BASINDAN YAZILAR
Kazım YILMAZ - 2008'de faize mi yatırım yapılmalı, gayrimenkule mi? - MuhasebeTR

Kazım YILMAZ - 2008'de faize mi yatırım yapılmalı, gayrimenkule mi?

Faiz paranın kirası demektir. Gayrimenkul kirasında vergilemenin genel kuralı elde edilen kira gelirine yüzde 25 götürü gider uygulayıp kalan tutar üzerinden vergi almaktır. Vergi oranı da yüzde 15'ten başlar. Bir de paradan değişik şekillerde elde edilen faizlerin vergilemelerine bakalım.
Banka mevduatının faizinde vergileme stopaj yoluyla yapılıyor ve elde edilen faizin tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecek. Stopaj oranı yüzde 15. Kaç lira faiz elde ederseniz edin, vergi oranı brüt gelirden yüzde 15.
Devlet tahvili (DT) ve Hazine bonosunda (HB), kağıtların ihraç edildiği zamana göre uygulanan bir farklılık var. 1 Ocak 2006'dan önce ihraç edilen kağıtlardan 2007 yılında elde edilen faizin 361.146,32 lirası vergiden istisna idi. 2008'de bu istisna kalktı. Bu durumda elde edilecek faize enflasyon indirimi uygulandıktan sonra kalan tutar 19.800 lirayı aşarsa beyanname verilecek, aşmazsa verilmeyecek. Ancak bu kağıtlardan kesilen stopaj oranı sıfır olduğu için bir değişikliğe gidilmesi söz konusu olabilir. Bu konuda Maliye Bakanlığı henüz bir açıklama yapmadı.
1 Ocak 2006'dan itibaren ihraç edilen DT ve HB faizleri ise yüzde 10 stopaja tabi tutulacak. Tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecek.
Alacak faizleri tutarı 960 lirayı aşarsa beyan edilecek. Aşmazsa beyan edilmeyecek. Yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde stopaj oranı sıfır ve bu gelirler tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecek. Tamamen vergisiz.
Gelirlerin vergilendirilmesi açısından faize yatırım yapmak daha kârlı görülüyor. Ama faizlerin vergi avantajını kullanabilmek için ayrıntıları bilmek gerekir. Taşınmazda ise ayrıntı yok.
Gayrimenkul fiyatları düştü, kiralar düşmedi. İşyeri kirası stopaja tabi ve 19.800 lirayı aşmazsa beyan edilmeyecek. Risk almak istemeyenler için 2008 yılında yatırımın kira getirecek işyerine yapılması daha iyi görünüyor ama yeniden paraya çevrilmesi zor. Para yakın zamanda kullanılacaksa faize, değilse taşınmaza yatırmak düşünülebilir. Faizde de avantaj 2006 ve sonrasında ihraç edilen devlet borçlanma kağıtlarında. 2006'dan önce ihraç edilenler ileride sıkıntı çıkarabilir.

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 05.01.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM