Değerli okurlar, bugün sizlere kimler evde bakım aylığı alır ve bakım aylığı kaç liradır konusunu işleyeceğim.
En çok merak edilen konulardan biri de “evde bakım aylığı nasıl alabilirim” konusudur. Bu konu çok merak edildiğindendir ki, en çok yanlış bilinen konulardan biridir. Her engelli yakını olan bu maaşı alır düşüncesi kesinlikle yanlış bir düşüncedir. Bu maaşı alabilmenin de bazı şartları vardır. “Bu şartlar nelerdir”, “engelli bakım aylığı kaç para ve almak için nereye başvurmalı”, bir de “engelli vefat ettiğinde kaç gün içinde nereye bildirilmeli” sorularına cevaplar vereceğim.
EVDE BAKIM AYLIĞI KAÇ TL’DİR?
Evde bakım parası memur maaş katsayısına bağlanmıştır.
01.01.2017-30.06.2017 memur maaş katsayısı 0.096058 olup, bu döneme ait evde bakım parası 960.58 TL olmuştur.
EVDE BAKIM AYLIĞINA HAK KAZANMAK İÇİN BAŞLICA ŞU 3 ŞART ARANMAKTADIR:
-Gelir kriterlerinin uygun olması
-Bakıma muhtaçlık kriterinin olması
-Ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu
Şimdi sırasıyla bu şartları detaylandıralım:
1. Gelir kriteri: Evde bakım parası almak için kendisi veya bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısının geliri bu kişi sayısına bölünür. Kişi başına düşen gelir net asgari ücretin 2/3’ünden fazla olmamalıdır. Kişi başına düşen gelir 01.01.2017’den sonra 1270.75 TL’nin 2/3’ü olan 847.17 TL’den fazla olmamalıdır. Bu hesaplamada asgari ücretin Asgari Geçim İndirimi (AGİ) öncesi netine göre hesaplanmıştır. Hane halkının net geliri toplanır hane halkı sayısına bölünür.
2. Bakıma muhtaçlık kriterleri için bakıma muhtaç engelli tanımını irdelememiz yeterli olacaktır. Bakıma muhtaç engelli, yeme, içme, tuvalet, banyo gibi her türlü ihtiyaçlarını tek başına yerine getirmekte zorlanan ya da hiç yerine getiremeyen ve hayatını devam ettirmek için sürekli başkasının yardımına ve bakımına ihtiyaç duyan kişidir.
3. Ağır engelli sağlık kurulu raporu: Evde bakım maaşı almak için tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulu tarafından düzenlenmiş engel oranının en az %50 olan ve “ağır engelli” bölümünde “evet” yazan rapor gerekmektedir.
Bu maddede küçük çocuklar için ekstra bir durum söz konusudur. Küçük çocuklar zaten bakıma muhtaç oldukları için yaşıtlarına göre gerilik ancak yaşları ilerledikçe kendisini göstermektedir ve erken yaşta alınan sağlık kurulu raporlarında engel oranının tespiti bu sebeple zorlaşmaktadır. Bu yüzden küçük çocuklar için bu rapor süresiz olarak değil de 1 veya 2 senelik süreler dahilinde verilir. Ayrıca raporda bulunan ağır engelli ibaresi de işaretlenmez.
EVDE BAKIM PARASI İÇİN NEREYE BAŞVURULUR
Evde bakım parası alabilmek için özürlü bireyin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne veya varsa İlçe Müdürlüklerine başvurulması gerekmektedir.
ENGELLİNİN VEYA BAKICISININ SOSYAL GÜVENCESİ OLMASI EVDE BAKIM ÜCRETİ ALMASINA ENGEL MİDİR?
Hem engelli hem de bakıcısı çalışmayıp bakmakla yükümlü olduğu kişiler üzerinden sosyal güvencesi (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) varsa evde bakım ücreti alınmasına engel değildir.
Engelli çalışıyorsa ve bakıcısı ona işyerine gidiş gelişte ve işyerinde eşlik ediyorsa, gelir kriteri de uygunsa, bakım parası bağlanır. Ancak engelli tek başına işe gidiyor ve bakıcısı olmadan çalışabiliyorsa, gelir kriteri uygun dahi olsa bu durum bakım parasının bağlanmasına engel teşkil edebilir.
Bakıcı engellinin bakımını aksatmayacak şekilde ve gelir kriterini aşmadığı sürece evde bir iş yapması, bu işten dolayı sosyal güvencesi bile olsa bakım parası almasına engel teşkil etmez.
SAĞLIK KURULU RAPORU SÜRESİ BİTTİĞİNDE NE OLUR?
Evde bakım parasının kesilmesine sıkça neden olan sebeplerden biri de süreli olan sağlık kurulu raporlarıdır. Bu konuda istenmeyen sürprizler yaşamamak için 1 ya da 2 senelik düzenlenen sağlık kurulu raporlarının süresi bitmeden önce yeni rapor çıkarılmalı ve fotokopisi Aile ve Sosyal Politikalar İl/İlçe Müdürlüğüne teslim edilmelidir.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 2012/24 sayılı genelgenin 2. maddesinde rapor süresi bittiği için durdurulan evde bakım ücreti ibraz edilen yeni raporun yönetmelik hükümlerine uygun olması halinde evde bakım ücretinin iki raporun arasındaki süreyi de kapsayacak şekilde geriye dönük ödenir.
GELİR VE ADRES DEĞİŞİKLİKLERİ KAÇ GÜN İÇERİSİNDE BİLDİRİLMELİDİR?
Engelli veya yasal temsilci tarafından gelir değişikliği 30 gün içinde, adres değişikliği akrabası tarafından en geç 15 gün içinde bildirilmelidir.
BAKIMA MUHTAÇ ENGELLİNİN VEFAT DURUMU
Bakıma muhtaç engellinin vefat durumunu da en geç 15 gün içerisinde bildirme zorunluluğu vardır. Aksi halde hukuki işlemler başlatılır.
(Kaynak: Milligazete.com | 08.02.2017)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.