Değerli okurlar, bugün sizlerden gelen sorular neticesinde teşvikler konusunu ve her iki teşvik şartları sağlanmışsa bu teşviklerden faydalanılır mı konusunu işleyip sizlerden gelen sorulara cevaplar vereceğim.
İşverenlere çalıştırdıkları işçileri için çeşitli SGK teşvikleri vardır. Bu teşvikleri tek tek ve uzun uzun anlatıp sizleri sıkma ve kanun metinlerinde boğma niyetinde değilim, sadece ana başlıkları ile bu teşviklerin neler olduğunu belirteceğim.
Aşağıdaki teşvik listesinden de anlaşılacağı üzere epey kalabalık olan teşviklerden işverenlerin tek başına baş edebilmesi imkânsız gibidir. Bu kadar çok ve karmaşık olan teşviklerin uygulanmasında birçok işvereni ve mali müşaviri karşı karşıya getirtip çoğu zaman ise cezalara maruz kalınmasına sebep olmuştur. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi bu kadar çok teşvik olacağına prim oranlarına düşüş uygulanması daha doğru olur. İnşallah yetkililer artık daha çok teşvik maddesi yerine kalıcı olarak prim oranlarında düşme yapar ve bu sorunu çözerler. Teşvik çeşitlerinin ana başlıkları;
TÜM SGK TEŞVİKLERİ;
-BORCU OLMAYANLARA % 5’LİK İNDİRİM
-İŞSİZLİK MAAŞI ALANIN İSTİHDAMINA İLİŞKİN İNDİRİM
-AR-GE SGK PRİM DESTEĞİ
-ÖZÜRLÜ İŞÇİ İSTİHDAMI (KONTENJAN DÂHİLİNDE)
-ÖZÜRLÜ İŞÇİ İSTİHDAMI (KONTENJAN FAZLASI )
-6111 SAYILI TORBA YASASI İLE SAĞLANAN PRİM TEŞVİKİ (18–29 Yaş Aralığında Erkek Ve 18 Yaşından Büyük Kadın Sigortalı Çalıştırma)
-6645 SAYILI YASASI İLE SAĞLANAN TEŞVİK (10’dan Fazla Çalışanı Bulunan Çok Tehlikeli Sınıfta yer Alan işyerlerinin)
-6704 SAYILI TORBA KANUN’LA İŞVERENLERE GETİRİLEN SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMAYI TEŞVİKİ
-KORUMALI İŞYERİNDE ENGELLİ ÇALIŞTIRAN İŞYERİNE ÜCRET DESTEĞİ
-İŞBAŞI EĞİTİMLİ GENÇ İSTİHDAMI TEŞVİKİ
-6661 SAYILI TORBA KANUN’LA 5510 SAYILI SS VE GSS KANUNU’NA EKLENEN GEÇİCİ 68’İNCİ MADDEDE YAPILAN TEŞVİK (çalışanların prim gün sayıları baz alınan)
-687 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname Getirilen Teşvik (SGK Prim desteği ve GV stopaj desteği)
Şu an yürürlükte olan 12 adet SGK teşviki bulunmaktadır. Bunların bir bölümü Hazine ve bakanlıkça, diğerleri ise İŞKUR tarafından finanse edilmektedir.
Değerli okurlar, bugünlerde teşviklerle alakalı en çok mailime gelen sorulardan birisi “687 sayılı KHK ile getirilen istihdamı artırıcı prim desteğinden faydalanan bir işveren aynı işçisi için de 6111 sayılı torba yasa ile getirilen 18–29 Yaş Aralığında Erkek ve 18 Yaşından Büyük Kadın Sigortalı Çalıştırma teşvikinden de yararlanır mı? sorusudur.
