İşyerimizde çalışmakta olan güvenlik görevlileri haftanın yedi günü 11 saat çalışıp 24 saat dinlenmektedirler. Aralık ayındaki bayram sabahı, güvenlik görevlilerimiz normal mesai başlangıcı saati olan 08;00'de geldiler ve akşam normal mesai çıkışı olan saat 20:00'de gittiler. Bunun gibi çalışmalar resmi bayramlarda ve ulusal tatillerde de devam etmektedir. Bu çalışmaları karşılığında ücretleri için nasıl hesaplama yapacağız? Güvenlik personelimizin çalışması bayram tatili içinde gerçekleştiği için 11 saat çalışmayı fazla bayram mesaisi olarak mı hesap edeceğiz? Ayrıca diğer sürelerdeki normal vardiya çalışmalarını nasıl değerlendirmemiz gerekecek? SSK'ya ücret bildirimleri nasıl olacak (Mevlüt KARABAYIR)
İşçiye bayram ve ulusal tatil ücreti nasıl ödenir?
Sayın KARABAYIR, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılacaktır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde ise söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayının alınması gereklidir.
İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere (4857 sayılı İş Kanunu'nun 47'nci maddesi uyarınca); ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak ödenecektir.
Eğer işçiler tatil yapmayarak çalışırlarsa çalışılan her gün için bir günlük ücreti ayrıca ödenmek zorundadır. İşçinin tatil günü için eline geçecek ücret tatilde çalışıp çalışmamasına göre değişmektedir. İşçinin tatil ücreti iş karşılığı olmaksızın yasal olarak yapılan bir ödeme olduğundan tatil yapmayıp çalışması halinde hak ettiği ikinci ücret, çalışmasının karşılığı olan ücret olarak kabul edilmektedir.
Örnek: Fazla mesai yapmaksızın haftalık 45 saat üzerinden çalışan ve günlük ücreti 50 YTL olan işçiye tatilde çalışmasa bile tatil ücreti olarak 50 YTL, tatilde çalışması halinde ise normal yevmiyesi olan 50 YTL ve bayram yevmiyesi olarak da 50 YTL olmak üzere toplam 100 YTL ödenecektir.
Fazla mesai yapması halinde ücret nasıl hesaplanır?
İşyerinde normal çalışma saatleri dışında hazırlama, tamamlama, temizleme işlerinde çalışan işçilerin bu işler için aldıkları ücretler ve sosyal yardımlar, bayram tatili günleri için verilen ücretlerin tespitinde dikkate alınmayacağı için bayramda çalışana %100 zamlı ücret uygulaması yanlış hesaplanmaya neden olabilecektir.
Örnek: İşçi haftalık 45 saatlik çalışma süresini doldurmuş ve bayram günü de fazla mesai yaparak çalışmıştır. İşçinin bayram gününe ait ücret hesabı ise; Günlük normal yevmiyesi 50 YTL ve normal yevmiyesi kadar verilecek olan bayram yevmiyesi olan 50 YTL toplamı olan 100 YTL'ye fazla mesai ücreti (normal mesai ücretinden %50 zamlı olarak hesap edilerek) ilave edilmesi gerekecektir.
Ulusal bayram günü veya genel tatil gününün hafta tatiline denk gelmesi ve işçinin bu günde çalışmaması halinde, işçiye sadece bir günlük ücreti ödenir. Hem ulusal bayram veya genel tatil ücreti, hem hafta tatili ücreti birlikte ödenmez.
İşçinin ulusal bayram veya genel tatilin denk geldiği hafta tatilinde çalışması halinde; bunun fazla çalışma sayılması gerekir. Ulusal bayram günü veya genel tatil gününün, çalışılmayan cumartesi gününe denk gelmesi halinde, işçiye iki günlük ücret değil, sadece bir günlük ücret ödenecektir. Bu konuda yasal bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak Yargı kararları yukarıda yaptığımız açıklama yönündedir.
Bir sonraki yazımızda fazla mesai ve mesai ücretlerinin SSK'ya bildirilmesi konusuna açıklık getirmeye çalışacağız. Sağlıcakla ve sosyal güvenlikle kalın...
(Kaynak: Bugün Gazetesi | 28.01.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.