BASINDAN YAZILAR
Serbest Bölgelerde Zorunlu TL Uygulaması / İlhan Bulut - MuhasebeTR

Serbest Bölgelerde Zorunlu TL Uygulaması / İlhan Bulut

 11.05.2017 tarihinde Resmi Gazete'de serbest bölgelerle ticaret yapan firmalar için önemli bir düzenleme yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yayımlanan ”Serbest Bölgelerde Türk Lirası İle Yapılabilecek Ödemeler Hakkında Karar" özellikle Türkiye’den yapılan ihracat yönlü vadeli satışlarda vade tarihindeki kur belirsizliğinin nasıl fiyatlandırılacağı konusunda ihracatçıyı tedirgin etti.

Çünkü srbest bölgeye ihracat yapan üretici veya tedarikçi firma kullandığı yerli veya ithal hammaddenin ödemesini döviz cinsinden yapılmakta.

”Serbest Bölgelerde Türk Lirası İle Yapılabilecek Ödemeler Hakkında Karar" ile,

1- Serbest bölgelerle diğer ülkeler arasındaki ticarette ödemenin diğer para birimlerinin yanı sıra Türk Lirası ile de yapılabileceği,

2- Serbest bölgelerle Türkiye arasındaki ticarette ödemenin ise sadece Türk Lirası ile yapılacağını ifade etmektedir.

İlk maddenin uygulaması ile ilgili bir sorun olacağını zannetmiyorum. Zira TL cinsinden yapmış olduğumuz ithalat veya ihracat rakamlarına bakıldığında uygulanabilirliği ve etkinliği hakkında bize fikir vermiş olacaktır. Ancak ikinci maddenin etkilerinin biraz daha farklı olacağını düşünebiliriz.

Özellikle Türkiye’den yapılan ihracat yönlü vadeli satışlarda vade tarihindeki kur belirsizliğinin nasıl fiyatlandırılacağı konusu, ihracatçının en fazla üzerinde durduğu konudur. Çünkü bir tarafta TL cinsinden yapılan ihracat bedelinin vadesinde TL cinsinde alınması diğer tarafta ise kullandığı yerli veya ithal hammaddenin ödemesinin döviz cinsinden yapılması söz konusudur.

Döviz talebinin kısılması ya da bir nevi dolarizasyonun önüne geçilmesi amacıyla yapılan bu düzenlemeden ihracatçının zarar görmemesi için, kesilen ihracat faturasının altına “vadesindeki kur üzerinden tahsil edilecektir” yazılması ve tahsilatın vadesindeki kurdan yapılması şeklinde bir yöntem uygulanabilir.

Fatura tarihi ile vade tarihi arasındaki kur farkı doğması halinde kur farkı faturası kesilerek farklılık giderilebilir. Böylece ihracatçı için kur belirsizliği riski ortadan kalkmış olur. Bu bir yöntem olarak düşünülebilir. Ancak burada uygulanacak yöntemin vergi mevzuatı açısından uygunluğu için Maliye Bakanlığı’nın ikincil bir düzenleme ile konuyu karar bağlaması gerekir diye düşünüyorum.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 01.06.2017)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM