Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlanan “İhracat, Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler ile Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkındaki” İhracat:
2017/4 sayılı tebliğ, 18 Mayıs 2017 gün ve 30070 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak iptal işlemine ait 18’nci maddesinin 5’inci fıkrası hariç tebliğ hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girmiş bulunuyor.
Maliye Bakanlığı tarafından aynı tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “İhracat ve Diğer Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Genel Tebliği”nin 4’üncü maddesi gereği olarak ihracat ve ihracata ilişkin olduğunun tevsiki (kanıtlanması) koşuluyla;
Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 18 Mayıs’ta yürürlüğe giren “İhracat, Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler ile Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkındaki 2017/4 sayılı Tebliğin 7’nci maddesi uyarınca “firmaların vergi, resim, harç istisnası olmak üzere söz konusu tebliğin ekinde yer alan ‘Vergi, Resim, Harç İstisnası Belgesi Almak İçin Gerekli Bilgi ve Belgeler’le birlikte Ekonomi Bakanlığı’na müracaat etmeleri gerekir. Firmalar tarafından ibraz edilen bilgi ve belgeler, aksi sabit oluncaya kadar doğru kabul edilecek. Bu bağlamda Bakanlıkça söz konusu bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda vergi, resim, harç istisnası belgesi düzenlenerek başvuru sahiplerine verilecek. Belge düzenlenmesi durumunda düzenlenen belgenin bir örneği başvuruda bulunan firmaya gönderilecek. Ayrıca düzenlenen belgeye ilişkin bilgiler, elektronik ortamda Merkez Bankası’na da bildirilecek.
Diğer yandan vergi, resim ve harç istisnası belgeleri ithal hakkı içermediğinden ithalata mesnet teskil etmediği için ithalat işlemleri için kullanılamayacak. Uygulama açısından ihracat taahhüdü “belgeli ve belgesiz ihracat kredileri, transit ticaretin finansmanında kullandırılan krediler ile bunlarla ilgili işlemlerde, vergi, resim ve harç istisnasından yararlanmak amacıyla belirli tutarda döviz kazandırma veya ihracat gerçekleştirme yükümlülüğünü”.
İhracat taahhüdünün gerçekleştirilmesi ise “belgesiz ihracat kredilerinde, ihracı taahhüt edilen malın veya değerin yürürlükteki İhracat Mevzuatı ile Gümrük Mevzuatı’na uygun şekilde ihracatın yapılmasını; ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerde mal ve hizmet bedelinin tahsil edilmesini; transit ticaretin finansmanında kullanılan krediler ise transit ticaret faaliyetiyle ilgili gelirin tahsil edilmesini ifade ediyor.
(Kaynak: ito | 30.05.2017)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.