İŞKUR’a kayıtlı ve son 3 aydır işsiz olanlar kişilere istihdam sağlayan işverene görüşmemiş destek geldi. KHK'da yer
alan teşvik kapsamında; işveren, günlük 22 lira 22 kuruştan, aylık 666.6 TL’lik prim desteğinden yararlanacak. Ayrıca
106.8 liralık gelir ve damga vergisi de ödenmeyecek. Böylece bir sigortalı için alınacak toplam destek 773 TL'yi aşacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla gerçekleşen TOBB Ekonomi Şurası'nda istihdam seferberliği çerçevesinde işverenlerin istekli olduğu görülmüştü. Hükümet bu isteği bu zamana kadar hayata geçmiş en geniş teşvikle desteklemek için gerekli hukuki çerçeveyi hazırladı. Dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak hayata geçen 687 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle yasalaşan teşvik kapsamında 2017'de kapsamdaki işsizleri işe alan işverenler sigorta primi ve gelir vergisi ödemeyecekler.
3 AYDIR İŞSİZ OLANLARA
Hayata geçirilen prim teşvikinden SGK’ya aylık prim ve hizmet bildirgelerini yasal süresi içerisinde veren, sigortasız işçi çalıştırmayan, sahte sigortalı istihdam etmeyen ve SGK’ya idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme zammı ve cezası bulunmayan işverenler yararlanabilecek. SGK’ya prim ve idari para cezası borcu bulunan ancak bu borçlarını yapılandırmış işverenler de teşvikten yararlanacaklar. 01.02.2017 tarihi ile 31.12.2017 tarihi arasında özel sektör işverenlerince işe alınan İŞKUR’a kayıtlı işsizlerden son 3 aydır işsiz olanlar için teşvik uygulanacak. İşe alınanların ilave istihdam olarak işe alınması şart. 2016 Aralık'ta 10 kişi çalıştıran bir işveren teşvik kapsamındaki bir kişiyi Şubat 2017'de 11. kişi olarak istihdam etmişse teşvikten yararlanabilecek. Böylece istihdam da desteklenecek.
SADECE NET MAAŞI ÖDE!
Teşvik kapsamındaki kişileri işe alan işverenler, günlük 22 lira 22 kuruştan, aylık 666.6 TL’lik sigorta prim teşvikinden yararlanacaklar. Ayrıca gelir ve damga vergisi de ödenmeyecek. Bu desteğin miktarı ise toplamda 106.81 TL. Böylece bir sigortalı için destek miktarı toplamda 773.41 TL’yi bulacak. İşveren asgari ücrete kadar ne sigorta primi, ne gelir vergisi, ne damga vergisi ödeyecek. Sadece 1.404 TL olan net asgari ücret kadar maliyete katlanmış olacak.
Finansmanıişsizlik fonundan
Teşvikin finansmanı işsizlik sigortası fonundan sağlanacak. Desteğin toplamda 12 milyar lirayı bulması bekleniyor. İşçinin, işverenin ve devletin prim ödediği işsizlik sigortası fonu, ortak amacı doğrultusunda kullanılacak. Böylece hem işsiz sayısı azaltılacak, hem de işverenler yeni yatırımlara yelken açabilecekler.
Bankalara 'zimmet' mUjdesi
Öte yandan KHK'dan bankaları sevindiren bir haber de çıktı. 5411 sayılı Bankacılık Kanununun zimmet suçlarıyla ilgili 160'ıncı maddesine eklenen fıkrayla bankacılık mevzuatıyla, bankacılık usul ve prensiplerine uygun kredi kullandırma, bu kredileri temdit etme veya ek kredi kullandırma, taksitlendirme, teminata bağlama veya yeniden yapılandırma işlemleri zimmet suçu olmaktan çıkartıldı. Türkiye Bankalar Birliği, yaptığı bir açıklamayla kararın kredi kullandırma ve yapılandırmalarda yaşanan belirsizlikleri ortadan kaldırdığını bildirdi.
Stres unsuru bitti
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben düzenlemeye ilişkin, "Kredinin verildiği tarihte tedbirler alınmış ve bankacılık mevzuatına uygun bir kredi verilmişse bunun zimmet olmayacağı netleştirildi" dedi. DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş ise değişiklikle bankacılığın doğasına ve gerekliliklerine uygun hareket ederek kredi kullandıran bankacıların üzerindeki önemli bir stres unsurunun kalkacağını dile getirdi.
FETÖ şirketlerinin satışı TMSF'den geliri Hazine'ye
KHK'da yer alan bir diğer karara göre de, kayyumluk yetkisi TMSF'de olan şirketler, ortaklık payları ve varlıkların Terörle Mücadele Kanunu ile Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanunu kapsamına giren suçlardan dolayı devlete aktarılmasına karar verilmesi halinde bu karar, satış ve tasfiye edilmesi suretiyle TMSF tarafından yerine getirilecek.
Bu şirketlerin TMSF tarafından gerçekleştirilen satış veya tasfiyelerinden elde edilen gelirler ise Hazine'ye geçecek.
Belirsizlik ortadan kalktı
Türkiye Bankalar Birliği'nden yapılan değerlendirmede de , "Değişiklikle kurallara uygun kredi kullandırmanın ve yapılandırmaların zimmet suçu olmadığı açıkça düzenlendi. Bu sayede uygulamada farklı yorumlamalardan kaynaklanan belirsizlik ve tereddüt ortadan kalktı" denildi.
(Kaynak: Akşam Gazetesi | 10.02.2017)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.