Değerli okurlar, bugün sizlere 2017 yılının Ocak ve Şubat aylarında emekliliğe müracaat edip ilk 2 ay içersinde maaş bağlananların aylıklarına ek olarak verilecek farktan bahsedip ayrıca sizlerden gelen sorulara cevaplar vereceğim.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da SGK ilk 3 ay emekliliğe müracaat edenlerin emekli aylıklarını eksik hesaplayıp daha sonra açıklanan büyüme hızından doğan farkı Nisan ayında ödenecek maaşa ekler. Bu fark o kadar küçük olduğundan dolayı yeni emekliler bu farkı fark etmez bile maaşlarında. Neden bu farklar en başta maaşlara yansıtılmaz diye serzenişlerinizi duyar gibiyim. Ancak olay farklı. SGK burada doğrusunu yapıyor. Türkiye’nin büyüme hızı rakamının açıklanması Mart ayının son haftasına kaldığından dolayı SGK Ocak, Şubat ve Mart aylarında emekli aylığı müracaatı yapan emekli adaylarına, “durun, daha büyüme rakamı açıklanmadı, o yüzden ben size Nisan ayından itibaren maaş ödemesine başlayacağım” demek yerine, büyüme rakamını sıfır alarak emekli maaşlarını bağlar ve daha sonra arada bir fark oluşmuşsa onları da Nisan ayında ödenecek maaşlara ilave eder.
EMEKLİ AYLIĞI HESAPLANMASINDAKİ MADDE
5510 sayılı Kanun ile getirilen sisteme göre, her yılın Aralık ayına göre Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan en son temel yıllı tüketici fiyatları genel indeksindeki değişim oranının (TÜFE) % 100’ü ile sabit fiyatlarla gayri safi yurtiçi hâsıla gelişme hızının (GH) % 30’unun toplamına (1) tam sayısının ilave edilmesi sonucunda bulunan güncelleme katsayısına göre güncellenen tüm sigortalılık süresindeki yıllık prime esas kazançlar toplamının, toplam prim ödeme gün sayısına bölünmesiyle elde edilen ortalama günlük kazancın 30 katı, aylıkların hesabına esas ortalama aylık kazancı oluşturmaktadır. Bu maddeye istinaden SGK, her yıl Nisan ayında ortaya çıkan farkı maaşlara yansıtıyor.
2017 ÖNCESİ MAAŞ ALANLARA FARK YOK
2017 yılı öncesi emekli aylığı alanlara bu fark yansıtılmaz. Ayrıca 2017 Mart ayında dilekçe verenlerin de bağlanacak maaşlarına bu fark yansıtılmış olacağından ek bir ödeme yapılmayacaktır.
BORDRO KONTROLÜ YAPTIRMANIZ GEREKLİ
HACI HÜSEYİN DURNA
30.10.1969 doğumluyum. 01.05.1987’de işe girişim yapılmış ama prim yatmamış. Sonra 01.05.1988’de devam etmiş. Şu an 7500 iş günüm var. Ne zaman emekli olurum?
Hacı Hüseyin bey, 01.05.1987 sigorta başlangıcınız olup gününüz olmadığını belitmişsiniz. Sizin gibi durumda olanların ilgili döneme ait bordro kontrolü yapmasını öneririz genelde. Sehven başka birinin adına yatmış olabilir, eğer öyle bir şey yoksa hizmet tespit davası açmanızı öneririm. 01.05.1988 sigorta başlangıcınız ile 25 yıl 50 yaş 5375 gün ile emekli olursunuz.
YURTDIŞI VE TÜRKİYE ÇALIŞMASI
HIDIR İLYASOĞLU
Hem yurtdışında hem de Türkiye’de sigortalı olarak çalışabilir miyim?
Hıdır bey, bir kişi hem yurtdışında hem de Türkiye’de sigortalı olmaz yani çalışamaz. Ancak yurtdışından yıllık izne geldiğinde Türkiye’ye o izin süresi çalışmasında sakınca yoktur. Yurtdışındaki çalışmalarınızı isterseniz Türkiye’den borçlanma yaparak ödeyebilirsiniz.
YAŞINIZI BEKLİYORSUNUZ
HÜSEYİN ÇALLI
05.03.1971 doğumluyum. İşe giriş tarihim 18.08.1989’dan beri işe devam etmekteyim. 8000 günüm var. Ne zaman emekli olurum?
Hüseyin bey, 18.08.1989 sigorta başlangıcınız ile 25 yıl 51 yaş 5450 gün ile emekli olabilirsiniz. Sizin prim gününüz ve yılınız dolmuş olup yaşınızın dolmasını beklemektesiniz.
(Kaynak: Milligazete.com | 08.04.2017)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.