Kıdem tazminatı reformu yolda. Kıdem tazminatının fona dönüşmesiyle, işçiler artık çalıştıkları her günün karşılığını alabilecek. İstifa halinde kıdem alamama sorunu da fonla sona erecek.
Kıdem tazminatı işçinin aynı işyerinde çalışmasının karşılığı olarak belirli şartlar dâhilinde işten ayrılması halinde ödenen paradır, işçinin alın terinin karşılığıdır. Bu nedenle çalışma hayatının en hassas konularından biridir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun geçtiğimiz hafta yaptığı açıklama gözleri yeniden kıdem tazminatına çevirdi. Bakan kıdem tazminatı reformunun bu yıl içerisinde yapılacağını söyledi. Peki, mevcut düzenle fon arasında ne gibi farklar var? Fonla nasıl bir yapı oluşturulacak?
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
Kıdem tazminatında mevcut düzen, işçinin bir yıllık çalışması karşılığında 30 günlük brüt ücreti tutarında kıdem tazminatına hak kazandığı bir yapı. Ancak kıdem tazminatının ödenmesi için işçinin kanunda belirtilen nedenlerle işten ayrılması şart. İstifa eden işçi genel olarak kıdem tazminatı alamıyor. Bazı durumlarda örneğin askerlik, emeklilik için yaş dışındaki diğer şartların sağlanmış olması halinde ve kadınların evlilik sonrası bir yıl içerisinde istifa etmeleri halinde tazminat almaları mümkün.
İŞVERENİN 11 AY OYUNU...
Mevcut yapıda kıdem tazminatı konusunda mağduriyet yaşanan noktalar var. Pek çok işçi maalesef kıdem tazminatına hak edecek süre kadar çalıştırılmıyor. İşverenler 11 aylık sözleşmelerle kıdem tazminatı hak etmenin önüne geçmeye çalışıyor. Özellikle taşeron işçilerinde bu durum çok sık yaşanıyor. Yargıtay bu gibi durumlarda işçi lehine kararlar veriyor. Ancak sonuçta kıdem tazminatı uzun dava süreçlerinin sonunda işçinin eline geçiyor.
'30 gün' kırmızı çizgi
Fona dönüşmesinde en önemli nokta mevcut haklardan geri adım atılmaması. Dolayısıyla bugünkü uygulamada 1 yıllık kıdem karşılığı hak kazanılan 30 günlük brüt ücretten geri adım atılmaması şart.
Hak kaybı engellenecek dava sayısı azalacak
Kıdem tazminatının fona dönüşmesi olumlu sonuçlar doğuracaktır. Kıdem tazminatı fona dönüşürse ve işçinin bir günlük çalışması bile kaybolmazsa bu durumda kârlı çıkan işçi olacaktır. Özellikle taşeron işçilerinin hak kaybı engellenecektir. Kıdem tazminatı fonuna ilişkin önceki taslaklarda bu konu güvence altına alınmıştı. Dolayısıyla işçiler artık 1 yılın altındaki çalışmaları kaybolmadan kıdem tazminatında çalıştıkları her günün karşılığını alabilecekler. İstifa halinde kıdem tazminatına hak kazanamama da fonla sona erecek. Bu sayede dava sayısının azalması da bekleniyor.
Çoğu taksitle ödüyor
Kıdem tazminatına hak kazanan işçi için bu sadece bir başlangıç. İşin bir de ödeme kısmı var. Pek çok işveren özellikle kıdemi yüksek olan işçisine kıdem tazminatını peşin olarak ödemek istemiyor, taksitle ödeniyor. Bazı durumlarda ise işveren istese de kıdem tazminatı ödeyemeyebiliyor. Örneğin işverenin iflası halinde her ne kadar işçi alacakları öncelikli de olsa sıra kıdem tazminatlarına gelmeyebiliyor.
Ödemeler kolaylaşacak
Kıdem tazminatının fona dönüşmesi işverenlerin kıdem tazminatı hakkı doğan işçiye ödeme yapmasını da kolaylaştıracak. Fonla işveren öngörülebilir bir riski yönetmiş olacak. Bunun yanında işçi de 'kıdem tazminatım acaba ödenir mi' endişesi yaşamayacak.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 13.03.2017)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.