BASINDAN YAZILAR
Hangi Alacaklara Yapılandırma Var? / Arif Temir - MuhasebeTR

Hangi Alacaklara Yapılandırma Var? / Arif Temir

 Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına İlişkin 18.05.2017 tarihli 7020 sayılı Kanun 27.05.2017 tarihinde yürürlüğe girmişti. 

Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı tahsil daireleri tarafından takip edilen alacaklardan 2017 yılı Mart ayı ve önceki aylara ilişkin olup tahakkuk ettiği hâlde ödenmemiş olan; 
-Sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, 
-Ödenmesi imkânı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi, 
-Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ilgili kanunları gereğince takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, 
asılları ile bu alacaklara ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden 27 Mayıs 2017  tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, 7020 sayılı Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi halinde bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek. 

 

Gecikme cezası ve zammı siliniyor                                          
Yaşlılık aylığı, emekli aylığı veya malûllük aylığı bağlandıktan sonra eski Bağ-Kur(5510/4-b) statüsü kapsamında sigortalı sayılmasını gerektirir nitelikte çalışması nedeniyle ilgili mevzuatına göre sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekenlerden, 2016 yılı Şubat ayı ve önceki aylara ilişkin 27 Mayıs 2017 tarihi itibarıyla ödenmemiş olan sosyal güvenlik destek primi asılları ile bu alacaklara ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden bu Kanunun yayımı tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi hâlinde bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek. 

 

Yüzde 50’si ve faizi silinecek 
Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı tahsil daireleri tarafından takip edilen alacaklardan, 2017 yılı Mart ayı ve önceki aylarda işlenen fiillere ilişkin idari para cezası asıllarının %50’si ile bu tutara ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden 27 Mayıs 2017 tarihine kadar geçen  süre  için Yİ-ÜFE aylık  değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi hâlinde idari para cezası asıllarının kalan %50’si ile idari para cezasına uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek. 

 

Son başvuru ne zaman 
SGK prim borçluları ve haklarında idari para cezası uygulananlar 30 Haziran 2017 tarihi mesai saati bitimine kadar borçlu bulundukları idarelere (SGK tahsil birimlerine) yazılı olarak başvurmaları gerekmektedir. 

 

Taksitle ödeme imkanı  
18 eşit taksitte 36 aylık sürede ödenebilecek. Taksitle ödenmek istenmesi halinde borçluların başvuru sırasında altı, dokuz, on iki veya on sekiz eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri gerekiyor. Borçlular ilk taksitlerini 31 Ağustos 2017 tarihi mesai bitimine kadar ödemeleri gerekiyor. 

(Kaynak: Güneş Gazetesi | 14.06.2017)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM