Yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanların sayısı her geçen gün artmaktadır. Yurtdışı borçlanması ile emeklilik için ofisimize gelenlerin en çok merak ettikleri konu, yurtdışı borçlanması yaparak emekli olduktan sonra, yurtdışında ya da Türkiye’de tekrar çalışmaları durumunda emekli maaşlarında herhangi bir kesinti olup olmayacağı konusudur. Yurtdışı borçlanması yaparak emekli olmak çok avantajlı bir durumdur. Dünyada eşi benzeri olmayan bu haktan doğru bir şekilde yararlanmak gerekir. Yurtdışı borçlanması yaptıktan sonra bilerek ya da bilmeyerek yapılan hataların telafisi ancak büyük oranlarda maddi kayıplarla mümkün olabilir.
Yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanlar Türkiye’de Sosyal Güvenlik Destek Primi’yle çalışırlarsa emekli maaşları kesilmez. Yurtdışı borçlanması yoluyla emeklilikten sonra Türkiyede çalışma imkânı, 19.06.2010 tarih ve 5997 s. Kanun’un 15’inci maddesi ile 3201 s. Kanun’un 6’ıncı maddesinde yapılan değişiklik ile birlikte getirilmiştir. Konuya ilişkin düzenleme içeren 3201 sayılı Kanunun 6’ıncı maddesinde “Türkiye’de sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar hakkında 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışılmasına ilişkin hükümleri uygulanır” denilmiştir. Yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanlar Türkiye’de şirket ortağı olarak ya da kendi adına bir işyeri açarak ticaretle uğraşmaları durumunda emekli oldukları için Bağ-Kur primi ödemezler ayrıca 29.02.2016 tarihinde yapılan yasal değişiklik ile maaşlarından %10 oranında kesilen SGDP de kesilmez.
Yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanlar yurtdışında çalışırlarsa Türkiye’den aldıkları emekli maaşlarını kestirmeleri gerekir. 3201 sayılı Kanu’nun konuya ilişkin düzenleme içeren 6’ıncı maddesinde; “Kanun hükümlerinden yararlanmak suretiyle aylık bağlananlardan tekrar yurtdışında yabancı ülke mevzuatına tabi çalışanlar, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alanların aylıkları, tekrar çalışmaya başladıkları veya ikamete dayalı bir ödenek almaya başladıkları tarihten itibaren kesilir” denilmiştir. Görüldüğü üzere kanunda açıkça, yurtdışı borçlanması yoluyla Türkiye`den emekli aylığı bağlananların, yurtdışında çalışmaya başlaması halinde emekli aylığının kesileceği belirtilmiştir.Hatta çalışma haricinde ikamete dayalı sosyal sigorta (işsizlik maaşı) ya da sosyal yardım ödeneği alanların da emekli aylıklarının kesileceği açıkça belirtilmiştir.
Sonuç olarak;
• Yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanlar Türkiye’de çalışabilir, bu durumda emekli maaşları kesilmez.
• Yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanlar Türkiye’de kendi adlarına işyeri açabilirler, bu durumda maaşları kesilmez, Bağ-Kur primi ödemezler ayrıca SGDP ödemezler.
• Yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanlar Türkiye’de şirket açabilirler, şirket ortağı olabilirler bu durumda maaşları kesilmez, Bağ-Kur primi ödemezler ayrıca SGDP ödemezler.
• Yurtdışı Borçlanması yaparak Türkiye’den emekli olanlar, yurtdışında çalışamazlar, sosyal yardım alamazlar,işsizlik maaşı alamazlar ve kendi adlarına işyeri açamazlar, şirket ortağı olamazlar.
• Yurtdışı borçlanması ile Türkiye’den emekli olduklarında, yurtdışından emeklilik hakları varsa emekli olabilirler, hem yurtdışı emekli maaşını hem de Türkiye’den emekli maaşını alabilirler.
• Yurtdışı borçlanması ile Türkiye’den emekli olduklarında, yurtdışından malulen emeklilikleri varsa emekli olabilirler hem yurtdışı malulen emekli maaşını hem de Türkiye’den emekli maaşını alabilirler.
(Kaynak: Olay | 15.05.2017)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.