Bilindiği üzere, sosyal güvenlik sisteminde norm ve standart sağlamak amacıyla "5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu" ve bu kurumun uygulayacağı "5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu" çıkarılmıştı. 60 yıllık SSK ve TC Emekli Sandığı ile 40 yıllık Bağ-Kur'un kapatılıp yerine 5502 sayılı Kanunla Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kurulması 2006 yılı mayıs ayında TBMM'den geçmişti. SGK 24 Kasım 2006 tarihinde ilk genel kurulunu gerçekleştirip, aynı gün yönetim kurulunu oluşturmuştu. O tarihten bu yana her ilde kapatılan SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın müdürleri görev yapmaya devam ediyordu.
5502 sayılı kanunla ilgili olarak yapılan en büyük eleştiri Sosyal Güvenlik Kurumu'nun merkez ve taşra teşkilatlarına atama yapılmamasıydı. Özellikle kurumsal yapının oluşturulmasında bu ilk atamalar büyük bir önem taşımaktaydı. Zira, yeni kurulacak bir sistemdeki hatalı ve yanlış uygulamaların yıllar boyunca sürdürüldüğünü bilmekteyiz.
Kanunları uygulayacak ya da uygulatacak amirlerin yenilikçi, yeniliklere ve teknolojiye açık, bilgili ve birikimli, liyakatli, becerikli ve dürüst insanlardan seçilmesi halinde sosyal güvenlik reformunun çok daha rahatlıkla hayata geçeceğini söyleyebiliriz.
Halen TBMM'de görüşülmekte olan 5510 sayılı yasa büyük bir ihtimalle 01.06.2008 tarihinde yürürlüğe girecek. Böylesine önemli bir reformu hayata geçirmek çok büyük özveri gerektiriyor. Belki de bu özverilerden en fazlasını kurumun merkez ve taşra teşkilatındaki yöneticiler yaşayacak.
Birkaç hafta önce Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu önce daire başkanlarını atamaya başladı. Kenan Ay-SGK İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı görevine getirildi. Ayrıca, Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü altında 8 daire başkanlığı kurulması kararı çıktı. Bekir Hançer-İhtilaflı Prim İşleri ve İcra Daire Başkanlığı'na, Cevdet Ceylan-eski adıyla tahsisler yeni adıyla Sigortalı Emeklilik İşlemleri Dairesi Başkanlığı'na, Mustafa Erden-Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı'na, Necdet Afşin-Prim Tahsil Daire Başkanlığı'na, Ramis Çakmak-Kısa Vadeli Sigorta Ödemeleri Daire Başkanlığı'na, Ataman Yılmaz-Yurtdışı Borçlanma ve Tahsis İşlemleri Dairesi Başkanlığı'na, Mehmet Çakmak-Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı'na atandı.
Şimdi ise SGK il müdürleri görevlendirmesine başlandı. Yaklaşık 60 il'e SGK İi müdürü atandı. Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Müfettişlerinden Mustafa Keskin-Adana, Ahmet Yetim-Gaziantep, Tamer Tipi-Hatay, Selim Erol-Antalya, Özge Songül-Konya, Celal Kapan-İzmir, Mükremin Sürücü-Mersin, Ali Pekten-Ankara, Muharrem Akbaş-Kocaeli, Nurettin Kotuk-Eskişehir, İsmail Sevinç-Balıkesir, Hasan Olgaç-Bilecik illerine SGK il müdürü olarak görevlendirildiler.
Atamalarda en önemli kıstasın liyakat ve temsil olduğu açıkça görülüyor. Alanında en yetenekli ve bu işi en iyi şekilde yapacak isimlerin titiz bir çalışmayla seçildiğini gördüğüme sevindim. İnşallah SGK il müdürlüklerine ve daire başkanlıklarına yapılan atamalar yasadaki olumsuzların da düzeltileceğine yönelik bir umut verdi. Artık bugün git yarın gel devri SGK'nda sona ermiştir. Özelliklede büyük ve sanayisi gelişmiş illere müfettiş kökenli müdür atanmış olması, Maliye Bakanlığı'ndaki geleneklerin SGK'da da uygulanacağını göstermektedir. Özellikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik ve bugüne kadar büyük bir özveri ve hassasiyetle çalışarak Cumhuriyet tarihinin en büyük reformlarından birisi olan üç kurumun birleşmesini omuzlayan SGK Yönetim Kurulu üyelerini kutluyorum.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 16.01.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.