Af kapsamında Maliye'nin yaptığı tahsilat borcun yüzde 15'ini geçmiyor. Hükümet ise yeni bir yapılandırmaya daha gidiyor. Ekonomide iyileşme
olma ihtimali olmadığına göre, yapılandırmalardan kaynak sağlanamaz.
“Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak görüşmelerin ve oylamaların sonucunda; Meclis' te kabulünün ardından, Cumhurbaşkanlığı'na onaya sunulacak, onayın ardından Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe girecektir.
01.07.2016-31.03.2017 dönemlerini yani 9 ayda ödenmeyen kamu alacaklarını, uzun vadeye yayarak tahsil etme amacı taşıyan kanun, hangi borçları kapsıyor diye baktığımızda, aşağıdaki Tablo 1 ortaya çıkmaktadır.
HAYALDEN ZARAR GELMEZ
Bundan önceki yapılandırma yasalarının sonuçları incelendiğinde, yeniden yapılandırılan alacakların tahsilat oranının yüzde 15'i geçmediği açıkça görülmektedir. Bunun temel nedeni, ekonomik krizdir. Bu iddiamızı katma değer vergisi tahsilat oranlarının düşüklüğü ile kolayca açıklayabiliriz. 2006-2015 yılları arasında dahilde alınan Katma Değer Vergisi'nin toplam vergi gelirleri içindeki payı yüzde 37.8'den yüzde 15.2'ye düşmüştür. Mart 2017 ayı bütçe sonuçlarına göre de dahilde alınan Katma Değer Vergisi tahsilatı yüzde 33.1 oranında azalmıştır. Bu rakamlardan sonra fazla söze gerek yok diye düşünüyorum.
Yakın zamanda, ekonomide genel bir iyileşme olma ihtimali bulunmadığına göre; ödemeyeni yeniden yapılandırmaya tabi tutarak tahsilat hedeflemek ve bunun bütçe açığını kapatma anlamında olumlu sonuç vereceğini beklemek hayal kurmaktır. Gerçi hayal kurmanın kimseye zararı yok, insan hayal ettiği müddetçe yaşarmış.
TASARI EKSİK KALDI
Meclis gündemine bu hafta gelecek olan yapılandırma kanun teklifinde; 6736 Sayılı Kanun'da yer alan matrah artırımı, kasa ve ortaklar cari hesaplarını düzeltme imkanı, stok affı ve ihtilaflı alacakların tasfiyesine ilişkin hükümlerin yer almaması büyük bir eksikliktir.
Yapılandırma kanun teklifinin Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında milletvekillerinin soruları üzerine, Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın verdiği bilgileri aşağıdaki gibi şekilde Tablo 2'ye çevirdim.
Maliye Bakanı 30.06.2016 itibari ile 90.7 milyarlık kesinleşmiş alacağa karşılık 47.4 milyarlık yapılandırma için müracaat edildiğini, aradaki fark olan 43 milyarlık alacak ile ilgili olarak başvuruda bulunulmadığını da açıkladı.
Bu sonuçlara rağmen; 6736 Sayılı Kanun'da yer verilen ve önemli tahsilat rakamlarına ulaşan düzenlemelere, yeni yapılandırma kanununda yer verilmemesinin nedeni nedir? Yine FETÖ şirketleri diyeceksiniz. Size o zaman şu soruyu soralım. Sahi memlekette el konulmayan FETÖ şirketi kaldı mı?
Aklın yolu bir
6736 Sayılı Kanun ile ilgili Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın verdiği ve benim tablo haline getirdiğim rakamlar çok şey söylüyor.
1- Maliye'nin 30.06.2016 tarihi itibarıyla kesinleşmiş 90.7 milyar alacağına karşılık; 47.4 milyarı ile ilgili yapılandırma başvurusu yapılmış, 43 milyar liralık kısım ile ilgili başvuru bile yapılmamıştır. Devletin fiktif alacağı 43 milyar lira mı?
2- 6736 Sayılı Kanun'da yer alan ancak yeni yapılandırma kanun teklifinde yer verilmeyen; matrah artırımı, ihtilaflı alacaklar, pişmanlıkla beyan, inceleme ve tarhiyat safhası, işletme kayıtlarının düzeltilmesi ile ilgili hükümler kapsamında; 24 milyar 651 milyon liralık başvuru yapılmış, 9 milyar 74 milyon liralık tahsilat yapılmıştır. Tahsilat oranı yüzde 36'dır.
3- Şu ana kadar 6736 Sayılı Kanun kapsamında yapılan toplam tahsilat olan 15 milyar 174 milyonun 9 milyar 74 milyon lirası yeni düzenlemede yer verilmeyen matrah artırımı, ihtilaflı alacaklar, pişmanlıkla beyan, inceleme ve tarhiyat safhası, işletme kayıtlarının düzeltilmesi ile ilgili hükümlere ait olup, bu başvurulardan yapılan tahsilat toplam tahsilatın yüzde 60'ıdır.
4- Kesinleşmiş ancak ödenmediği için yapılandırılan 55 milyara karşılık yapılan tahsilat tutarı 6.1 milyar lira olup, tahsilat oranı yüzde 11 seviyesinde kalmıştır.
(Kaynak: Sözcü | 15.05.2017)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.