BASINDAN YAZILAR
Beyanname Birleşti Herkes Kazanacak / Faruk Erdem - MuhasebeTR

Beyanname Birleşti Herkes Kazanacak / Faruk Erdem

 Sigorta ve vergi işlemleri artık tek bir beyanname ile yapılacak. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni sistem ile maliyetler azalırken hata payı da ortadan kalkacak. Ancak dikkat edilecek hususlar var

 

Birkaç ay önce Maliye Bakanı Naci Ağbal ile yaptığımız bir toplantıda müjdesini verdiği beyannamelerin birleştirilmesi düzenlemesiyle ilgili usul ve esaslar da geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Milyonlarca işvereni ilgilendiren bu tebliğ ile artık muhtasar beyannamesi ile prim ve hizmet belgeleri birleştirilerek tek bir belge olarak verilecek. Düzenleme bürokrasiyi kaldırırken, işverenler için de maliyetleri azaltacak. Kamu açısından bakıldığında da kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi kolaylaştıracak.
İşverenler çalıştırdıkları işçiler için hem vergi hem de prim ödüyor. Bu iki ödemeyle ilgili belgeler iki ayrı kuruma veriliyor. Yeni düzenleme ile artık tek bir beyanname ile bu iki ödeme birlikte yapılacak. Bu yenilik için yapılması gerekenler de özetle şöyle:

BAŞVURU İNTERNETTEN

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi, bir sonraki ayın 23'ünde saat 23.59'a kadar elektronik ortamda hazırlanarak verilebilecek.
Daha önce üçer aylık dönemlerde verilen beyannameler işçi çalıştıranlar için artık birer aylık dönemlerde verilecek. İşçi çalıştırmayanlar yine üçer aylık dönemlerde beyanname vermeye devam edecek.
Beyanname süresi içinde verildikten sonra hata ve eksik tespit edilirse bu yanlışlıklar yine elektronik ortamda düzeltilebilecek.
İşverenler bir defaya mahsus olmak üzere vergi numaralarıyla işyeri sicil numaralarını yine elektronik ortamda birleştirme işlemi yapacak.
Beyannamelerde gerçeğe ve usule aykırılık tespit edilmesi halinde ise asgari ücret üzerinden çeşitli idari para cezaları da verilecek.

Tebliğde yer alan örneklerden birisinde yapılması gereken işlemler şöyle anlatılıyor:

ÖRNEK UYGULAMA

"Ankara'da ticari faaliyette bulunan Bayan (A)'nın Seğmenler Vergi Dairesi'nde gelir vergisi, katma değer vergisi ve gelir (stopaj) vergisi mükellefiyeti bulunuyor. Bayan (A) iş yerinde Kasım 2017 döneminde 9 sigortalı çalıştırmıştır.
Bayan (A) 9 çalışanının ücret ödemesine ilişkin gelir vergisi kesintilerini Seğmenler Vergi Dairesi'ne beyan ettiği için bu çalışanların prime esas kazanç ve hizmet bilgileri (kirim işyeri sicil numarası belirtilerek) Seğmenler Vergi Dairesi'ne verilecek olan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi'ne dahil edilecek.
Bu beyanname en geç 25.12.2017 saat 23.59'a kadar elektronik ortamda gönderilecek.

TAZMİNAT EMEKLİ ETMEZ

10.06.1981 doğumluyum, 02.03.1999 sigorta başlangıcım var. 4400 gün pirim ödedim. SGK'dan yazı alıp işverene verdim. Emekli olabilir miyim? (Haydar) 

9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar 3.600 gün prim ödedikleri taktirde SGK yazısı ile tazminatlarını alabiliyorlar. Bu durum emeklilik için gerekli olan 3 şarttan ikisini yani yıl ve gün şartını tamamlamış olduğunuzu gösteriyor. Bunun yanında üçüncü şart olan yaş şartının da beklenmesi gerekiyor. Yani bu şekilde tazminat almak emeklilik hakkı vermiyor. Eğer çalışma imkanınız yok ise 3.600 gün ile emeklilik için 60 yaşını beklersiniz. Çalışma imkanınız varsa 5.900 günü doldurup58 yaşında emekli olursunuz.

HAKLI FESİH MAAŞ KAZANDIRIR

5 aydır çalıştığım iş yeri beni başka şubeye gönderiyor orada çalışmakistemiyorum, bu yüzden beni işten çıkmaya zorluyorlar. İşsizlik maaşı almak için ne yapmalıyım? (Tenzile) 

İşsizlik maaşı alabilmek için öncelikle son 3 yılda en az 600 gün prim ödemişolmanız ve son 4 ayda da kesintisiz priminizin olması gerekiyor. Sadece 5 aylık çalışmanız varsa bu işsizlik maaşı için de tazminat için de yeterli olamıyormaalesef. İşsizlik maaşı için ayrıca kendi istek ve kusurunuzun dışında çıkartılmış olmanız veya haklı fesihle ayrılmanız gerekiyor.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

17.02.1966 doğumluyum. 1989 Bağ-Kur girişliyim, 9 bin primim var. 23, 09, 2013'den beri SGK'lı olarak çalışıyorum. 1261 günle SGK'dan emekli olabilir miyim? (İlhan) 

9 bin prim gününüzü doldurduğunuz için Bağ-Kur'dan da sigortalı olduğunuz gün ve aya göre 51 ya da 52 yaşında emekli olursunuz. Son 3.5 yıl yani 1.261 gün SSK'lı (4A) devam ettiğiniz taktirde bu kez aynı yaş şartıyla SSK'dan (4A) emekliolursunuz. 

02.06.1997'den beri kadrolu işçi olarak çalışıyorum, 1975 doğumluyum. Murat YÜKSEL 

25 yıl 57 yaş ve 5900 gün şartlarınız var. Priminizi yazmamışsınız ancak her üç şartta henüz tamamlanmamış. Primi tamamlayıp yaşı bekleyeceksiniz.

12.09.1972 doğumluyum, işe giriş 1994'ten ama prim başlangıcı 01.02.1999. 1821 günüm var. Fatma ÇİÇEK 

20 yıl 56 yaş ve 5975 gün gerekiyor. Çalışıp primi tamamlayarak yaşı bekleyecekseniz.

(Kaynak: Yeni Asır | 15.03.2017)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM