2017 yılında çalışanların alacağı asgari ücreti belirleyecek komisyon Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde toplanmaya başladı.
Çalışanlar asgari ücretin artırılmasını, işverenler artış yapılmamasını istiyor.
Her iki taraf da haklı. Ekonomik şartlar çalışanın satın alma gücünde gerilemeye yol açıyor. Çalışan daha iyi yaşam hayalini gerçekleştiremiyor.
Aynı ekonomik şartlar işverenin üretimi, geliri ve kârı artırmasını engelliyor. İşveren, maliyet artışına yol açacak ücret artışını istemiyor.
Komisyon 4 toplantıda, 2017 yılında geçerli olacak asgari ücreti aralık ayı sonuna kadar belirleyecek.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 5 hükümet, 5 TİSK ve 5 Türkİş temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşuyor.
Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılan ilk toplantının ardından işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanan komisyon, son toplantısını yine bakanlıkta yapıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
Açık anlatımda asgari ücretin belirlenmesinde Hükümet etkili oluyor.
2016 yılı için 1.300 TL olarak belirlenen asgari ücretin işverene maliyeti 100 liralık devlet desteği de düşüldükten sonra 1.835 TL olmuştu.
2017 yılı asgari ücreti 1.400 TL olursa işverene maliyeti 1.983 TL’ye, 1.500 TL olursa maliyet 2.132 TL’ye, 1.600 TLolursa maliyet 2.280 TL’ye yükselecek.
İşveren 2017 yılı için asgari ücretin artırılmamasını isterken çalışanların bekleyişi asgari ücretin en az 1.600 TL’ye yükseltilmesi.
Asgari ücret doğrudan 6.5 milyon çalışanı ilgilendiriyor ama, gerçekte dolaylı olarak tüm çalışanların ücret ve maaş artışının ölçüsü oluyor.
Her yıl asgari ücretin belirlenmesi önemli ama, yaşanan zor şartlarda hem işçiyi hem işvereni mutlu edecek orta yolu bulmak çok zor.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 09.12.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.