BASINDAN YAZILAR
Selim EROL - Bağ-Kur'da yetim aylığı miktarı artar mı? - MuhasebeTR

Selim EROL - Bağ-Kur'da yetim aylığı miktarı artar mı?

Babam vefat ettikten sonra Bağ Kur aylığını annem ile birlikte üzerimize düşen kadarıyla almaya başladık. Ben bekar bir bayanım ve annem de vefat etti.
 

Bu vefat nedeniyle aldığım aylık önceki kendi payıma düşen kadar mı olacak yoksa annemin aylığından da pay alabilecek miyim? Bu konuda ayrıntılı bilgi verirseniz sevinirim. (Saime GÜVEN adına Aylin YILDIZ)

-Sayın YILDIZ, hak sahiplerine dul ve yetim aylığı bağlanabilmesi için vefat eden Bağ-Kur sigortalısının; ölüm tarihinde en az beş tam yıl sigorta primi ödemiş olması veya malullük, yaşlılık aylığı almaya hak kazanmış olması gerekmektedir. Dul ve yetim aylığının başlangıcı;

-Sigortalının ölümü halinde hak sahibi kimselerine bağlanacak aylıklar, ölümle aylığı hak kazandıkları tarihten sonraki aybaşından başlar.

-Malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken ölen sigortalının hak sahibi kimselerine bağlanacak aylık, sigortalının hak kazandığı son aylık döneminin sona erdiği tarihten başlar.

Sigortalının ölümü halinde dul ve yetim aylığı hangi miktarda bağlanır?

Ölen sigortalının yasaya göre belirlenen aylığının;

-Dul eş için % 50`si, aylık alan çocuğu bulunmayanların dul eşine % 75`i,

-Onsekiz yaşını, orta öğrenim yapması halinde yirmi yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde yirmibeş yaşını doldurmayan ve (18 yaşını doldurmayanlar hariç) SGK' ya tabi çalışmayan, gelir veya aylık almayan çocuklarına,

-Yaşları ne olursa olsun çalışamayacak durumda malûl olan çocuklarına -Yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan ve SGK'ya tabi çalışmayan, gelir veya aylık almayan kız çocuklarının her birine % 25`i, oranında aylık bağlanacağı hüküm olunmuştur.

Dul aylığı alan anne vefat edince çocukların yetim aylığı miktarı artar mı?

-Sayın YILDIZ, annenizin vefat etmesi nedeniyle, dul aylığının kesilmiş olması size %25 oranında bağlanmış olan aylık bağlanma oranında bir değişiklik meydana getirmeyecektir.

Yetim aylığı kesilince dul aylığı miktarı artar mı?

-Yetim aylığı almakta olan çocukların yukarıda açıkladığımız durumlar nedeniyle (Ör:çalışmaya başlamaları, evlenmeleri gibi) yetim aylıklarının kesilmesi nedeniyle geride sadece dul aylığı almakta olan eşin kalması halinde ise; eşin aylık bağlanma oranı %50'den %75'e yükselmiş olacaktır. * * *

İsteğe bağlı sigortalılık son 3,5 yıl hesabında dikkate alınır mı?

Şu an herhangi bir çalışmam veya prim ödemem yok, geriye doğru çalışmalarım ise şöyle; Ocak 2005/Nisan 2007 Bağ-Kur 797 gün, Mart 2002 /Aralık 2004 SSK 1018 gün Şubat 1994/Mart 2002 Bağ-Kur 2890 gün, 1.1.1981 / 13.7.1993 SSK 2694 gün, İlk girişim 1.1.1981, 28.11.1959 doğumluyum 46 yaşımı geçeli 2 yıl oldu. Bu durumda son yedi yıldaki SSK hizmetimi 1260 güne çıkarmak için 242 gün de isteğe bağlı SSK ödersem SSK dan emekli olabilir miyim? Başka ne şekilde emekli olabilirim? (Erol BAŞÇI)

-Sayın BAŞÇI, vermiş olduğunuz bilgiler çerçevesinde ve herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı bir çalışmanızın bulunmadığını da göz önüne alarak sorunuzu cevaplamaya çalışalım.

Hizmet birleştirmesinde emekli olunacak kurum nasıl belirlenir?

-Mevcut durumda emekli olacağınız Sosyal Güvenlik Kurumu'nun tayininde, emeklilik tarihinizden geriye son yedi yıllık fiili hizmet süresi olan (360x7=2520 gün) esas alınacak olup; son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi fazla olan kurumca, (Örnek: 1261 gün hizmetin bulunduğu 3,5 yılı aşan süre) hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca, kendi mevzuatına göre aylık bağlanacaktır. (Örnek:1260 gün son 3,5 yıl)

Sayın BAŞÇI, mevcut çalışmalarınıza göre Bağ-Kur' dan emekli olabilmeniz için 25 yıl fiili hizmet süresi ve 49 yaş şartına tabisiniz. Bu durumda emekliliğiniz için en avantajlı durum SSK' dan emekli olmanızdır.

-Bunun için son 7 yıl hesabına göre; SSK sigortalısı olarak 1260 gün için gerekli olan 242 günü isteğe bağlı sigortalı olarak tamamlayarak SSK' dan emekli olmanız lehinize olacaktır.

 -SSK' dan emekli olabilmeniz için 25 yıl sigortalılık süresi, 5.075 gün sayısı ve 46 yaş şartına tabisiniz. SSK'da isteğe bağlı sigortalı olabilmek için;

-Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına isteğe bağlı olarak devam edilebilmesi için; en az 1080 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartını da taşıyor olmanız nedeniyle isteğe bağlı sigortalı olmanız için yasal bir engeliniz bulunmamaktadır. Sağlıcakla ve sosyal güvenlikle kalın...

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 07.01.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM