Memur emeklilerinin dört gözle beklediği ek ikramiye ödemeleri için geri sayım başladı. 27 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yasa ile 7 Ocak 2015’ten önce 30 yıldan fazla çalışarak emekli olanlara ek ikramiye ödenecek. İkramiye 30 yılın üzerindeki her tam 1 yıl için verilecek. Ocak sonu itibarıyla başvuruları almaya başlayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışmalarda sona geldi, ikramiyeleri ödemeye hazırlanıyor. SGK'nın kısa süre içinde tamamlayacağı değerlendirmeler sonucunda uygun bulunan tüm memur emeklilerine ve hak sahiplerine bu ay veya en geç nisan ayında toplu ödeme yapması bekleniyor.
KENDİSİ VEFAT ETMİŞSE GERİDE KALANA ÖDENİR
Bu kapsamda yalnızca memur emeklileri değil, eğer kişi hayatını kaybetmişse geride kalan hak sahipleri de ikramiye farkı alabilecek. Başvuru yapan kişilerin ikramiye farkları eğer 7.500 TL’nin üzerinde ise 7.500 TL’si başvuru tarihinden itibaren 3 ay içerisinde, kalan tutarı ise ödendiği aydan itibaren hesaplanacak faiziyle birlikte bir sonraki yılın aynı ayında ödenecek. Örneğin 1 Şubat 2017’de başvuran ve farkı 8 bin TL olan bir memur emeklisine 7.500 TL 1 Mayıs'a kadar ödenecek. Kalan 500 TL de hesaplanacak faizle birlikte Mart 2018’de ödenecek.
KADEMESİ ÖNEMLİ
Ödenecek ikramiye farkının ne kadar olacağı memurun ne zaman emekli olduğuna, derece ve kademesine, makam veya görev tazminatı olup olmadığına göre değişecek. Diğer yandan 30 yılın üzeri hizmet ne kadar fazlaysa ve emeklilik tarihi 7 Ocak 2015’e ne kadar yakınsa ikramiye farkı da o kadar yüksek olacak. İkramiye farkı memurun kademe ve derecesine göre değişecektir. Ancak her bir yıl fazlalık için 3.000 TL’ye kadar fark söz konusu olabilir. Memurun eğer emekli olurken kademesi yüksekse ve 40-45 yıl hizmeti varsa her bir yıl için fark 4.000 TL’ye kadar çıkabilir. Toplamda fark miktarının 10 bin TL’yi bulması ve hatta geçmesi de mümkün.
Faiz işletilecek mi?
İkramiye farklarına faiz işletilmeyecek. Emekli olunan tarihteki kurallara göre hesaplanan emekli ikramiyesi o tarihten bugüne kadar geçen süre için faiz işletilmeksizin ödenecek. Bir tek Anayasa Mahkemesi'nin ilgili maddeyi iptal etmesi sonrası konuyla ilgili olarak SGK’ya başvuran ve aldığı cevap sonrasında dava açan kişiler için faiz işletilmesi söz konusu olacak. Bu kişilerin ikramiye farklarına SGK’ya başvurdukları tarihten itibaren faiz işletilecek. Örnek vermek gerekirse 1 Şubat 2016’da SGK’ya başvuran ve SGK’dan aldığı
cevaba göre dava açan ve henüz davası sonuçlanmamış memur emeklisine emekli olduğu tarihteki hükümlere göre hesaplanan ikramiye farkı 1 Şubat 2016 tarihinden itibaren işletilecek faizle birlikte ödenecek.
En düşük 500 lira olacak
İkramiye farkının her bir tam yıl için 50 TL’den daha düşük çıkması durumunda bile en az 50 TL fark ödenecek. 40 yıl hizmeti olan ve ikramiyesini 30 yıl üzerinden alan bir emekliye en düşük 500 TL fark ödenecek. Toplamda ödenecek ikramiye farkı da 100 TL’nin altında olmayacak.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 11.03.2017)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.