8 Aralık tarihinde, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısından, işverenlere büyük müjdeler çıktı. Bu müjdeler, ekonomiyi büyük ölçüde düzene sokmayı planlayan, kamudaki harcamaları düzenleyecek olan, gereksiz israf ve harcamalardan kaçınmayı hedefleyen planlara sahip.
Hükümet programının 2017 yılı için planı “tasarruf yılı” olarak belirlenmiştir. İşverenlerin yatırım imkânlarını ve istihdamı arttıracak uygulamaların yürürlüğe konması hedeflenmektedir.
Ekonomi Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre, 2017 yılında uygulamaya koyulacak politikalar şöyledir:
KOBİ’ler özellikli olmak üzere kredi garanti fonunun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar bir kredi hacmi tanınacak,
Kurumlar vergisi indirimi devreye sokulacak,
SGK prim ödemeleri ertelenecek.
Aktif işgücü programlarından daha fazla kişinin yararlanmasına imkân sağlanacak. İş başı eğitim programı, mesleki eğitim kursları, girişimcilik eğitim programlarında 500.000 kişinin yararlanması sağlanacak; toplum yararına programlarda ise –özellikle doğu bölgelerinde- 100.000 kişinin yararlanmasına imkân sağlanacak,
Yeni istihdam yoluyla ortalama işçi sayısını attıran işverenlere, yılın ilk yarısında asgari ücretin yarısı, ikinci yarısında ise asgari ücretin çeyreği kadar İŞKUR tarafından destek sağlanacak.
KOSGEB’e üye olan KOBİ’lere ilk 12 ay için geri ödemesiz olmak üzere 36 yıl vadeli 50 bin lira kredi sağlanacak. Kredinin ilk 12 ay ödeme yapılmayacak, sonraki iki yıl üç aylık ödeme dönemleriyle geri ödeme yapılacak.
SGK prim ödemeleri nasıl ertelenecek?
Özel sektör işverenlerinden, 2016 yılı Aralık, 2017 yılı Ocak ve Şubat ayları için Hazine katkısından faydalananlardan (asgari ücret desteğinden yararlananlardan), destekten yararlanmada dikkate alınacak prim ödeme gün sayısının günlük 60 TL ile çarpımı sonucu bulunacak sigorta primine esas kazanç tutarı üzerinden hesaplanacak.
2016 yılı Aralık ayına ait sigorta prim tutarını 2017 yılı Ekim ayı, 2017 yılı Ocak ayına ait sigorta prim tutarını 2017 yılı Kasım ve 2017 yılı Şubat ayına ait sigorta prim tutarını 2017 yılı Aralık ayı sonuna kadar ödemeleri halinde bu aylara ilişkin primler süresinde ödenmiş sayılacak.
2016 ve 2017 yılı içerisinde ilk defa kanun kapsamına alınan işyerleri için sigorta primlerini yasal süresinde ödeme şartı aranmayacak.
Vergi müdürleri ne istiyor?
Ülkemizde oldukça önemli bir kurum olan Gelir İdaresi, vatandaşların ve işverenlerin çoğu problem taşıyan konusuna çözüm olmaya çalışıyor.
Özellikle vergi toplanması ve vatandaşla iletişimin sağlanmasında vergi dairesi müdür ve müdür yardımcılarının büyük fonksiyonu var. Bu noktada onların da sesine kulak vermek gerekiyor. Gelir idaresi bünyesindeki müdür ve müdür yardımcılarımızın motivasyon ve moralinin düzeltilmesi hususunda talepleri dile getirmeye çalıştık.
Gelir İdaresi Müdür ve Müdür Yardımcıları Derneği (GİMDER), tüm sorunlara ilişkin önemli çözümler ve değerlendirmeler üretmekte “Güçlü Gelir İdaresi” için yapılan tüm düzenlemeleri desteklemektedir.
Çalışanlar arasında maaşların dengelenmesi amacıyla çıkarılan Ek Ödeme tutarından da (Denge tazminatı) yararlanamayan Gelir İdaresi Başkanlığı çalışanlarının maaşları, diğer kamu kuruluşlarında farklı mesleklerdeki yeni işe başlayan uzman/kariyer personelden daha az hale geldiği dile getiriliyor.
Ümit ediyoruz, devletimizin imkanları ölçüsünde hem Maliye’de hem de diğer Kurumlardaki şube müdürlerinin, yetki ve sorumluluğunun gerektirdiği mali haklara kavuşması için çok kıymetli okul arkadaşım ve Bakanım Sayın Naci Ağbal’ın, Maliye’nin mutfağından gelen birisi olarak, Maliye idarecilerinin sesine kulak vereceğini düşünüyorum.
(Kaynak: Star Gazetesi | 10.12.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.