2016 yılı başında, asgari ücret, AK Parti hükümetinin sözü sonrası yaklaşık yüzde 30 artış ile brüt 1.647,00 TL (net AGİ dahil en az 1.300,99 TL) olarak belirlenmişti.
Ancak bu artış işveren maliyetlerini arttırmış, bu maliyetin sübvanse edilmesi için aylık kişi başına 99.99 TL asgari ücret desteğinin işverenlere sağlanmasıyla işveren maliyeti azaltılmıştır.
Ücretler üzerinden alınan gelir vergisi tutarları, yıllık gelir dilimlerine göre belirlenmekte ve yüzde 15’ten başlayıp yüzde 35’e kadar çıkmaktadır. Asgari ücret artışının yüksek belirlenmiş olmasıyla, ilk defa asgari ücret ekim ayında yüzde 20’lik vergi dilimine girdi.
Gelir vergisi dilimlerindeki artışın, asgari ücret artış oranının çok aşağısında kalması sebebiyle, ücret geliri elde eden vatandaşların Ekim ayı dâhil olmak üzere Kasım ve Aralık aylarında ikinci vergi dilimine tabi olmaları sebebiyle, net ücretlerinin azalacağı öngörülmüştü.
Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım ve ilgili dönemde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevini yapan, Sayın İç İşleri Bakanımız Süleyman Soylu tarafından, bu düşüşün gerçekleşmeyeceğini, asgari ücretlinin içinin rahat olması gerektiği belirtilmiştir.
Buna ilişkin 28 Ekim tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 6753 sayılı Kanunla, 2016 yılı ekim, kasım ve aralık aylarına ilişkin net ücretleri 2016 yılı ocak ayına ilişkin ödenen net ücretin altında kalanlara, bu tutar ile 2016 yılı ekim, kasım ve aralık aylarına ilişkin olarak aylık hesaplanan net ücreti arasındaki fark tutar, ücretlinin asgari geçim indirimine ayrıca ilave edileceği belirtilmiştir. Çünkü bazı çalışanların eline geçen net ücret tutarı Ekim 2016 ayından itibaren 1.300,99 TL’nin altına düşmektedir.
Dolayısıyla, asgari ücretteki bu bilmece ‘asgari geçim indirimi formülü’ ile çözülmüş oldu. Yine uygulama esas ve usulleri de aynı tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 294 Seri Numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği ile açıklandı.
1- Gelir vergisi tarifesi nedeniyle ücretlerinde düşüş olsa dahi net ücretleri 1.300,99 TL’nin altına düşmeyenler bu uygulamadan yararlanamayacaklardır.
2- Hizmet erbabının, ücret aldığı dönemde işe başlaması veya işten ayrılması, ücretsiz izin ve benzeri nedenlerle net ücretinin 1.300,99 TL’nin altına düşmesi durumunda ilave asgari geçim indirimi uygulanmayacaktır.
2016 yılı ekim, kasım ve aralık aylarına ilişkin net ücretleri 1.300,99 TL’nin altına düşen hizmet erbabının ücretleri ilave asgari geçim indirimi ile 1.300,99 TL’ye tamamlanacaktır.
Ödenen 1.300,99 TL ile 2016 yılı ekim, kasım ve aralık aylarına ilişkin olarak aylık hesaplanan net ücret arasındaki fark tutar, ‘Asgari Geçim İndirimi Bordrosu’nda hesaplanan asgari geçim indirimine ayrıca ilave edilecektir.
Asgari geçim indiriminin toplamı, ücretlinin o aydaki ücretinden kesilen gelir vergisinden fazla olamayacaktır.
Net ücret, yasal kesintiler sonrası ücret tutarına asgari geçim indiriminin ilavesi sonucu oluşan ücreti ifade etmektedir.
Gelir Vergisi Kanununun 61. maddesine göre ücret, işverene tabi belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir. Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez. Dolayısıyla bu destek hesabında, elde edilen tüm prim, ikramiye vb. kazançlar toplamı dikkate alınır.
(Kaynak: Star Gazetesi | 03.11.2016)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.