BASINDAN YAZILAR
Bir Kısa Mesaj Atarak Gündelikçiye Sigorta! / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Bir Kısa Mesaj Atarak Gündelikçiye Sigorta! / Okan Güray Bülbül

 Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) gündelikçilerin sigortalanması ve prim ödemesi ile ilgili değişikliği yeni yılla birlikte uygulamaya başladı. Artık evinde gündelikçi çalıştıran kişiler kısa mesajla (SMS) SGK’ya prim ödeyebilecekler. Peki, uygulama nasıl işleyecek ve prim ödemeleri nasıl yapılacak?

Evinde ayda 1 gün bile olsa gündelikçi çalıştıran kişilerin SGK’ya prim ödemesi şart. Ancak ay içerisinde gündelikçiyi 10 günden az veya 10 gün ve daha fazla çalıştırma halinde ödenecek prim ve yapılacak işlem farklı. Kural şu; ayda 1 gün bile gündelikçi çalıştırılsa prim ödenecek. 10 günden az çalıştırılanlar için yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı sigortasına, 10 günden fazla çalıştırılanlar için ise bütün sigorta kollarına prim ödenecek. SGK, 10 günden az çalıştırılanların primiyle ilgili olarak, bugünün teknolojisine uygun bir uyglama başlattı. 10 günden az gündelikçi çalıştıran kişiler (ev sahipleri) SGK primini SMS ile ödeyebilecek.


GÜNDELİKÇİ İÇİN NE ÖDENİYOR?

10 günden az çalıştıranlar için iş kazası ve meslek hastalığı sigorta koluna prim şartı var. 2017 için ödenmesi gereken prim miktarı günlük 1.18 lira. Bu kişilerin prim ödemesi için daha önce e-devlet kanalıyla işlem yapılıyordu. Yeni tebliğle bu primlerin SMS yoluyla da ödenebilmesi sağlandı.


PRİM NASIL ÖDENECEK?

Ayda 10 günden az gündelikçi çalıştıran kişiler, ilk olarak 5510’a mesaj atarak kendilerini ‘çalıştıran’ olarak kaydedecekler. Bu bildirim ev sahibinin TC kimlik numarasıyla yapılacak. İşlem gerçekleştikten sonra yine aynı numaraya bu sefer ev sahibinin TC kimlik numarası ve ayın hangi günlerinde çalıştırıldığı mesaj atılacak. Yani gündelikçi çalıştıran, ilk SMS’le kendi TC numarasını ‘gündelikçi çalıştıran’ olarak bildirecek. İkinci SMS’le 'gündelikçinin' TC numarası ve çalıştığı günler bildirilecek. Daha sonra cep telefonu operatörü gün başına 1.18 TL olarak belirlenen prim miktarıyla gündelikçinin çalıştırıldığı gün sayısının çarpılmasıyla bulunan miktarı kişiye bildirecek ve prim ödenmesi işlemine onay isteyecek. Cep telefonu operatörünün hesapladığı prim miktarını ve bu miktarın telefon faturasına yansıtılacağı mesajının onaylanması sonrası gündelikçinin sigorta işlemleri tamamlanmış olacak.


10 günden fazlası SGK’ya ödenecek

SMS’le sigorta yöntemi; hem gündelikçiler, hem de gündelikçi çalıştıran kişiler için büyük kolaylık. Bu sayede gündelikçi çalıştıran kişilerin oturdukları yerden SGK’ya prim ödemesi mümkün hale geldi. Diğer yandan gündelikçiler de kendi adlarına ödenen primleri kolayca takip edebilecekler. Bu uygulama yalnızca ayda 10 günden az gündelikçi çalıştıran kişiler için geçerli. Ay içerisinde 10 gün ve daha fazla gündelikçi çalıştıran kişiler SGK primlerini bu yolla ödeyemeyecekler.


'Farklı evler' de hesap içine katılmalı

Ay içerisinde 10 günden az gündelikçi çalıştıran kişiler yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı sigorta koluna prim ödüyorlar. Dolayısıyla haftada 5 gün farklı evlere temizliğe giden ancak aynı kişiye bağlı 10 günden az çalışan bir gündelikçi ay içerisinde 30 gün çalışmasına rağmen farklı evlerde çalıştığı için çalıştığı günler emekliliğine sayılmıyor. Bu nedenle teknolojik alt yapı da kurulmuşken ay içerisinde farklı evlerde de olsa 10 günden fazla çalışanların çalıştığı günlerin emekliliğe sayılması için düzenleme planlanmalı.


1 TL'sini operatör alacak

Gündelikçi çalıştıran kişilerin ödedikleri primler cep telefonu faturasına yansıyacak. SGK’ya ödenen prim miktarı yanında cep telefonu operatörleri hizmet bedeli de alacaklar. Hizmet bedelinin miktarının 1 TL olması bekleniyor. Dolayısıyla 1,18 TL’yi günlük prim olarak ödeyen bir kişinin cep telefonu faturasına 2,18 TL yansıyacak. Bu rakamın 1 TL’si cep telefonu operatörünün hizmet bedeli olacak.


Mobil uygulama geliyor

Bu kapsamda mobil uygulama da yeni yılda hayata geçiyor. Mobil uygulama ile de primler ödenebilecek. Mobil uygulamanın nasıl çalışacağı ve hangi yöntemle prim ödemesinin gerçekleşeceği uygulama hayata geçince ortaya çıkacak. Ancak bu konudaki hukuki arka plan tamamlanmış durumda. Dolayısıyla teknolojinin izin verdiği bütün yöntemlerin kullanılması mümkün hale gelmiş durumda.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 02.01.2017)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM