Doğum borçlanması 2014 yılı itibarıyla evlat edinen kadın sigortalılara da tanındı. Kadın sigortalı, münferiden veya eşiyle birlikte evlat edindiği çocuk için doğum borçlanması yapabilir. Ancak bunun için çocuğun iki yaşını geçmemesi gerekiyor.
Doğum borçlanması hakkı yakın zamana kadar yalnızca doğum yapmış kadınlara tanınıyordu. Yapılan değişikle birlikte evlat edinen kadın sigortalılar da doğum borçlanması yapma hakkına kavuştu. Evlat edinmenin özendirilmesine yönelik bu değişiklik sonrası doğum yapan ve evlat edinen kadın sigortalıların her ikisi de doğum borçlanması yapabiliyorlar. Evlat edinmeyle borçlanmanın ise farklı koşulları var.
KİMLERİ KAPSIYOR?
Doğum borçlanması bütün kadın sigortalılar tarafından yapılabilir. 4/a’lı, 4/b’li, 4/c’li fark etmeksizin yani işçi, memur, esnaf bütün kadın sigortalılar doğum borçlanması yapabilirler. Ancak doğum borçlanması yapabilmek için iki temel şart bulunmaktadır. İlk şart doğum sonrası bebeğin yaşamasıdır. Ölü doğumlar için borçlanma yapılamaz. İkinci şart ise doğumdan sonraki günlerde kadın sigortalı adına prim yatırılmamış olmasıdır. Doğumdan sonraki günlerde prim yatırılmış ise doğum borçlanması yapılamaz.
EN FAZLA ÜÇ DOĞUM İÇİN
Kadın sigortalılar her bir doğum için 2 yıllık borçlanma hakkına sahiptirler. Bir doğumda 720 gün borçlanılır. Doğum borçlanması en fazla üç doğum için yapılabilir. Dolayısıyla kadın sigortalı en fazla 2 Bin 160 gün borçlanma hakkına sahiptir. Doğum borçlanması kadın sigortalılara prim ödeme gün sayısı kazandırır. Ancak sigorta giriş tarihini geri çekmez ve bu nedenle erken emeklilik sağlamaz. Bunun bir tek istisnası staj girişi olan kadın sigortalıların, staj ile ilk kez uzun vadeli sigorta kollarına tabi oldukları tarih arasında gerçekleştirdikleri doğumların borçlanılmasıdır.
EMEKLİLİĞİ ÖNE ÇEKEBİLİR
Sigortalılık öncesi doğumlar borçlanılamaz ve borçlanma normalde kadın sigortalılara yalnızca prim günü kazandırır. Ancak bir grup için doğum borçlanması emeklilik tarihini öne çekebilir. Staj girişi bulunan ve adına kısa vadeli sigorta kollarına prim ödenen kadın sigortalılar, staj sonrası doğumlarını borçlanarak sigorta girişlerini geri çekebilirler. Bu sayede emeklilik için temel alınan sigortalılık tarihi geriye gider ve emeklilik koşulları değişebilir.
İKİ YAŞINI GEÇMEMESİ GEREKİYOR
Evlat edinen kadın sigortalının doğum borçlanması yapabilmesi için sunulan en önemli şartlardan biri evlat edinilen çocuğun iki yaşını geçmemiş olması. İki yaşını doldurmuş çocuğu evlat edinen kadın sigortalı doğum borçlanması yapamaz. Kadın sigortalı münferiden veya eşiyle birlikte evlat edindiği çocuk için doğum borçlanması yapabilir. Evlat edinilen çocuğun doğum tarihi baz alınarak iki yıllık süre için borçlanma yapılabiliyor. Örneğin 10 Ocak 2000 doğumlu bir çocuğun evlat edinilmesi halinde 10 Ocak 2000 ila 10 Ocak 2002 arası dönem borçlanılabilir.
Özendirme politikası işe yaradı
Evlat edinen kadın sigortalılara borçlanma ve doğum izni hakkı sağlanması evlat edinmenin özendirilmesi için getirilen düzenlemeler. İstatistikler evlat edinme sayısının arttığını gösteriyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın istatistiklerine göre 2016 yılında evlat edindirilen çocuk sayısı 15 bin 7. Bu rakam 2015'te 14 bin 505, 2014'te ise 13 bin 646’ydı. Dolayısıyla evlat edindirmeyi özendirmeye yönelik yürütülen politikaların olumlu sonuç doğurduğunu söylemek mümkün.
Sigorta girişi olmalı
Evlat edinen kadınla birlikte çocuğunu evlatlık veren kadın da doğum borçlanması yapabilir. Ancak evlatlık veren annenin de sigorta girişinin bulunması gerekir. Evlatlık veren annenin sigorta girişi yoksa bu durumda evlatlık veren anne doğum borçlanması yapamaz. Evlatlık veren ve alan kadın sigortalılar doğum borçlanmasını iki yıllık süreyi paylaşarak yaparlar.
Süreleri paylaşarak
Doğum borçlanması 2014'te evlat edinen kadın sigortalılara da tanındı. Yalnızca doğum yapan değil, evlatlık edinen kadın sigortalılar da doğum borçlanması yapabiliyorlar. Evlatlık edinen kadın sigortalı doğum yapan kadın sigortalıyla süreleri paylaşarak borçlanma yapabiliyor.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 01.03.2017)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.