Haksız yere işten çıkartıldım. Fazla çalıştığım halde fazla mesai ücreti almadan 2 yıldır asgari ücret ile çalıştım. Hiçbir neden yokken işime son verildi. Hakkımı nasıl arayabilirim? 5...505625 Nolu SMS
İşyerinden haksız olarak çıkartılmış iseniz 1 ay içinde iş mahkemesinde işe iade davası açabilirsiniz. 1 aylık süreyi geçirmeyin. İşe geri dönmek istemiyorsanız; ödenmeyen fazla mesai, ihbar ve kıdem tazminatı ile diğer alacaklarınız için Çalışma ve İşkur İl Müdürlüğü'ne şikayette bulunabilir veya doğrudan iş mahkemesine alacak davası açabilirsiniz.
Bize maaş veriliyor ama kesintiler oluyor. Ne aldığımız belli ne verilen belli. Kanunlara göre bordro verilmesi gerekmiyor mu?
İşveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır. Bu pusulada ödemenin günü ve ilişkin olduğu dönem ile fazla çalışma, hafta tatili, bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her çeşit eklemeler tutarının ve vergi, sigorta primi, avans mahsubu, nafaka ve icra gibi her çeşit kesintilerin ayrı ayrı gösterilmesi gerekir.
Bu işlemler damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaftır.
3 yıldır bir işyerinde çalışıyorum, yaklaşık 1 yıldır haftada 65 saat çalışıyorum. 1 yıldır zam vermiyorlar. Dava açsam kazanır mıyım? İsimsiz 45 saatten fazla yapılan çalışmalar fazla çalışmadır. Her saat ücretinin yüzde 50 artırılması suretiyle zamlı olarak ödenmesi gerekir. Fazla çalışma ücretleriniz ödenmiyor ise Çalışma Bakanlığı'na veya iş mahkemesine başvuruda bulunabilirsiniz. İşyerinde fazla çalışma yaptığınıza ilişkin belgeleri de dilekçenize eklemeniz gerekir. Eğer delilleriniz sağlamsa haklı bulunursunuz.
İş sözleşmenizde her yıl yapılacak zam oranı belirtilmemiş ise ve ücretiniz de asgari ücretin altında değilse işverenden herhangi bir zam talebinde bulunamazsınız.
Ne zaman emekli olurum?
Eşim 1975 doğumlu, Eylül 2000 sigorta başlangıçlı, 4500 gün primi ve yüzde 45 engelli raporu var. Ne zaman emekli olur?
5...646876 Nolu SMS
Eşiniz, işe girişi ve vergi indirimine göre 19 yıl ve 4240 prim gün şartlarına tabidir.
Prim gün şartı tamamlanmış ancak 19 yıl şartı Eylül 2019'da dolacak. Bu durumda emekli olabileceği tarih, Eylül 2019 olacaktır. Eğer eşiniz askerlik yaptıysa borçlanma yaparak girişini geriye çekebilir ve borçlanma süresi kadar daha erken emekli de olabilir.
20.12.1969 doğumluyum. SGK başlangıç tarihim 03.06.1997. Ne zaman emekli olurum? 5...722743 Nolu SMS
İşe başlangıcınıza göre 25 yıl, 57 yaş ve 5900 prim gün şartlarına tabisiniz.
5900 prim günü tamamlayıp 57 yaşınızın dolacağı 20.12.2026 tarihinde emekli olabilirsiniz. Ancak askerlik yaptıysanız ve işe başlangıçtan önce ise sadece 15 gün askerlik borçlanıp 56 yaşa tabi olabilir ve 20.12.2025 tarihinde emekli olabilirsiniz.
(Kaynak: Takvim Gazetesi | 01.05.2017)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.