BASINDAN YAZILAR
Geçici İş Göremezlik Ödeneğine Esas Sağlık Raporu Nasıl Olmalı? / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Geçici İş Göremezlik Ödeneğine Esas Sağlık Raporu Nasıl Olmalı? / Şevket Tezel

 Sigortalıların çalışmaya devam edemedikleri hastalıklar hallerinde rapor parası alabilmeleri bu durumlarını istirahat raporlarıyla belgelemeleri halinde mümkün olabiliyor.

İstirahat raporlarının usulüne uygun olması gerekiyor, aksi halde sigortalı açısında hak kayıplarına neden olabiliyor.

Bu bakımdan da SGK'nın son 2016/21 sayılı Genelgesi ışığında ilk olarak bahse konu raporların SGK ile sözleşmeli ya da sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucularında Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilen hekimlerce düzenlenmesi gerektiğine işaret ederek konuya girelim.

Ayaktan tedavilerde hizmet akdiyle bir veya daha fazla işveren tarafından çalıştırılan sigortalıya tek hekim raporu ile bir defada en çok 10 gün istirahat verilmesi mümkün bulunuyor.

Eğer istirahat sonrasında kontrol muayenesi raporda belirtilmiş ise toplam süre 20 günü geçmemek kaydı ile istirahat uzatılabiliyor ve 20 günü aşan istirahat raporlarının sağlık kurulunca verilmesi gerekiyor.

Sağlık hizmet sunucusu hekimi tarafından verilen karma istirahat raporlarında hastanın taburcu olduğu tarihin, yatarak tedavinin bittiği tarih olarak işleme alınması gerekmekte olup, ayakta istirahat başlangıç tarihinin taburcu olduğu tarihi takip eden gün olarak girilmesi gerekiyor.

Rapor Bitimi Tatile Denk Gelirse

Kâğıt ortamında düzenlenen ve kontrollü verilen raporlarda kontrol tarihinin hafta sonu veya resmi tatil günlerine denk gelmesi halinde tatilin sona erdiği, sigortalının sağlık hizmet sunucusuna başvurduğu ilk iş gününde, söz konusu sigortalının istirahatinin devamına gerek duyulması halinde “geçen günlerin istirahatten sayılması” ifadesinin raporda mutlaka yer alması gerekiyor.

Zaten e-Ödenek programı hastane modülünde düzenlenen ve kontrollü verilen raporlarda kontrol tarihinin hafta sonu veya resmi tatil günlerine denk gelmesi halinde hekimlerin rapor kontrol tarihinin hafta içi günlere veya mesai günlerine denk gelmesi yönünde uyarılmaları sağlanıyor.

Sağlık kurulunun ilk vereceği istirahat süresinin sigortalının tedavi altına alındığı tarihten başlamak üzere 6 ayı geçmemesi gerekiyor. Tedaviye devam edilmesi hâlinde malullük hâlinin önlenebileceği veya önemli oranda azaltılabileceği sağlık kurulu raporu ile tespit edilirse bu süre uzatılabiliyor.

40 Gün Sınırı Var

4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) sigortalılarına bir takvim yılı içinde tek hekim tarafından ayaktan tedavilerde verilecek istirahat sürelerinin toplamı 40 (kırk) günü geçmemesi, bu süreyi geçen istirahat raporlarının sağlık kurullarınca düzenlenmesi gerekiyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yetkilendirilen işyeri hekimleri bir kerede en fazla 2 gün istirahat verebiliyor.

Sağlık hizmet sunucularınca sigortalıya kâğıt ortamında kontrolsüz 10 güne kadar istirahat verilmiş ise, raporun iki nüsha olarak düzenlenmesi, bir nüshasının sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine gönderilmesi, diğer nüshasının ise işverene ibraz edilmek üzere sigortalıya verilmesi gerekiyor. Eğer kontrollü olarak 10 gün istirahat verilmişse raporun 3 nüsha düzenlenip bir nüshasının da sonraki hekime ibraz etmek üzere yine sigortalıya verilmesi gerekiyor. 

İstirahat raporlarında sigortalının istirahat sonrasında çalışıp çalışamayacağı veya kontrol muayenesi yapılıp yapılmayacağı hususunun belirtilmesi gerekiyor.

Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilen hekimlerce bu raporlar için yapılan kontrol muayeneleri sonucu tekrar istirahatli bırakılmalarına gerek görülmeyen, kontrollü veya ayaktan 20 günü aşmayan raporları sonucu tedavileri sağlanıp da iş görebilecek duruma gelen 4/a sigortalılığı kapsamındaki sigortalılar için hekimlerce, işyerlerine ibraz etmeleri ve iş göremezlik ödeneklerinin ödenebilmesi için “Çalışabilir Belgesi” düzenlenmesi gerekiyor.

Özel Muayenehane Hekimlerinin İstirahat Raporu Düzenlemesi

Herhangi bir sağlık tesisine bağlı olmadan özel muayenehanesi olan hekimler tarafından sigortalılar adına düzenlenen raporlara istinaden sigortalıların istirahatli bırakıldığı sürelere ait geçici iş göremezlik ödenekleri ödenmiyor.

Bu durumda özel muayenehane hekimleri tarafından istirahati uygun görülen sigortalıların sözleşmeli veya sözleşmesiz sağlık hizmet sunucularına müracaat etmeleri gerekmekte olup, yapılacak muayene sonucu sigortalının istirahatine lüzum görülmesi halinde yeniden düzenlenen istirahat raporlarına istinaden SGK tarafından iş göremezlik ödeneği ödenmesi gerekiyor.

Yurtdışında Alınan Sağlık Raporları

Ülkemizin taraf olduğu sosyal güvenlik sözleşmeleri hükümleri çerçevesinde akit ülke sigorta kurumu mevzuatına göre düzenlenen ve sözleşmenin uygulanmasına ilişkin formlarla/belgelerle Kuruma bildirilen istirahat raporları aynen kabul ediliyor.

Ancak ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkelerdeki tedavileri sonucu 4/a sigortalısı olup, işverenleri tarafından yurtdışında görevlendirilen sigortalılar ile yürütmekte oldukları iş veya çalışma konuları nedeniyle yurtdışında bulunan 4/b sigortalılarına verilen istirahat raporlarının ilgili ülke mevzuatına uygun olduğunun, ülkemiz dış temsilciliklerince onanması hâlinde geçerli sayılması ve gerekiyorsa rapor parası ödenmesi gerekiyor. Dış temsilciliklerce onanmaması halinde ise Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilen sözleşmeli/sözleşmesiz sağlık hizmet sunucusu hekim veya sağlık kurullarınca onanması hâlinde ödenmesi mümkün bulunuyor.

(Kaynak: Ali Tezel | 14.11.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM