BASINDAN YAZILAR
Borçlanma İçin Acele Edilmeli / Mustafa İşcan - MuhasebeTR

Borçlanma İçin Acele Edilmeli / Mustafa İşcan

 Değerli okurlar, bugün sizlere borçlanma yapacakların gelecek zamdan etkilenmemesi için bir hatırlatmadan ve askerlik borçlanması yapacaklar için e-devletten alınan askerlik durum belge çıktısının geçerli sayılmasından bahsedeceğim.

Her yıl Aralık ayında asgari ücret komisyonu gelecek yılki asgari ücreti belirlemek için toplanır ve burada belirlenen yeni asgari ücret rakamı öncelikle borçlanmalar olmak üzere 4-a (SSK) ve 4-b (Bağ-Kur) primleri ile isteğe bağlı vb primleri etkilemektedir. 

Yurtdışı askerlik ve doğum borçlanması yapmayı düşünenler için 31.12.2016 tarihine kadar kuruma elden veya iadeli taahhütlü posta ile müracaat etmeleri gelecek zamdan etkilenmelerini engeller. Borçlanma sonucu kişiye tebliğ edildikten sonra yurtdışı ise 3 ay içinde askerlik doğum vb diğer borçlanmalar için ise 1 ay içinde ödenmek zorundadır. Borçlanmanın tamamını ödeyemeyenler ödedikleri güne denk gelen süre kadar faydalanacaklardır.

 

SGK, E-DEVLETTEN ALINAN ASKERLİK BELGESİNE  İŞLEM  YAPMALI  

Artık teknoloji devrinde olduğumuzdan hayatımızda birçok yerde artık teknolojiden yararlanıyoruz. İnternet kullanımı da bunlardan biri özellikle devletimiz birçok kurumunun hizmetlerini e-devlet portalı adı altında www.turkiye.gov.tr adresinde toplamış ve birçok resmi belge ve bilgiye kişiler kendilerine ait şifreleri ile giriş yaparak bu hizmetlerden faydalanmaktadır. Bu portalı da en çok kullanan kurumların başında SGK gelmesine rağmen bu portal üzerinden alınan belgeleri diğer kurumlar kabul ederken SGK barkodlu şekilde bu adresten alınan askerlik durum belgesini kabul etmiyor. Bu konunda SGK’nın yoğunluğundan dolayı gözden kaçtığını tahmin ederek en kısa zamanda SGK’nın bu adresten alınan barkodlu belge ile kişilerin askerlik borçlanma işleminin yapması ile vatandaşlarımızın askerlik şubelerinde boşuna zaman kaybetmemiş olur.

 

SGK’DAKİ E-DEVLET ÇELİŞKİSİ

ERKAN UYSAL 

SGK’dan askerlik borçlanması yapmak için gerekli olan formu doldurdum ve e- devlet sistemi üzerinden de kendime ait şifrem ile askerlik durum belgemi aldım. ve SGM müdürlüğüne giderek müracaat yaptım. Ancak ilgili borçlanma memuru bu belgenin geçersiz olduğunu SGK’nın yayınlamış olduğu genelgeye istinaden askerlik şubesinden alınmış ıslak imzalı bir belge istiyorlarmış. Bu haksızlık değil mi Sizce geçerli midir bu alınan belge Yoksa çalıştığım işyerinden tekrar izin almam gerekecek.

 

Erkan bey, maalesef sizin de belirttiğiniz gibi SGK, www.turkiye.gov.tr adresinden alınan askerlik belgesini şu an geçerli saymıyor. Ancak e-devleti en çok kullanan ve buradan verdiği belgeleri diğer kurumlarda geçerli olduğunu belirten SGK, yine aynı adresten alınan belgenin geçersizliğini bana göre gözden kaçırmış. En kısa zamanda bir çalışma yapıp bu sorunu çözer diye umut ediyorum.

 

BAĞ-KUR’DAN EMEKLİLİK

SAMİ KAYA 

1969 doğumluyum. 14 Şubat 1993’ten beri Bağ-Kur’luyum. En erken nasıl ve ne zaman emekli olabilirim Askerlik  ödesem faydası olur mu erken emekliliğime

 

Sami bey, 14.02.1993 4-b (Bağ-Kur) sigorta başlangıcınız ile 25 yıl 9000 gün ve 54 yaşında 4-b’den emekli olursunuz. Askerlik  borçlanması ile 1 yıl erken emekli olursunuz, yani 53 yaşında emekliliğe hak kazanırsınız.

 

YURTDIŞINDAN ERKEN EMEKLİLİK

MÜCAHİT ÇEBİ

10.06.1973 doğumluyum. Avusturya sigorta başlangıcım 1990 yılı. 1991 yılında iş kazası geçirdim, %40 iş kaybım var, Malulen emekliyim Avusturya’da. Halen çalışıyorum. Türkiye’de 2015 yılında kendimi SSK’da 10 günlük sigortalı gösterdim. Ben Türkiye’de malulen emekli olabilir miyim veya normal emekli ne zaman olabilirim 

 

Mücahit bey, her ne kadar 1990 yılından itibaren Avusturya’da sigortalı olmuşsanız da bunun Türkiye’de de başlangıç sayılıp emeklilik hesabı yapılabilmesi için 18 yaşına girdiğiniz 10.06.1991 tarihi baz alınır. Bu tarihe göre de normal emekliliğiniz 25 yıl 53 yaş 5600 gündür, kısmi olarak ise 15 yıl 3600 gün ve 60 yaşında emeklilik şartlarını tamamlarsınız. Avusturya’da malulen emekli olan, Türkiye’deki malullük şartlarına uyarsa ancak malulen emekli olabilir. Yurtdışında veya ülkemiz sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenen raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, SSK (4-a)  kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60’ını kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malul sayılmaktadır. İş kazaları kazanın meydana geldiği ülkece değerlendirilmektedir. 

Malûllük aylığı bağlanabilmesi için; 

Çalışma ve meslekte kazanma gücünün yüzde 60’ını kaybettiği belirlenerek malul sayılması,

En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gerekmektedir.

 

(Kaynak: Milligazete.com | 17.12.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM