerle çalışanlarının kreş faturalarını da karşılayabiliyor.
Bu açılacak ya da hizmet alınacak kreşin işyerinden 250 metreden daha uzak olması durumunda ise servis konulması yine hüküm altına alınmış durumda.

BABAYA DA HAK VAR

Burada kadın sayısı belirlenirken işyerinin tüm şubeleri dikkate alınıyor. Yani bir bankanın herhangi bir şubesindeki çalışan kadın sayısına değil bulunduğu mücavir alandaki tüm şubelerdeki sayılara bakmak gerekiyor. Kreş imkanından kadın işçilerin çocukları ile erkek işçilerin annesi ölmüş veya velayeti babaya verilmiş çocukları faydalanıyorlar. Yönetmeliğe uymayan işyerlerine idari para cezaları uygulanıyor.
Yine yasaların verdiği bu hakkı kullandırmayan işyerlerine karşı işçinin haklı fesih ile tazminat alma imkanı da bulunuyor.

EMEKLİ OLAN ÇALIŞABİLİR

Kamu Hastaneleri Birliğinde sektöründe taşeron olarak çalışan verielamanıyım. 30-06-2017 günü emekliliğim doluyor ve emekli olup çalışmayadevam etmek istiyorum. Kamudan 460 gün ve SSK'dan da 4700 günüm var. Çalışmam için mevzuattaki kanun maddeleri nelerdir? Özen ÖZSOY

Emekli olduktan sonra sigortalıların çalışmasında ya da kendi adlarına bir iş kurmasında yasalarımız açısından bir engel bulunmuyor.
Burada bir istisna devlet memuru olmamak. Kamudan emekli olduktan sonra memurluk yapanların maaşları kesiliyor.
Siz bir kamu kurumunda çalışsanız da devletin değil taşeron şirketin elemanısınız.
Bu yüzden siz de emekli olduktan sonra her hangi bir şirkete müracaat ederek kayıtlı olarak çalışmaya devam edebilirsiniz.
Hem emekli maaşınızı alır hem de çalıştığınız işyerinden ücret alabilirsiniz.
Eğer şu anda çalıştığınız iş yeriniz emekli olduktan sonra sizin devam etmenizi isterse aynı işyerinde de devam edebilirsiniz.
Emekli olduktan sonra çalışanlar için yatırılan primler kısa vadeli sigorta kollarından olduğu için ikinci bir emeklilik imkanı olmuyor bu bilgiyi de vermiş olalım.

TAZMİNAT ALIRSINIZ

2016 Nisan ayında emekli oldum. Tazminatımı aldım. Aynı işyerimdeçalışmaya devam ediyorum. 1 yıl geçti. İşten ayrılmak istediğimde, yenikıdem tazminatını alma imkanım var mı? Nevzat SEVEN

Emekli olduktan sonra çalışanların yatırılan sigorta primleri hariç özlük hakları bakımından diğer çalışanlardan hiçbir farkları yok.
Aynı şekilde izin günleri belirleniyor, ve yine aynı şekilde kıdem tazminatı hakları hesaplanıyor.
İşyerinden tazminatınızı alarak ayrıldığınız için tüm haklarınız artık sıfırlanmış demektir.
Yeniden başladığınız için kıdeminiz bu yeni tarihe göre alınacaktır.
Dolayısıyla izin günleriniz de tazminat hesaplamanız da söylediğiniz gibi 1 yıllık olarak belirlenecek.
Tazminat alabilmeniz için kendi istek ve kusurunuz dışından işten çıkartılmış olmanız gerekiyor.
Bu şartlar yerine gelirse çalıştığınız süreye göre tazminatınızı alırsınız.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM

06.02.1992'de sigortalı oldum. SSK günüm 1636 . 01.02.2003'de Bağ-Kur'luoldum. Halen devam ediyorum.
1965 doğumluyum. (Tahsin)

Son 7 yıldaki sigortanız hangisinde fazla ise oradan emekli olacaksınız. Şu anda Bağ-Kur'da olduğunuz için şartlarınız 53 yaş 9 bin gün olacak. Yaş sorununuz yok, priminiz dolunca emekli olursunuz.

Sigorta girişim 13.09.2008 ve toplam 850 günüm var. 6 yıl sonra primidolduruyorum. Emekli olabilir miyim? Şenay SUL

Bu primle emekli olmanız mümkün değil. 6 yıl sonra priminizin dolması da mümkün değil. İşe giriş tarihinize göre 7200 gün prim ödemeniz lazım. Yaş şartınız ise 58.

1987 yılının 11. ayında sigorta girişim yapıldı. Ne zaman emekli olurum? Mustafa KARACUHA

İşe giriş tarihinize göre 25 yıl 50 yaş ve 5375 prim günü şartlarınız var. Prim ve yaş durumunuzu yazmamışsınız. Yıl şartı tamam. Yaş ve prim de tamamlanınca emekli olursunuz.

(Kaynak: Yeni Asır | 16.06.2017)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM