1475 sayılı İş Kanunu'na göre işverenler, fazla çalışmaya başlamadan önce işyerinin bağlı bulunduğu bölge müdürlüğüne başvuruda bulunarak "fazla çalışma izni" almak zorundaydı. Ancak bu hüküm değiştirildi ve 4857 sayılı yeni İş Kanunu'nda işverenlerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bölge müdürlüğünden fazla çalışma izni almalarına ilişkin bir hüküm bulunmadığından, artık ÇSGB bölge müdürlüğünden fazla çalışma izni alınmasına gerek bulunmamaktadır.
Ancak, İşverenlerin işçilerine fazla çalışma yaptırmayı düşünmeleri halinde her yıl ocak ayında işçiden onay alması gerekiyor.
Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yaptırmak için işçinin yazılı onayının alınması gerekmektedir. Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliği'nin 9. maddesinde, fazla çalışma ihtiyacı olan işverenin fazla çalışma onayını her yılbaşında işçilerden yazılı olarak alması gerektiği belirtildiğinden işçilerin onaylarının alınmalıdır. Dolayısıyla, 2008 yılında işverenlerin işçilerine fazla çalışma yaptırmayı düşünmeleri halinde işçilerinden ocak ayı içinde fazla çalışma yapmayı kabul ettiklerine dair yazı alarak işçi özlük dosyasında saklamaları gereklidir.
İşçilerin işlemiş olan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma ücretleri normal çalışmalarına ait ücretlerle birlikte ödenir. Fazla çalışma yapan işçilere normal ücretine ilave olarak her bir saat fazla çalışma için normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödeme yapılması gerekmektedir. Bu ödemeler, ücret bordrolarında ve İş Kanunu uyarınca işçiye verilmesi gereken ücret hesap pusulalarında açıkça gösterilmelidir.
AREL Üniversitesi'nden ücretsiz sosyal güvenlik reformu eğitimi
Yeni kurulan üniversitelerden İstanbul AREL Üniversitesi "Yeni Sosyal Güvenlik Yasası Ne Getiriyor, Ne götürüyor?" konulu bir eğitim semineri düzenliyor. Prof Dr. Ali Rıza Okur, Prof. Dr. Müjdat Şakar, Ali Tezel ve Dr. Ayşe Yiğit Şakar konuşmacı olarak katılacak.
Prof Dr. Ali Rıza Okur: "Genel Sağlık Sigortası."
Prof. Dr. Müjdat Şakar: "Kazanılmış Haklar Bakımından Yeni Yasanın Değerlendirilmesi."
Ali Tezel: "Sosyal Sigorta Hakları Bakımından Gelen Değişiklikler."
Dr. Ayşe Yiğit Şakar: "Yeni Sosyal Güvenlik Reformunu Hazırlayan Etkenler."
Ücretsiz ve herkese açık olan eğitim 24 Ocak 2008 Perşembe günü saat 13.00'te İstanbul AREL Üniversitesi'nin Sefaköy Yerleşkesi Konferans Salonu'nda (Kemalpaşa Mah. Halkalı Cad. No: 101 K. Çekmece 0212-5409696/126) yapılacak.
Düzeltme
Geçen hafta 2008 yılı için çalışma hayatında değişen parametrelerden yemek, aile ve çocuk yardımlarında sehven bir önceki tutarlar yer almıştır. Sosyal Sigortalar Kanunu uyarınca; işverenler tarafından işçilerine para olarak verilen; yemek, aile ve çocuk yardımlarından 01.01.2008-30.06.2008 tarihleri arasında aylık prim hesabında dikkate alınmayacak tutarlar;
Çocuk yardımı = (608,40 YTLx %2=12,17) 12,17 YTL (En fazla iki çocuk için, çocuk başına)
Aile yardımı = (608,40 YTL x % 10=60,84) 60,84 YTL
Yemek yardımı = (20,28 YTL x %6=1,22) 1,22 YTL (Çalışılan gün sayısı X 1,22 YTL)
Olarak dikkate alınacaktır.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 18.01.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.