İşveren için teşviklerin hangisinin daha faydalı olduğu belirlenme aşamasında karşılaşılan sorunlardan biri de, “Acaba x teşvikinden yararlanırken veya yararlandıktan sonra y teşvikinden de yararlanabilir mi?” Teşviklerde şartlar sağlanmışsa tabii ki sırasıyla diğer teşvikten de faydalanılabilir. Ancak bu konuda bazı tereddütlerden dolayı birçok işveren şartları sağlanmış diğer teşviklerden faydalanamamaktadır.
Bazı durumlarda 687 KHK teşviki daha avantajlı olsa bile yararlanma süresinin 2017/Aralık ayında sona ereceği ve 687 sayılı KHK teşvikinden yararlanılmış bir sigortalı için 2018/Ocak ayından sonra 6111 teşvikinden yararlanılamayacağı şeklinde bir algı oluştuğundan, 687 ve 6111 teşvik şartlarının her ikisini birden sağlamış sigortalılar için, yararlanma süresi daha fazla olduğu için 6111 teşviki tercih edilmektedir. Oysaki 687 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede yer alan “BU MADDEYLE DÜZENLENEN DESTEK UNSURUNDAN YARARLANMAKTA OLAN İŞVERENLER; AYNI SİGORTALI İÇİN AYNI DÖNEMDE DİĞER SİGORTA PRİMİ TEŞVİK, DESTEK VE İNDİRİMLERDEN YARARLANAMAZ” hükmüyle, hem 687 KHK teşviki hem de diğer teşvik kanunları kapsamına giren bir sigortalı için 687 sayılı KHK teşvikinden yararlanılmış ise aynı dönemde diğer teşvik kanunlarından yararlanılamayacağı düzenlenmiştir.
Yukarıda ilgili KHK ile düzenlenen maddeden de anlaşılacağı üzere 2017/Aralık ayına kadar 687 sayılı KHK teşvikinden yararlanılan bir sigortalı için, 2018/Ocak ayından itibaren 6111 teşvikinden yararlanılmasında yasal açıdan hiçbir sorun bulunmamaktadır. 687 sayılı teşvik bitince kalan süre kadar 6111 sayılı teşvikten de işverenler yararlanabilir.
MEHMET ÇELİK
2006 yılında ilk defa sigorta girişim var ve toplamda bugüne kadar 240 günüm var. 1982 yılında askerdim. Acaba o askerlik yaptığım süreyi borçlanırsam sigorta giriş tarihim 1982 yılı mı olur? Bir de bu şekilde ne zaman emekli olurum?
Mehmet bey, 2006 yılında ilk sigorta başlangıcınıza göre 60 yaş 7000 gün veya 25 yıl 4500 gün ile 60 yaşında kısmi emekli olursunuz. Askerlik yaptığınız dönemi borçlansanız dahi ilk defa sigortalı olarak sayılmaz. Askerlik borçlanmaları eğer kişi askerden sonra sigortalı olmuş ise askerlik borçlanması ödediği süre kadar geriye çekilir. Askerden önce sigortası var ise kişinin, askerlik süresini ödediği kadar gün kazandırır kendisine.
OSMAN BÜLBÜL
%90 görme engelliyim. Sigorta girişim 11.09.2000. Sağlık raporunu aldığım tarih 1999 Ekim ayı. 380 gün askerlik borçlanması yaptım. 21.08.1999 çektim. Bu şekilde emekli olursam malulen mi engelli olarak mı emekli olurum?
Osman bey öncelikle geçmiş olsun diyorum. Sorunuza gelince; sigortalı olduktan sonra rahatsızlanıp çalışmakta zorlanıp %60 ve üzeri malullük oranı olanlar maluldürler ve diğer 10 yıl ve 1800 gün şartını tamamladıklarında malulen emekli olabilir. Engelli emeklilik ise doğuştan veya sonrada oluşan rahatsızlıklar neticesinde %40 ve üzeri alınan vergi indirim belgesi ile olunan emeklilik türüdür.
(Kaynak: Milligazete.com | 03.05.2017)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.