Okurum Mehmet Bey 15.11.1985 doğumlu olduğunu, halen Uzman Jandarma olarak görev yaptığını, 10.09.2004 tarihinde Uzman Jandarma Okuluna girdiğini, 30.08.2005 tarihinde göreve başladığını, 12 yılını doldurunca istifa etmeyi düşündüğünü belirterek soruyor: “Ayrılınca tazminat alabilir miyim? Tavsiyeniz ne olur?”
Okurum asker olduğu için bir yıl fiili hizmete karşılık 3 aylık fiili hizmet zammı hakkına sahip bulunuyor.
Ancak bu göreve 08.09.1999’dan sonra başladığı için fiili hizmet zammı bakımından yaştan indirim etkisini yarı oranında sağlayabilecek. Yani SSK yerine Emekli Sandığı’ndan emekli olmak için var olan avantajı tam olmayacak.
12 yıllık fiili hizmet süresini doldurunca 15 yıl hizmet yapmış gibi sayılacağından görev süresi bakımından 12 yılı doldurursa 15 yıl doldurmuş gibi sayılacak.
Uzman jandarma okulunda geçen süresi ise şu an hizmete sayılmıyor. Halen 5510 sayılı Kanuna göre Harp okulları ile fakülte ve yüksekokullarda, Milli Savunma Bakanlığı hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken askerî öğrenci olanlar ile astsubay meslek yüksekokulları ve astsubay naspedilmek üzere temel askerlik eğitimine tâbi tutulan adayların bu okul süreleri hizmet sayılırken uzman jandarma ve uzman erbaşlıkta okulda geçen süreler hizmet doğrudan sayılmıyor. Sayılması için CHP İstanbul milletvekili Celal Dinçer’in bir yasa teklifi TBMM’de bulunuyor ancak henüz yasalaşmış değil.
Bu durumda okurumuz 15.09.2017 tarihine kadar göreve devam ederse 15 yıllık kamu hizmetini tamamlamış olacak. Böylelikle 61 yaşında Emekli Sandığı’ndan emekliliği garantileyecek ise de SSK’lı olarak bundan sonra en az 3,5 yıl çalışırsa 60 yaşında SSK’dan emekli olabilecek.
İstifa ettiğinde emekli ikramiyesi veya tazminat alamayacak. Ancak Emekli Sandığı’ndan da emekli olsa SSK’dan da emekli olsa emekli ikramiyesini emekli aylığı bağlandığında alabilecek.
***
Hem Anne Hem Babadan Yetim Aylığı Nasıl Alınır?
Bir Başka okurum Yeşim Hanım “Üniversite mezunu ve bekâr olup ailesi ile yaşadığını, 3 bin 600 gün SSK primi bulunduğunu, işinden ayrıldığını, babasının Bağ-Kur annesinin ise SSK emeklisi olduğunu ve tek çocuk olduğunu belirterek soruyor: “Allah gecinden versin vefatları halinde her ikisinden de yetim maaşı alabilir miyim? Maaşlar yüzde kaç oranında bağlanıyor?”
Okurumun anne ve babasının ölüm tarihleri 30.09.2008’den sonra meydana geleceği için 5510 sayılı Kanun hükümlerine göre aylık bağlanacaktır. 5510 sayılı Kanun sigortalı kız çocuğuna ülke içinde veya yurtdışında çalışmıyor olmak, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış koşuluyla hem anneden ve hem de babadan dolayı yetim aylığı bağlanmasına imkân tanıyor.
Okurum tek çocuk olduğu için anneden ve babadan aylık bağlatma oranı yüzde 25 değil yüzde 50 olacak. Yani taban aylıktan düşük olmamak şartıyla babanın ve annenin aldığı emekli aylıklarının yarısı kadar hissesi olacak. Tabii bu aşamadan sonra anne ve babadan aylığı çok olandan bağlanacak hisseyi tam, aylığı az olanın hissesini yar oranında alabilecek. Şöyle ki eğer babanın aylığı 1800 TL annenin aylığı 1600 TL ise babadan dolayı 900 TL, anneden dolayı ise 800 TL’nin yarısı olan 400 TL’yi alabilecek.
Burada çalışma şartının sağlanması bakımından “Hizmet akdi ile çalışmamakla birlikte, ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde oluşturulan tesis, atölye ve benzeri ünitelerde çalıştırılan hükümlü ve tutukluların çalışması, çırak ve stajyer olarak çalışma ve İş-Kur kursiyerlerinin çalışmalarının aylığa engel olmadığını da belirtmek gerekiyor.
(Kaynak: Ali Tezel | 20.03.2017)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.