2007 yılının sona ermesi ile birlikte mükellefler, dönem sonu işlemlerini yapmaya başlayacaktır. Dönem sonu envanter işlemleri dönem kâr-zararının tespit edilmesi için son derece önemli.
Dönem sonu işlemleri arasında önemli bir yeri de stokların değerlemesi almaktadır. İşletmelerin kayıtlarının doğruluğunu kontrol edebilmeleri ve satışlarının maliyetlerini doğru tespit edebilmeleri için fiili stok durumunu bilmeleri gerekiyor. Fiili stok sayımları da 31.12.2007 tarihi itibariyle yapılmış olmalıdır. Mevcut yasamıza göre bazı mükellef grubu, her yıl fiili sayım yapmak zorunda değildir.
Fiili stok sayımı, yasal olarak genelde takvim yılı sonunda mükellef tarafından yapılır. Bazen vergi incelemesi sırasında da fiili sayım yapılması gereği doğabilmektedir. Bu durumda yıl başından sonraki emtia alış ve satış bilgilerine göre dönem sonu stokuna ulaşılır.
Son günlerde vergi idaresinin mükellefler nezdinde yapacağı stok sayımı haberlerini görüyoruz. Çeşitli vergi dairesi başkanlıklarının, meslek odalarının internet sayfalarında bu sayıma ilişkin ayrıntılar yer almaktadır. Sayım işlemi konusunda mükellefler ve meslek mensupları da bilgi sahibidir.
Stok sayımı uygulaması, mükellef odaklı hizmet anlayışının bir gereği olarak bu yıl ilk defa önceden bilgilendirme yapılarak uygulanıyor. Bu bilgilendirmeler aralık ayından bu yana yapılıyor. Bu sayımın amacı elbette ödenmesi gereken verginin doğru olup olmadığının tespit edilmesi.
Yapılan sayım sonucunda mükelleflerin dönem sonu envanteri yapıp yapmadığı, sonuçların envanter defterine kaydedilip kaydedilmediği, envanter defterinde kaydedilmiş olan emtia miktarının, işyerinde bulunan emtia miktarıyla uyumlu olup olmadığına bakılacaktır. Ayrıca fiyat ve tutarlar kontrol edilerek envanterlerde yanlışlık yapılmaması ve doğru vergi tahakkuk ettirilmesi sağlanacaktır.
Envanter denetimi, ticari emtia alım ve satımı yapanlar ile bunları üretenler nezdinde yapılacaktır. Denetimlerin hedefinde son yıllarda sürekli devreden KDV beyan eden ve geçici vergi beyannamelerinde yurtiçi satışı bulunan mükellefler bulunuyor.
Envanter denetimi sonucunda fiili sayım farkı tespit edilen mükelleflerde tutanak düzenlenecek ve gelir veya kurumlar vergisi tarhiyatı, KDV sorumluluğu gündeme gelebilecektir.
Mükellefler sayım farklarını kendileri beyan ederek düzeltirlerse cezalı vergi tarhiyatının yapılmaması öngörülmektedir. Envanter işlemi yapmamış mükelleflerse incelemeye sevk edilecektir.
Mükelleflerin incelemeye alınmaması ve incelemenin işyerinde döküm çıkartılarak tamamlanması için 09-31 Ocak 2008 tarihleri arasında bazı evraklarını işyerinde hazır bulundurmaları gerekiyor.
Bunlar;
1- Ayrıntılı hazırlanmış 31.12 2007 tarihli envanter defteri,
2- 2007 dönemine ait işletme defteri veya yevmiye defteri ile defteri kebir,
3- Ocak 2008 dönemine ait alış-satış faturaları, sevk irsaliyeleri ile sair alış-satış evrakları.
Bu defter belgelerin tam olarak işyerinde bulundurulmaması ise tam inceleme kapsamına alınmaya neden olacak.
Yapılacak işlemin ve bilgilendirmenin özü bu şekilde. Mükellef odaklı vergi idaresi anlayışının eseri olduğu ifade edilen bu uygulamanın mükelleflerin kendilerini gözden geçirmeleri noktasında katkısı olacağı şüphesizdir. Bu bilgilendirmeler sonrasında mükelleflerin nasıl işlem yapacağını ise tahmin etmek pek de güç olmayacaktır.
İdarenin mükelleflerden talep ettiği hususlardan ziyade taleplere riayet edilmemesi halinde yapılması öngörülen işlemlerin hukuki zemini tartışmaya açıktır.
Temennimiz, binlerce mükellef nezdinde yaklaşık üç hafta sürecek çalışma sonuçlarının kayıtdışı işlemlerin önlenmesine katkı sağlamasıdır.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 12.01.2008)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.