Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali Metin Polat, KOBİ’lerin gelişimi için rekabet yapılarının iyileştirilmesi, risk yönetimim sistemlerinin oluşturulması gibi hususlara önem verilmesi gerektiğini belirterek, “Basel II’ye yönelik dönüşüm ve iyileştirmelerin en kısa süreçte hızla tamamlanması, KOBİ’lerin hayatta kalabilmesi ve rekabet gücünün korunması açısından yarar sağlayacaktır” dedi.
Basel II’nin risk odaklı risk odaklı sermaye yönetimi ve risk odaklı kredi fiyatlaması gibi yenilikleri beraberinde getirdiğini belirten Polat, risk odaklı kredi fiyatlamasının, kullandırılacak kredilerin miktarını ve fiyatını da olumlu ya da olumsuz yönde etkileyeceğini ifade etti. Polat, Basel II’de kredi kuruluşlarında risk yönetimine odaklanıldığını ve söz konusu kuruluşlarla bilinçli risk yönetim kültürü oluşturulmasının hedeflendiğini bildirdi.
Basel II uzlaşısında minimum yüzde 8’lik sermaye yeterlilik rasyosuna sahip olma koşulunun söz konusu olduğunu belirten Polat, yeterlilik rasyosunun hesaplanışında, kredi riski, piyasa riski ve operasyonel riskin kapsandığını dile getirdi.
Bankaların, KOBİ’lere finansal yapı, mali raporlama ve teminat sorunları nedeniyle az ve yüksek faizle kredi sağladığına dikkat çeken Polat, kredilerin sadece kredi risklerine bakılarak verildiğini, Basel II ile bu uygulamanın tamamen değişeceğini kaydetti. Basel I’de OECD üyesi ülke ayrımının yapıldığını belirten Polat, Basel II’yle OECD ülkesi olma ayrımından kaynaklanan avantajında kalktığını ifade etti.
Polat, Basel II’nin KOBİ’lere getirdiklerini ve etkilerini şöyle sıraladı:
-Basel II’yle bankalar perakende ve kurumsal krediler olmak üzere iki tür kredi kullandıracak. KOBİ’lerin kullanacağı 1 milyon Euro'dan düşük banka kredileri perakende kredi, 1 milyon Euro'dan yüksek krediler ise kurumsal kredi olarak muamele görecek.
-Firmalara Basel II ile derecelendirme notu verilecek.
-"Kredi kullanan firmanın risk seviyesi” ve “Kredi işleminin risk seviyesi” olmak üzere iki ana unsura dayanacak.
-Kredi işlem risk seviyesinin belirlenmesinde, kredi işlem türü, vadesi, tutarı, kullanım amacı, teminatlar ve para birimi dikkate alınacak. Basel II’de ise kabul edilmesi öngörülen teminatlar ise “Nakit para, mevduat ve mevduat sertifikası, altın, borçlanma senetleri, ana endeksteki hisse senetleri, yatırım fonları, düzenlenmiş piyasalarda işlem gören hisse senetleri, düzenlenmiş piyasalarda işlem gören hisse senedi içeren fonlar ve ipotek” olacak.
-Basel II’yle yoğun olarak kullanılan ve teminat kabul edilen ipotekler önemini yitirecek. Basel II uygulamaları kapsamında ticari emlak ipoteği karşılığı verilen kredilerin teminat kapsamına alınması zorlayıcı şartlara bağlanacak.
(Kaynak: Mynet | 29.01.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.