Soru: Geçtiğimiz nisan sonunda işten ayrıldım. Ecza deposunda satış temsilcisi olarak çalışıyordum, maaş+prim sistemiyle çalıştığımız için net maaş hesaplaması yapamıyorduk. Ben geçen senenin 11. ve 12. aylarında yaptığım satışın aynısını 1. ve 2. aylarda gerçekleştirdim fakat bırakın 300 liralık artışı eski maaşımın bile altında bir rakam aldım. Avukat kanalıyla fazla çalışma mesai ücretlerini kıdem tazminatını istedim. Şu an avukatımla irtibata geçemiyorum başka bir avukatla devam etme şansım var mı ve bu davayı kazanabilir miyim? (Bilal Yıldırım)
Cevap: İşyerinde prim ödeme koşullarının belirlenmiş olması ve primin her ay veya belirli dönemlerle ödeniyor olması halinde işveren prim uygulamasını belirlenen esaslar çerçevesinde devam ettirmek zorundadır. Prim de ücret eki niteliğinde olduğu için işçinin ödenmeyen primi için dava açma hakkı bulunmaktadır. Sizin durumunuzda bir önceki yıldan daha düşük prim ödenmesi söz konusu olduğu için dava açarak aradaki farkı talep etmeniz mümkündür. Zaten bunun için dava açmışsınız. Bunun için ilk olarak bir avukatla görüşüp daha sonra dava açılması doğru olacaktır. İşverenin ödeme aczinde olması veya mahkemenin işçinin hakkını kötüye kullandığını düşünmesi durumunda davayı kaybetme riskiniz bulunmaktadır. Avukatınızla iletişime geçemiyorsanız yeni bir avukatla çalışabilirsiniz.
KIDEMDE TAKSİTE DİKKAT
Soru: Temmuz 2016'da işi bıraktım. Tazminatı 8 taksite böldük fakat şu ana kadar bir tane bile taksit yatırmadı işveren. Şu an dava açamam asgari ücretle çalışıyorum, avukata para veremem. Acaba tazminatımı nasıl alabilirim? (Murat Oflu)
Cevap: İşveren ödeme planına uymaz ve taksitleri zamanında ödemezse işçi bu hakkını davayla alabilir. Dava açmak için bazı masraflara katlanmak gerekebiliyor. Bunun için önünüzde iki yol var. Bir avukat ile anlaşıp dava masraflarına ilk etapta sizin katlanmayacağınızı ancak davanın kazanılmış olması halinde avukatlık ücretinin ödenebileceği yönünde anlaşma yapabilirsiniz. Ya da Türkiye Barolar Birliğinin 'adli yardım' uygulamasından yararlanmak için bulunduğunuz ildeki baroya başvurabilirsiniz.
Stajla öne çekmek mümkün
Soru: Doğum tarihim 05.03.1972. Meslek okulu staj başlama tarihim 01.10.1987. SSK ile işe başlamam 19.06.1989. Çocuğumun doğum tarihi 31.12.1996. Doğum borçlanması yaparsam SSK ile işe başlama girişim öne alınır mı? (Zeynep Seçgin)
Cevap: Stajla ilk kez SSK’lı olduğunuz günler arasındaki doğumlarınızı borçlanıp işe başlama tarihini öne çekebilirsiniz. Ancak sizin doğumunuz ilk kez sigortalı olunan tarihten sonra. İlk kez sigortalı olduktan sonraki doğumlar borçlanılırsa yalnızca prim gün sayısı kazandırır. Ancak doğum eğer 01.10.1987 ila 19.06.1989 arasında olsaydı bu durumda bu doğumu borçlanıp ilk işe giriş tarihini öne çekmeniz mümkün olabilirdi.
Doğum sonrası çalışma varsa borçlanma olmaz
Soru: 11/1973 doğumluyum. 10/1988'de stajyer olarak sigorta başlangıcım var. 11/1990'dan itibaren de normal sigortam bugüne kadar devam etmektedir. 06/2006 ve 06/2009 yıllarında iki doğum yaptım. Doğum izninde sigortam devam etti. Yazınızda staj girişi olan kadın sigortalılar için doğum borçlanması günü öne çeker demişsiniz. Benim durumumda buna uygun mudur? (Serap Yıldırım)
CEVAP: Doğum borçlanması yapılabilmesi için doğum sonrasında kadın sigortalının çalışmamış olması gerekir. Siz doğum sonrası çalışmamışsınız ancak bugünler için sigortanız yatmış. Dolayısıyla doğum borçlanması yapma imkanınız yok. Doğum borçlanması yapılabilmesi için doğum sonrasında 24 ay çalışılmamış ve sigorta primi yatırılmamış olması gerekir.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 18.02.2017)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.