27 Mayıs tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 7020 sayılı kanun ile kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin yeni bir düzenleme yapılmış oldu. Biz bu konuyu yaklaşık 1.5 ay önce tasarı hükümet tarafından TBMM’ye sevk edildiğinde bu köşede dile getirmiştik.
Düzenleme ile 31 Mart 2017 tarihine kadar verilmesi gereken beyannameler ile bu tarih itibarıyla kesinleşen ve vadesi geçtiği halde henüz ödenmemiş olan her türlü vergi ve sigorta prim borçları, gümrük vergileri ile trafik para cezaları dahil idari para cezalarını kapsama alıyor. 2016 yılı yıllık gelir vergisi ikinci taksiti doğal olarak yani henüz vadesi gelmediği için bu kanun kapsamına girmiyor. Ayrıca, kanunda özel olarak belirtildiği için 2017 yılı ilk dönem geçici vergileri ödenmemişse de bu kanun kapsamına girmiyor. Buna karşılık, örneğin Şubat 2017 ayına ilişkin KDV ve muhtasar beyannameleri nedeniyle henüz ödenmemiş olan bir tutar varsa bunlar kanun kapsamına giriyor. Ancak Mart 2017 ayına ilişkin adı geçen beyannameler nedeniyle ödenmemiş vergiler ise bu beyannameler 31 Mart 2017 tarihinden sonra
verilmesi gerektiğinden kanun kapsamında değildir.
YAPILANDIRMA KAPSAMINA GİREN BORÇLAR
YAPILANDIRMA ESASLARI
TAKSİTLE DE ÖDENEBİLECEK
Mükelleflerin vergi ve sigorta prim borçları peşin ödenebileceği gibi önceki kanunda olduğu gibi taksitle de ödenebilecek. Vergilere ilişkin ilk taksidin Temmuz 2017, SGK alacaklarına ilişkin ilk taksit ise Ağustos 2017 ayı sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Bu durumda yine taksitler iki ayda bir olacak, 6-9-12-18 eşit taksitte olabilecek. Ancak taksitle ödeme seçeneği tercih edildiğinde yukarıdaki taksit seçeneklerine göre sırasıyla 1,045, 1,083, 1,105 ve 1,15 katsayı ile borç tutarı yeniden hesaplanarak taksitlere bölünecek. Mükellefin taksit tercihine bağlı kalarak ödemelerini devam ettirmesi gerekecek. Bir başka deyimle daha sonra yasada yer alan başka bir taksit seçeneğine geçemeyecek. Yasa daha önceki yapılandırma kapsamında ödenmemiş taksitler için ilave bir hak tanımıyor. Ancak eski düzenlemedeki yapılandırma imkanını kaybetmiş olan kesinleşmiş borcu bulunan mükellefler bu kanundaki şartlar çerçevesinde bu kanundan yararlanabilecekler.
DİĞER BAZI DÜZENLEMELER
(Kaynak: ito | 06.06.2017)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.