Gece çalışmalarının postalar halinde çalışma yönetmeliği çerçevesinde dönüşümlü olarak yapılması gerekiyor. En geç iki haftalık dönemlerle çalışanların postalarının değiştirilmesi gerekir. Aksi halde çalışan dava açarak, kıdem tazminatı talep edebilir.
1) Soru: 21 yaşındayım, 3 senedir sürekli olarak gece 22.00 - 07.00 saatleri arasında çalışıyorum. Sürekli gece çalışmak artık yorucu olmaya başladı. Tazminat talep etme hakkım var mı? (Barış Özdemir)
Cevap: Gece çalışmalarının postalar halinde çalışma yönetmeliği çerçevesinde dönüşümlü olarak yapılması gerekmektedir. En geç iki haftalık dönemlerle çalışanların postalarının değiştirilmesi gerekliliği söz konusudur. Öncelikle işvereninizle konuşarak vardiyanızın değiştirilmesini talep etmeniz yerinde olacaktır. İşveren eğer bu talebinize cevap vermiyorsa, bu durumda gece çalışmasına uygun olmadığınıza dair sağlık raporu alarak gündüz çalışmasını rapora binaen talep etmeniz gerekmektedir. İşveren bu taleplerinizin hiçbirine olumlu cevap vermiyorsa bu durumda gerekli yazışmaları mahkemeye delil olarak sunmak için arşivleyerek dava açarak kıdem tazminatı talep etmeniz mümkündür.
ALTI AY İÇİNDE TEDAVİYE BAŞLAMALI
2) Soru: Annem SGK’nın masraflarını karşıladığı kaplıca ve fizik tedavisine girmek istiyor. 80 yaşında ama kalp ve nefes darlığı var uygun olur mu? (Alper Zorlu)
Cevap: Anneniz en az bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon veya tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji hekiminin yer aldığı sağlık kurulları tarafından rapor alarak kaplıca tedavisinden faydalanabilir. Söz konusu raporu aldıktan sonra 6 ay içerisinde kaplıca tedavisine başlamak durumunda. Ancak raporu alanlar sadece Sağlık Bakanlığı’nın işletme izni verdiği kaplıcalara giderek, bu tedaviden faydalanabilir.
15 YIL, 3 BİN 600 GÜNLE TAZMİNAT ALABİLİR
3) Soru: Babam emeklilik için yaşı doldurmayı bekliyor, 3 yılı kaldı. Fakat 8 ay önce geçirdiği hastalıkta beyin damarlarında tıkanma oldu, istirahatli olarak tedavisi devam ediyor. Sağ gözünde yüzde 50 kayıp var. Bu, 3 yıl beklemeden emekli olması için fırsat sunar mı? (Yunus Emre Uslu)
Cevap: 8.9.1999 öncesi sigortalılar 15 yıl 3.600 günle yaş dışındaki diğer şartları sağladığı için istifa ederek kıdem tazminatlarını alabilirler. Çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğu sağlık kurulu raporuyla tespit edilenler malulen emekli olabilir.
MAAŞINIZ GECİKİYORSA DAVA AÇABİLİRSİNİZ
4) Soru: Çalıştığımız kamu kuruluşu özelleşti. İşveren ilk ay hemen maaşımızın dörtte birini ödedi, kalan kısmı gelecek ay ödeyecekmiş. Ne yapmalıyız?
Cevap: Özelleştirme sonrası iş sözleşmesi feshedilen kişilere iş kaybı tazminatı ödenmektedir. İşveren maaşınızı tam olarak ödemiyorsa dava açmanız mümkün. Ücretinizin eksik ödenmesiyle ilgili işverene ihtar çekip iş sözleşmenizi feshederek kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. Kazanılmış hakların yok olması söz konusu değil ancak özelleştirme sonrası çalışmaya devam edilmesi halinde muhatap yeni işverendir. 4/C’li olarak başka bir kamu kurumuna geçmeyi talep edebilirsiniz.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 12.05.2017)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.