BASINDAN YAZILAR
KOBİ'ler leasing'deki KDV artışına tepkili, Maliye geri adım atmayacak - MuhasebeTR

KOBİ'ler leasing'deki KDV artışına tepkili, Maliye geri adım atmayacak

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler'in (KOBİ) 'rekabet şansımız iyice azaldı' eleştirilerine karşın Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri, "Geri adım atma gibi bir niyetimiz yok." ifadesini kullanıyor. Yirmi yıldır verilen teşvikin bazı firmalarca suistimal edildiğini aktaran üst düzey bir yetkili, "Geçmiş yıllarda üretim ve yatırım kapsamında kullanma kılıfıyla farklı amaçlarla mal alımları yapılmış. Leasing yöntemiyle KDV avantajı sağlanmış. Bardak, çatal, kaşık, sandalye bile finansal kiralama ile alınır hale gelmiş.

Bu işin böyle devam etmesi mümkün değildi." diyor. Örnek olarak rent a car (araç kiralama) firmalarını gösteren bir başka yetkili ise bazı şirketlerin finansal kiralama kapsamında aldığı araçları galeri gibi sattığına dikkat çekiyor. Aynı yetkili birçok inşaat firmasının da yatırım kapsamında aldığı inşaat malzemeleri ile daire yapıp sattığının tespit edildiğini vurguluyor. Gelir İdaresi Başkanı Akif Ulusoy, düzenlemeyi ekonomik bir gereklilik olarak belirtirken sektör temsilcileri mağdur edildikleri görüşünde.

Finansal Kiralama Derneği (Fider) İdari Genel Sekreteri Hakan Gülelçe, Maliye'nin tartışmayı başka yöne çektiğini belirterek, "Önemli olan, bu ürünlerin yatırım malı olması. Herhangi bir otel çarşaf, bardak, çatal, bıçak, perde, halı veya yatak odası takımı alıyorsa bu yatırım malıdır. Eğer tüketici alırsa tüketim malıdır." diyor. Geçen yıl sonu için 7 milyar dolar büyüklüğe ulaşması beklenen sektörde aktif durumda 71 şirket bulunuyor. Bin 500 kişi istihdam ediliyor. Hakan Gülelçe, özellikle yabancı firmalarla rekabette zorlanan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler'in (KOBİ) KDV artışından olumsuz etkileneceğini belirterek, maliyetlerinin artacağı görüşünü ifade ediyor. Leasing yöntemiyle girişimci, yatırım amacıyla aldığı mala yüzde 18 yerine yüzde 1 KDV ödüyor.

Örneğin bin dolarlık bir tıbbî cihazın KDV'si 180 dolar tutuyor. Toplam maliyet böylece bin 180 dolara çıkıyor. Leasing yönteminde ise aynı ürün bin 10 dolara mâl oluyor. Geçen yıl her 100 YTL'lik özel sermaye yatırımının 8 YTL'si leasingle yapıldı. Gelişmiş ülkelerde leasing yöntemine büyük önem veriliyor. Avrupa ülkeleri ve ABD, leasinge KDV indirimi uyguluyor. ABD'de leasing yöntemiyle özel sermaye yatırımlarının yüzde 35'i finanse ediliyor.

'Belimizi büken KDV artışı yatırımların önünü tıkayacak'

Maliye'nin finansal kiralama işlemlerinde KDV oranını yüzde 1'den 18'e çıkarmasına yönelik tepkiler büyüyor. Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, kararın KOBİ'lerin 'belini büktüğünü' söyledi. Büyükhelvacıgil, "KOBİ yatırımlarının önünü büyük ölçüde tıkayacak düzenleme en kısa süre içinde iptal edilmelidir." dedi. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş ise kararın KOBİ'lerin üzerine yeni bir yük bindireceğini belirtti. Yalçıntaş, "Bu durum, yeni yatırımların ertelenmesine ve hatta bazı sektörlerde durgunluğa yol açabilir. Örneğin iş makinesi satışlarının yüzde 62'sinin, tarım makineleri satışının ise yüzde 45'inin leasing ile yapıldığı herkes tarafından bilinmektedir." diye konuştu.

Leasing sektörünün 22 yıllık geçmişinde toplamda 35 milyar dolarlık yatırıma aracılık ettiğine dikkat çeken Murat Yalçıntaş, "Yeni KDV oranı uygulanırsa olumsuz sonuçlar 3-6 ay içinde ortaya çıkacaktır. Bu durum sektörde yüzde 60-70'lik bir daralmaya sebep olacak kadar olumsuz sonuçlar doğurabilir." uyarısında bulundu. Yalçıntaş, KDV oran artışı kararıyla İMKB'de işlem gören finansal kiralama şirketlerinin hisse değerlerinde yüksek oranlı düşüşler meydana geldiğini ve makine imalat sektörünün de bu uygulamadan zarar göreceğini kaydetti. Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a konuyla ilgili bir mektup yazdı. Aygün, Başbakan'dan 'yeni yatırımların önünü kesen ve KOBİ'lerin kolunu kanadını kıran' bu karardan geri adım atılmasını istedi. Bankaların artık KOBİ'lere uzun vadeli kredi vermediğini ifade eden Sinan Aygün, bu nedenle işletmelerin son yıllarda makine ve teçhizat yatırımlarını çoğunlukla finansal kiralamayla yaptığını aktardı.

 

LEASİNG NEDİR?

Şirketler, ihtiyaç duydukları yatırım mallarını finansal kiralama (leasing) şirketlerinden karşılayabiliyor. Leasing şirketi, istenen malları alıp talep eden firmaya belli bir süreyle kiralıyor. Sözleşme sonunda ödemesi biten ürünün mülkiyeti kiracıya geçebiliyor. Bugüne kadar leasing şirketleri, yatırım mallarını yüzde 18 yerine yüzde 1 KDV'yle alıyordu.

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 07.01.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM