BASINDAN YAZILAR
Kapıcının Doğalgaz Ücretinin Ödenmesi / Arif Temir - MuhasebeTR

Kapıcının Doğalgaz Ücretinin Ödenmesi / Arif Temir

Soru: Apartmanımızda doğal gaz kullanılmaktadır. Kapıcımızın doğalgaz ücretini 5 yıldan beri apartman yönetimi olarak ödüyoruz. Bundan sonra ödemeyebilir miyiz? Kamil Özer 

Cevap: Sayın Özer, doğalgaz ücretini ödemek işyeri uygulaması haline gelmiştir. Apartman yönetimi tek taraflı olarak bu uygulamayı son veremez. Eğer kapıcınız doğalgazın ödenmemesine ilişkin talebinizi uygun görürse ödemeyebilirsiniz.(Bkz. Arif Temir, Apartman Yönetimi ve Kapıcılar, Yaklaşım Yayınları, Ankara, 2009).

 
Yabancı uyruklunun   
çalıştırılması
 
Soru: Evimde yabancı uyruklu bir şahsı bakıcı olarak çalıştırmak istiyorum. Ne Yapmalıyım? İsmail Dişçi 
Cevap: Sayın Dişçi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan çalışma izni aldıktan sonra yabancı uyruklunun SGK işe girişini yapmanız gerekiyor. Bu işlemlerden sonra yabancı uyrukluyu ev hizmetlerinde çalıştırabilirsiniz. 


Genel müdürün  
fazla çalışma ücreti 

Soru: Turizm ve inşaat alanında faaliyette bulunan bir şirkette genel müdür olarak üç yıl çalıştım. İşyerinden tazminatımı alarak ayrıldım. Çalışmış olduğu dönemde her hafta yaklaşık 70 saat çalıştım. Fazla çalışmalarım için dava açtım. Şirket genel müdürü olduğum için fazla çalışma hakkımın olmadığını davalı avukatı dilekçesinde belirtmiş. Bu doğru mu? Murat 
Cevap: Yargıtay’ın yerleşmiş içtihatlarına göre; işyerinde genel müdür gibi yöneticilerin işyerindeki çalışma saatlerini kendisinin belirlemesi, fazla çalışma ile ilgili kayıtları kendisinin tutması,  işyerini sevk ve idare etmesi nedenleriyle  fazla çalışma ücretine hak kazanması söz konusu olamayabiliyor. 


İşten ayrılmadan önce  
haber verilmeli mi? 

Soru: Bir işyerinde 2 yıldan beri çalışıyorum. Yeni bir iş buldum. İşten ayrılacağım. İşverenimle bu durumu söyledim. İşverenim tazminat ödemem gerektiğini söyledi. Sizce işverenime tazminat ödemem gerekir mi? Ne kadar ödemeliyim? Hasan Çıra 
Cevap: Belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışanlar işten ayrılmadan önce karşı tarafa işten ayrılacaklarını bildiren bir ihbar süresi vermek veya ihbar süresi ücretini ödemek zorundadırlar. 
Sayın Çıra, işyerinizdeki çalışma süreniz 2 yıl olduğundan işvereninize 6 haftalık ücretiniz tutarında ihbar tazminatı ödemelisiniz veya  işvereninize 6 hafta önceden ayrılacağınızı söyleyerek ihbar süresi vermelisiniz. 


En çok ne kadar  
fazla çalışma yapılır? 

Soru: Çalıştığım işyerinde yılda 300 saate     yakın  fazla çalışma yapıyorum. Fazla çalışmada bir sınır var mı? İstediğim kadar fazla çalışma     yapabilir miyim? Vedat Kalaycı 
Cevap: Sayın Kalaycı, fazla çalışma yapma süresinde  yıllık bir sınır var. Çalışan bir işçi bir yıl içerisinde en fazla 270 saat  fazla çalışma yapabilir. Fazla çalışma süreniz yasal sınırların üzerinde bulunmaktadır.  

(Kaynak: Güneş Gazetesi | 31.03.2017)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM